Evo nekoliko odlomaka o zodijačkoj simboličnoj stvarnosti iz dragocenog dela Manli P. Hola, „Tajna učenja svih vekova“, HS Crocker Compani, 1928 – :https://www.sacred-texts.com/eso/sta/sta05.htm

Zodijak

„Haldejci, Feničani, Egipćani, Perzijanci, Hindusi i Kinezi imali su zodijake koji su po opštem karakteru bili veoma slični, a različite vlasti su pripisale svakoj od ovih nacija kolevku astrologije i astronomije. Indijanci iz centralne i severne Amerike takođe su razumeli zodijak, ali obrasci i brojevi znakova su se u mnogim detaljima razlikovali od onih na istočnoj hemisferi.

[…] grčka reč zodiakos potiče od zo-on, što znači „životinja“. Dodaje: „Ova poslednja reč je sastavljena direktno od primitivnih egipatskih radikala, zo, života i dalje, bića.“

[…] horoskopski znaci su izvedeni iz zvezdanih grupa koje sada predstavljaju. Daleko je verovatnije da su stvorenja dodeljena dvanaest kuća simbolika kvaliteta i intenziteta sunčeve moći dok ono zauzima različite delove zodijačkog pojasa. […]

Kolekcije zvezda ,nazvane po određenim životinjama ,nimalo ne liče na te životinje ; koji su stoga samo znakovi konvencije usvojeni da bi se razlikovali određeni delovi nebesa, koji su verovatno posvećeni onim osobenim personifikovanim atributima, koje su oni predstavljali. […]

Među starima Sunce je uvek simbolizovalo lik i prirodu sazvežđa kroz koje je prolazilo u prolećnu ravnodnevnicu. Skoro u poslednjih 2.000 godina Sunce je prešlo ekvator u prolećnoj ravnodnevnici u sazvežđu Riba (Dve ribe). Pre toga 2.160 godina prešao je kroz sazvežđe Ovna . Pre toga je prolećna ravnodnevnica bila u znaku Bika . Verovatno je da su ovom sazvežđu dodeljeni oblik bika i sklonosti bika jer su bika drevni ljudi koristili za oranje polja, a sezona odvojena za oranje i brazdanje odgovarala je vremenu u kojem je sunce dostiglo segment nebesa po imenu Bik.

 

Apis […] U drevnom Egiptu je u to doba – kada je prolećna ravnodnevnica bila u znaku Bika – Bik, Apis, bio svetinja Bogu Sunca, koji se obožavao kroz životinjski ekvivalent nebeskog znaka koji je on bio impregniran svojim prisustvom u trenutku njegovog prelaska na severnu hemisferu. To je značenje drevne izreke da je nebeski Bik „rogovima razbio jaje godine“.

Sampson Arnold Makei u svojoj „Mitološkoj astronomiji drevnih“  beleži dve veoma zanimljive tačke koje se tiču bika u egipatskoj simbolici. Gospodin Makei smatra da je kretanje zemlje koje poznajemo kao naizmenično menjanje polova rezultiralo velikom promenom relativnog položaja ekvatora i zodijakalnog pojasa.

Veruje da je prvobitno pojas zodijaka bio pod pravim uglom u odnosu na ekvator, sa znakom Raka nasuprot severnom polu i znakom Jarca nasuprot južnom polu. Moguće je da orfički simbol zmije uvijene oko jajeta pokušava da pokaže kretanje sunca u odnosu na zemlju pod takvim uslovima. Gospodin Makei unapređuje Labirint na Kreti, ime Abrakas i magičnu formulu, abracadabra, između ostalog, da potkrepi svoju teoriju.

Gotovo svaka religija sveta pokazuje tragove astrološkog uticaja. Stari zavet Jevreja, njegovi zapisi u senci egipatske kulture, masa su astroloških i astronomskih alegorija. Gotovo sva mitologija Grčke i Rima može se pratiti u zvezdanim grupama. Neki pisci su mišljenja da su originalna dvadeset i dva slova hebrejske abecede izvedena iz grupa zvezda i da se zvezdasti rukopis na nebeskom zidu odnosio na izgovorene reči, sa fiksnim zvezdama za suglasnike i planete , ili svetiljke, za samoglasnike. Oni su, dolazeći u sve različite kombinacije, pisali reči koje su, kada se pravilno pročitaju, predviđale buduće događaje.

Kako zodijački pojas označava put sunca kroz sazvežđa, to rezultira pojavama godišnjih doba. Drevni sistemi merenja godine zasnivali su se na ravnodnevnicama i solsticijama.Godina je uvek počinjala prolećnom ravnodnevnicom , proslavljena 21. marta sa radošću obeležavajući trenutak kada je sunce prešlo ekvator severno od zodijačkog luka. Letnji solsticij se slavio kada je sunce doseglo svoj najseverniji položaj, a imenovani dan je bio 21. jun. Nakon tog vremena sunce je počelo da se spušta prema ekvatoru, koji je u jesenju ravnodnevnicu, 21. septembra, ponovo krenulo prema jugu. Sunce je dostiglo svoj najjužniji položaj u zimskom solsticijumu, 21. decembra.

 

 

Četri znaka zodijaka  trajno su posvećena ravnodnevnicama i solsticijama; i, iako znakovi više ne odgovaraju drevnim sazvežđima kojima su bili dodeljeni i od kojih su osiguravali svoja imena, savremeni astronomi ih prihvataju kao osnovu za proračun. Stoga se kaže da se prolećna ravnodnevica javlja u sazvežđu Ovna. Prikladno je da od svih zveri Ovan treba postaviti na čelo nebeskog jata čineći zodijački pojas. Vekovima pre hrišćanske ere pagani su poštovali ovo sazvežđe. Godfrei Higins kaže: „Ovo sazvežđe je nazvano„ Jagnje Božje  “. Takođe je nazvano„ Spasitelj “, i rečeno je da je spasilo čovečanstvo od njihovih grehova. Uvek je bio počastvovan nazivom „Dominus“ ili „Gospod.“ Zvali su ga „Jagnje Božje koje oduzima grehe sveta“. […] Stoga je Jagnje Božje naslov koji se daje suncu , za koga se kaže da se svake godine ponovo rađa na severnoj hemisferi u znaku Ovna, iako se, zbog postojećeg neslaganja između znakova zodijaka i stvarnih zvezdanih grupa, zapravo uzdiže u znaku Riba.

 

Smatra se da se letnji solsticij javlja kod Raka  , kojeg su Egipćani nazivali skarabejem – bubom porodice Lamellicornes, glavom carstva insekata i svetom Egipćanima kao simbolom Večnog života. Očigledno je da sazvežđe Rakova predstavlja ovo neobično stvorenje, jer sunce, prolazeći kroz ovu kuću, nastavlja da hoda unazad ili se spušta niz zodijački luk. Rak je simbol generacije, jer je to Mesečeva kuća, velika Majka svih stvari i zaštitnica životnih sila Prirode. Dajanu, boginju meseca Grka, zovu Majkom sveta. U vezi sa obožavanjem ženskog ili materinskog principa, Ričard Paine Knajt piše:

 

„Privlačeći ili podižući vode okeana, izgleda da je prirodno vladala vlagom; i izgledajući da deluje tako snažno na ustrojstvo žena, činilo se da je ona podjednako zaštitnica i regulator ishrane i pasivne generacije: odakle se kaže da je primila svoje nimfe ili potčinjene personifikacije iz okeana; i često je predstavljen simbolom morskog raka životinje koja ima svojstvo da spontano odvoji od svog tela bilo koji ud koji je povređen ili osakaćen i na svom mestu reprodukuje drugi. “ (Simbolički jezik drevne umetnosti i mitologije.) Ovaj vodeni znak, koji je bio simbol majčinog principa Prirode i koji su neznabošci prepoznali kao poreklo celokupnog života, bio je prirodno i postojano prebivalište meseca.

Očigledno se jesenja ravnodnevica javlja u sazvežđu Vage(Ravnoteže). Vaga se nagnula i solarna kugla je započela svoje hodočašće prema kući zime. Sazvežđe Vaga je postavljeno u zodijak da simbolizuje moć izbora, pomoću koje čovek može da odmeri jedan problem protiv drugog. Pre miliona ljudi, kada je ljudska rasa nastajala, čovek je bio poput anđela, koji nisu znali ni dobro ni zlo. Pao je u stanje poznavanja dobra i zla kad su mu bogovi dali seme za mentalnu prirodu. Od čovekovih mentalnih reakcija na njegovo okruženje, on destiluje proizvod iskustva, koji mu zatim pomaže da povrati izgubljeni položaj plus individualizovanu inteligenciju. Paracezijus je rekao: „Telo potiče od elemenata, duša od zvezda, a duh od Boga. “

Paracelzijus je rekao: „Telo potiče od elemenata, duša od zvezda, a duh od Boga. Sve što intelekt može da zamisli potiče od zvezda (duhova zvezda, a ne od materijalnih sazvežđa) “.

Sazvežđe Jarca u kojem se teoretski odvija zimski solsticij, nazvano je Kuća smrti, jer je zimi sav život na severnoj hemisferi u najnižim osekama. Jarac je kompozitno stvorenje, sa glavom i gornjim delom tela koze i repom ribe. U ovom sazvežđu sunce je najmanje moćno na severnoj hemisferi, a nakon prolaska kroz ovo sazvežđe ono odmah počinje da raste. Otuda su Grci rekli da je Jupiter (ime Boga Sunca) sisao jarac. […]

Period od 2.160 godina potreban za regresiju sunca kroz jedno od zodijačkih sazvežđa često se naziva Dobom.. Prema ovom sistemu, doba je svoje ime osiguralo po znaku kroz koji sunce prolazi iz godine u godinu dok prelazi ekvator u prolećnu ravnodnevnicu. Iz ovog aranžmana izvedeni su termini Taurijsko doba, Arijevsko doba, Riblje doba i Vodolije. Tokom ovih perioda, ili vekova, versko obožavanje ima oblik odgovarajućeg nebeskog znaka – onog za koji se kaže da Sunce poprima ličnost na isti način na koji duh preuzima telo. Ovih dvanaest znakova dragulji su njegovog naprsnika i iz njih izbija njegova svetlost, jedan za drugim.

Iz razmatranja ovog sistema lako se razume zašto su određeni verski simboli usvojeni tokom različitih doba istorije Zemlje; jer tokom 2.160 godina Sunce je bilo u sazvežđu Bika, kaže se da je Sunčevo Božanstvo preuzelo telo Apisa, a Bik je postao svet Osirisu. […] Tokom Arijevskog doba Jagnje je bilo sveto i sveštenici bili nazvani pastirima. Ovce i jarci su žrtvovani na oltarima, a jarac je žrtvovan da nosi izraelske grehe.

Tokom doba Riba, Riba je bila simbol božanstva i Bog Sunca je hranio mnoštvo sa dve male ribe. Frontispis Inman’s Ancient Faiths prikazuje boginju Izidu sa ribom na glavi; i indijski Bog Spasitelj,Krišna , u jednoj od svojih inkarnacija izbačen je iz usta ribe.

 

Ne samo da se Isus često naziva Ribarom ljudi, već kako Dzon  P. Lundi piše: „Reč Riba je skraćenica celog ovog naslova, Isus Hrist, Sin Božji, Spasitelj i Krst; ili kako to kaže sveti Avgustin, „Ako spojite početna slova pet grčkih reči, Iēsous Christos Theou Yios̱ Sōtēr, koje znače Isus Hristos, Sin Božiji, Spasitelj, oni će napraviti ICHTHYS, Ribu, u kojoj reči Hristos je mistično shvaćeno, jer je mogao da živi u ponoru ove smrtnosti kao u dubini vode, to jest bez greha. ‘“(Monumentalno hrišćanstvo.) Mnogi hrišćani poštuju petak koji je svetinja Bogorodice (Venere) , kog dana će jesti ribu, a ne meso. Znak ribe bio je jedan od najranijih simbola hrišćanstva […].

Vodolija se naziva Znakom vodonoše, ili čovek sa bokalom vode na ramenu pomenut u Novom zavetu. Ovo se ponekad prikazuje kao anđeoska figura, navodno androgina, koja sipa vodu iz urne ili nosi posudu na svom ramenu. Među orijentalnim narodima često se koristi samo vodena posuda. […] Voda koja se sliva iz urne Vodolije pod nazivom „vode večnog života“ pojavljuje se mnogo puta u simbolici. Tako je i sa svim znakovima. Tako sunce na svom putu kontroliše bilo koji oblik obožavanja koji čovek nudi Vrhovnom božanstvu.

Postoje dva različita sistema astrološke filozofije. Jedan od njih, Ptolemejski, je geocentričan: zemlja se smatra centrom Sunčevog sistema, oko kojeg se okreću sunce, mesec i planete. Astronomski, geocentrični sistem je netačan; ali hiljadama godina je dokazao svoju tačnost kada se primenjuje na materijalnu prirodu zemaljskih stvari. Pažljivo razmatranje dela velikih okultista i proučavanje njihovih dijagrama otkrivaju činjenicu da su mnogi od njih bili upoznati sa drugom metodom uređenja nebeskih tela.

Drugi sistem astrološke filozofije naziva se heliocentrični. Ovo postavlja Sunce u centar Sunčevog sistema, tamo gde mu prirodno i pripada, dok se planete i njihovi meseci vrte oko njega. Međutim, velika poteškoća sa heliocentričnim sistemom je u tome što, budući da je relativno nov, nije bilo dovoljno vremena za uspešno eksperimentisanje i katalogizaciju efekata njegovih različitih aspekata i odnosa. Geocentrična astrologija, kako joj samo ime govori, ograničena je na zemljanu stranu prirode, dok se heliocentrična astrologija može koristiti za analizu viših intelektualnih i duhovnih sposobnosti čoveka.

 

[…] Zodijak mora biti dovoljno drevan da se vrati u onaj period kada su se njegovi znakovi i simboli tačno poklapali sa položajima sazvežđa čija su različita bića u svojim prirodnim funkcijama predstavljala izvanredne osobine sunčeve aktivnosti tokom svakog od dvanaest meseci . Jedan autor je, nakon mnogo godina dubokog proučavanja te teme, verovao da je čovekov koncept zodijaka star najmanje pet miliona godina. Po svoj prilici to je jedna od mnogih stvari zbog kojih je savremeni svet dužan Atlantidanskoj ili Lemurijskoj civilizaciji. [1] Otprilike deset hiljada godina pre hrišćanske ere postojao je period mnogih vekova kada je znanje bilo koje vrste bilo potisnuto, ploče uništene, spomenici srušeni i svaki ostatak dostupnog materijala koji se odnosio na prethodne civilizacije potpuno je izbrisan. Samo nekoliko bakarnih noževa, nekoliko vrhova strela i grube rezbarije na zidovima pećina nečujno svedoče o onim civilizacijama koje su prethodile ovom dobu razaranja. Tu i tamo je ostalo nekoliko gigantskih građevina koje su, poput neobičnih monolita na Uskršnjem ostrvu, dokaz izgubljene umetnosti i nauke i izgubljene rase.

Ljudska rasa je izuzetno stara. Savremena nauka broji svoju starost u desetinama hiljada godina; okultizam, u desetinama miliona. Stara je izreka da je „Majka Zemlja potresla mnoge civilizacije sa svojih leđa“, i nije izvan razloga što su principi astrologije i astronomije evoluirali milionima godina pre nego što se pojavio prvi beli čovek.

Okultisti drevnog sveta su najneverovatnije razumeli princip evolucije. Oni su ceo život prepoznali kao da je u raznim fazama postajanja. Oni su verovali da su peskovita zrna u procesu postajanja čovekom u svesti, ali ne nužno u formi; da su ljudska bića bila u procesu postajanja planetama; da su planete u procesu postajanja solarnih sistema; i da su solarni sistemi bili u procesu postajanja kosmičkim lancima; i tako dalje ad infinitum. Jedna od faza između Sunčevog sistema i kosmičkog lanca nazvana je zodijak; stoga su učili da se u određeno vreme Sunčev sistem raspada u zodijak.

Kuće zodijaka postaju prestoli za dvanaest Nebeskih hijerarhija ili kako neki od drevnih država navode, Tetraktisten Božanske naredbe. Pitagora je učio da je 10, ili jedinica decimalnog sistema, najsavršeniji od svih brojeva, a broj deset simbolizovao je manjom tetraktikom, rasporedom od deset tačaka u obliku uspravnog trougla.

Rani zvezdaši, nakon što su podelili zodijak po kućama, postavili su po tri najsjajnije zvezde u svakom sazvežđu da budu zajednički vladari te kuće. Zatim su kuću podelili na tri dela po deset stepeni, koje su nazvali dekanima. Oni su pak bili podeljeni na pola, što je rezultiralo raspadanjem zodijaka na sedamdeset i dva duodekana od po pet stepeni. Preko svakog od ovih duodekanaca Hebreji su postavili nebesku inteligenciju ili anđela, a iz ovog sistema nastao je kabalistički raspored sedamdeset i dva sveta imena koja odgovaraju sedamdeset i dva cveta, kvržica i badema na sedam- razgranati svećnjak Šatora i sedamdeset i dvoje ljudi koji su izabrani iz dvanaest plemena da predstavljaju Izrael.

[…] „Ovde je podela na dvanaest delova, dvanaest znakova Zodijaka, dvanaest izraelskih plemena, dvanaest nebeskih vrata koja se pominju u Otkrivenju i dvanaest ulaza ili portala kroz koje treba proći u Velikoj piramidi, pre nego što konačno dostizanje najvišeg stepena, i dvanaest apostola u hrišćanskim naukama, i dvanaest originalnih i savršenih tačaka u masonstvu “.

Drevni ljudi su verovali da teoriju čovekovog stvaranja po Božjoj slici treba shvatiti bukvalno. Oni su tvrdili da je univerzum sjajan organizam, za razliku od ljudskog tela, i da svaka faza i funkcija Univerzumskog tela ima korespondenciju u čoveku. Najdragoceniji ključ mudrosti koji su sveštenici saopštavali novoinicijantima bio je ono što su nazvali zakonom analogije. Stoga je za drevne ljude proučavanje zvezda bilo sveta nauka, jer su u pokretima nebeskih tela videli neprestano prisutnu aktivnost Beskonačnog oca.

Pitagorejci su često bili nezasluženo kritikovani zbog objavljivanja takozvane doktrine o metempsihozi i ili seobi duša. Međutim, ovaj koncept koji je kolao među neupućenima bio je samo slepac koji je skrivao svetu istinu. Grčki mističari verovali su da se duhovna priroda čoveka spustila u materijalno postojanje sa Mlečnog puta – semenskog tla duša – kroz jednu od 12 vrata velikog zodijačkog pojasa.Stoga se govorilo da se duhovna priroda ovaplotila u obliku simboličnog stvorenja stvorenog od Magijskih zvezdaša da predstavlja različita zodijačka sazvežđa. Ako se duh ovaplotio kroz znak Ovna, govorilo se da se rodio u telu ovna; ako je u Biku, u telu nebeskog bika. Tako je dvanaest misterioznih stvorenja simboliziralo sva ljudska bića kroz čije su se prirode mogli inkarnirati u materijalni svet. Teorija o preseljenju nije bila primenjiva na vidljivo materijalno telo čoveka, već na nevidljivi nematerijalni duh koji je lutao zvezdanim putem i uzastopno pretpostavljajući u toku evolucije oblike svetih zodijačkih životinja.

 

U Trećoj knjizi Matejeza Julija Firmika Maternusa pojavljuje se sledeći odlomak koji se odnosi na položaje nebeskih tela u vreme uspostavljanja inferiornog univerzuma:

„Prema cusculapiusu, dakle, i Anubiju, kome je posebno božanstvo Merkur počinio tajne astrološke nauke, geniture sveta su sledeće: Oni su činili Sunce u 15. delu Lava, Mesec u 15. delu Raka, Saturn u 15. delu Jarca, Jupiter u 15. delu Strelac, Mars u 15. delu Škorpije, Venera u 15. delu Vage, Merkur u 15. delu Device i horoskop u 15. delu Raka. U skladu s tim geniturom, dakle, sa ovim uslovima zvezda i svedočenjima koja daju u potvrdu ove geniture, Sedam čovekovih doba je pod kontrolom planeta ovih planeta

-detinjstvo, mesec; detinjstvo, Merkur; adolescencija, Venera; zrelost, sunce; srednji vek, Mars; poodmaklo doba, Jupiter; i oronulost i rastvor, Saturn “.

[1] (ndr: „Snaga misaonih oblika koje su izgrađene u vezi sa dvanaest znakova. Ove misaone forme je prvobitno izgradila ili usidrila na mentalnom planu Hijerarhija u atlantskim danima i od tada neprekidno dobijaju na vlasti Oni služe kao žarišne tačke za određene sile i omogućavaju pojedincu, na primer, da bude u kontaktu sa velikim rezervoarima energije koji ga onda definitivno uslovljavaju. “(Iz AA Bailei,„ Ezoterična astrologija “, kolekcija Lucis)).

IZVOR

https://blog-en.theplanetarysystem.org/2015/05/31/the-zodiac-and-its-signs/?fbclid=IwAR1kjywz53zvL99RSg0T18MxX4MvHepv5anrf6reocY6AA40qpJR121tuXw

Preporučujemo za čitanje

Abraxas-vrhovni Bog ili Bog materijalnog sveta-dragulji i mistična reč ABRACADABRA

Astrološka medicina – povezanost nebeskih kuća i planeta sa određenim delovima tela.

Astrološki herbalizam-upoznajte zvezdanu stranu biljaka

 

Učlanite se u našu grupu

https://www.facebook.com/groups/MagicnOgledalo

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde