Goblin Leši ili Lesovik,neobično biće dubokih i tamnih slovenskih šuma u predelima Rusije,u kroz mitološke pripovedi slovenskog naroda nosi priču sličnu nordijskoj mitologiji koja nam donosi Lokija .Leši je gospodar slovenske šume,koji će zle posetioce šume kazniti,a dobre može i nagraditi.On je onaj koji vas iskušava i vara. Leši, šumar, šumar, lešak, šumski čovek čest je  lik u ruskim bajkama. Goblin je predstavljen kao  čupav starac, ponekad prekriven korom, sa kozjim nogama i rogovina. Može se pretvoriti u bilo koju životinju ili pticu, može se pretvarati da je drvo, grm ili gljiva. Duh živi u zabačenoj šumskoj šikari, ali ponekad i na praznom zemljištu.Iako su Goblini prisutni  u čuvenoj filmskoj priči „Gospodar prstenova“,čitav evropski kontinent  obiluje narodnim predanjima o ovim malim šumskim patuljcima sa kozjim ušima.Mi çemo se ovog puta baviti slovenskom mitologijom.

Leši je majstor drveta, koje je on jedan od primarnih duhova prirode. Prema uobičajenom verovanju, neki mrtvi postali su  lešiji .On lako menja svoju visinu. Ponekad može biti viši od drveća, a ponekad ostaje na prosečnoj ljudskoj visini.

Smatra se vlasnikom šume, čuva šumu, čuva drveće i bilje. Goblin često šeta šumom okružen vukovima i zečevima, štiti životinje i ptice od lovaca. Ovo gospodar šume, vodi računa da niko u njegovom domaćinstvu ne nanese štetu.
Goblin – je po svojoj prirodi najčešće ovakav: izvešće dobrog čoveka iz šipražja, sakriće se od neljubazne osobe ili gladne zveri, i nad kojim će se ismejati.

Veruje se da  biste se rešili prevara goblina, morate da se presvučete sa pogrešnom stranom prema gore, ili da stavite šešir unazad, ili da promenite cipele sa leve noge na desnu nogu. Ali  takođe ako ga nagovorite toplim rečima ili poklonom i zamolite ga da vas izvede na stazu, on će vam svakako pomoći. Isto tako goblin može naznačiti mesto sa pečurkama ili čistinu na kojoj ima puno bobica.
Ali ako se u šumi nađe  loš čovek koji lomi drveće, ubija životinje i ptice radi zabave, za nauku uči um i um – onda nek  se čuva!Goblin  će vam zbuniti  glavu, odvesti vas u šikaru i dugo ćete, iscrpljeni, lutati šumom.Zbog takvih dela,mitologija kaže,u  šumi možeš ostati zauvek. A goblin će se , kaznivši tako lošu osobu, radovati, smejati se i pljeskati  rukama.

Goblin Leši se kao i Loki ,zbog ove svoje osobine da iskušava i kažnjava lošim za loša dela ,koje je čovek sam podstakao ,poistovećuje sa đavolom.Zato su se slovenski preci  plašili đavola, nisu stvarali buku u šumi, nisu zviždali, nisu vikali, pre nego što su otišli ​​u šumu da beru pečurke ili bobice, tražili su dozvolu od đavola.Ostavljali su mu  poklone, hleb, umotali slaninu u čistu krpu i vezanu crvenim koncem na panjevima ili stazama … Ili se to može učiniti na drugačiji način: da udovoljite Gospodaru-Lesoviku, donesete i ostavite na panju razne darove- izrađene sopstvenim rukama: vezene pojaseve, pletene rukavice, kućne sitnice. Pečene delicije u pećnici, kojih nema u šumi, ne rastu : medenjaci i pite.

U isto vreme, gospodar šume  Leši će biti veoma zadovoljan ljubaznim rečima upućenim njemu, i iskrenom zahvalnošću – za njegove darove iz šume.

Ako pohlepa prevlada i ne činite to, ali tada ne možete ići u šumu ni po pečurke ni bobice ili u lov: izgubićete vreme. Leši će vas kazniti tako što će  će biti čvornatih trupaca, vlažnog ogreva i nezapaljivog drva.

No priča o Goblinu nije tako bajkovita.Svakako ima elemente zlog duha koji če uživati u patnji drugih.U priči iz Vologdske provincije, tokom jakog šumskog požara, seljak odjednom primećuje đavola,koji  marljivo raspiruje vatru.ima i samoubistava i dece koju je đavo oteo (odnosno nepoznato je kako mrtvi). Dakle, šuma, koja je od davnina bila poštovana kao prebivalište mrtvih (koji su ponekad sahranjivani u šumskoj šikari), ostaje mesto boravka mrtvih umrlih neprirodnom smrću, a svi ovi mrtvi, po mišljenju seljaka, sami mogu postati šumski duhovi, goblini.Pojmovi đavolskog elementa i u liku Goblina ujedinjeni su sa pojmovima đavola – pokojnika starijeg, „šumskog patrijarha“, pretka, od koga može zavisiti život i smrt osobe.

Često goblin pomaže ljudima da pronađu nestalu kravu ili kozu. Pastiri i lovci su uvek sklapali ugovor sa đavolom i nikada ga nisu kršili.

Zato je bolje biti prijatelj sa Učiteljem šume, pokazivati znakove poštovanja i ne ljutiti ga. Iako su naši preci već živeli u skladu sa svima i našli zajednički jezik.

 

Reklo bi se da goblin Leši ,gospodar šume,prena mitologiji ,može da pomogne da se čovek oslobodi patnje koju nosi u sebi.Legenda kaže da od možemo zatražiti pomoć za oslobađanje od boli zbog neuzvraćene ljubavi od Lešija.  Možete očekivati pomoć od Lesija ako ne prekršite granice svog poseda i ne nanesete štetu stanovnicima šume. Goblin štiti drveće, biljke i životinje.

Da biste to učinili, na bilo koji dan opadajućeg meseca idite u šumu, tamo pronađite suvo drvo i zakopajte pepeo, so i svećicu koju ste koristili u blizini u ritualu čišćenja. Ritual čišćenja je sledeći: istog dana ujutru, upalite plavu sveću, sipajte šaku soli u bilo koju plitku posudu. Na komadu papira napišite ime osobe za koju biste voleli da nemate osećanja !Nacrtajte liniju oko slova da napravite krug.

Nakon toga, uzmite so na dlan i pročitajte reči: „Goblin hoda kroz šumu, pravi krug oko svog poseda. Zato ću tvoje  ime zatvoriti (navesti koje) u krug, očistiti svoje srce od neuzvraćene ljubavi, zaštititi ga. Staro drvo u šumi da se osuši, a ja (tvoje ime) cvetam. Neka bude tako „. Pročitajte reči onoliko puta koliko ste navršili cele godine svog života. Nakon toga, nekoliko puta ispustite parafin u krug sa imenom. Zatim savijte taj list papira u kovertu i ponovo kapnite vosak na ivice papira, kao da ga zapečatite kao kovertu. Nakon toga stavite tanjir i zapalite sveće u plamenu. Pre nego što napustite mesto gde ste sahranili magične potrepštine, mentalno kontaktirajte Lešija i zatražite pomoć. pregovarajte sa goblinom.

Profesionalni berači gljiva imaju svoje male tajne. Česti su gosti u šumi, pa poznaju sva najplodnija mesta u okolini i imaju, kaže se, „istrenirano oko“. Sve u šumi pripada vlasniku šume – đavolu,onom đavolu koji kao i u Bulgakov delu „Majstor i Margarita“,kažnjava za dela koje ste sami izazvali. On – raspolaže svojim bogatstvom kako želi. Ako se osoba neprimereno ponaša u šumi (viče, psuje, lomi drveće), onda možda neće računati na dobru žetvu. Ali marljivoj osobi, goblin će otvoriti sva mesta sa gljivama. Na ulazu u šumu, prvo što treba da uradite je da se obratite đavolu sa sledećom rečima: Leši oče, gospodaru šume, pozdravljam te naklonom, pozdravljam te ljubaznom rečju, prihvati moju sadašnjost , pomozite mi u poslu, dovedite me na livade gljiva. Baš tako! Kad odete dublje u šumu, ostavite goblinu poslasticu na bilo kom panju – parče raženog hleba i kriglu mleka. Takođe morate zapamtiti da su najveće berbe gljiva tokom rastućeg meseca. Mnoge gljive izlaze posle direktne jake kiše i posle kiše sa suncem.

Kada izvodite bilo koji ritual u šumi ili koristite drveće, zapamtite da će vaša poruka biti pozitivna ili negativna – dobit ćete ovaj odgovor, jer su i šuma i drveće i duhovi koji tamo žive deo jednog organizma koji se zove Priroda . Napuštajući šumu, ne zaboravite da se okrenete, poklonite i zahvalite na darovima i tretmanu i poželite šumi zdravlje!

Magijski rad sa duhovima prirode

Elementali-duhovi prirode,deo Adamovog stvaranja i kako se opet sjediniti sa njima

 

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde