Iako obredi prelaska mogu zapravo da  zvuče pomalo zastrašujuće ,oni su nešto što se i van okultizma dešava svakodnevno, a da mnogi to i ne znaju. Obredi prelaska predstavljaju prelazak iz jednog stanja u drugo; od stanja kome nedostaje znanja do stanja u kojem smo postali upućeni. Ovakvi obredi postoje u različitim strateškim trenucima našeg života i obeležavaju vremena kada postajemo upućeni u novi aspekt života – kao što su obredi za novorođenče, obredi u pubertetu i odraslom dobu (dobijanje vozačke dozvole,, punoletstvo .), brak, roditeljstvo, penzionisanje i obredi povezani sa smrću, poput sahrane,da obeležimo naše prelazak sa ovog sveta na onaj drugi.
Obredi prelaska se u okultnom smislu najčešće poistovećuju samo sa inicijacijom u neku okultnu organizaciju ,što je greška,on zapravo sadŕži tri dela.
Obredi inicijacije mogu biti društveni obredi prelaza, ali mogu uključivati i određenu količinu lične transformacije. Ipak, obredi prelaska (inicijacije) i lične transformacije zapravo su dve različite stvari, iako ih često koristimo naizmenično. Uvek ih treba koristiti jasno, jer označavaju različite stvari.
Moguće je, pa čak i verovatno da će se doživeti i inicijacija i transformacija, ali to nije pravilo, a svakako su to dva različita događaja i dva različita iskustva. Može se primiti inicijacija u razne društvene organizacije, A ne biti u nikakvom duhovnom transformisanju.
Takođe se može pretrpeti snažna duhovna transformacija čak i ako nismo član nekog posebnog verovanja.
Inicijacija – obredi, ceremonije, iskušenja ili uputstva kojima neko postaje član organizacijs ili društva ili mu se daje određena funkcija ili status .“
Transformacija je čin ili postupak preobražaja ili pretvaranja. Da promenite sastav ili strukturu, promenite spoljni oblik ili izgled – da promenite karakter ili stanje. Pretvorite, promenite da biste napravili radikalno drugačije . ‘
Transformacija se definiše kao radikalna ili duboka promena, ali takva promena može biti progresivna i evolutivna ili regresivna i oslabljujuća.
Međutim, u kontekstu okultnog, transformaciju nazivamo sredstvom za postizanje pozitivnih duhovnih promena u sebi.
Da bismo zaokružili definiciju transformacije, moramo uključiti još pojam – Transcendencija.
Uključujemo ih jer se čini da progresivna transformacija čini da čovek oseti dublje strukture stvarnosti i bića i da shvata da život ima konačni kraj ili svrhu.Sama transedencija kao konačni oblik obreda prelaska jeste širenje odnosno prevazilaženje postojećih granica.
Dakle,neko može doživeti inicijaciju u „nešto“ kroz život ili okultizam ali to ne znači da je postignut ceo krug obreda prelaska.Recimo Tamna noč duše je termin koji mnogi koriste da bi objasnili svoje interesovanje za ezoteriju ali pitanjs je da li je taj inicirani događaj i kompletno iskustvo sa transcedencijom .
Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde