Feng šui (风水 fēng shuǐ) znači divlja voda na Kineskom, to je umetnost kanalisanja prirodne energije koju zovemo “qi” (气 qì) kako bismo pospešili naše zdravlje, energiju i bogatstvo. Prema Feng šuiu, pravilan raspored stvari u našem životnom prostoru će smanjiti loš qi, i dovesi dobar qi u naše živote. Kada stavimo po strani sujeverje u Feng šui-u po strani, osnovni principi Feng šui-a imaju mnogo praktičnog smisla. Na primer, Feng šui uzima prednost prirodnih elemenata u našem svetu kao što je Sunce, zelenilo kako bismo što više bili bliži sa našim prirodnim instikntima. Naučnici su otkrili da boja dosta utiče na našu psihologiju, nešto što Feng šui radi već dugo vremena. Feng šui je drevna umetnost sa mnogo elemenata sujeverja, ali mnoge njegove primene su usko povezane sa interakcijom čoveka sa prirodom.

ISTORIJA FENG ŠUI-a

Na zapadu Feng šui gledaju kao moderni način dekorisanja, to je jedna umetnost stara koliko i sama Kineska civilizacija. Drevni tekstovi i arheološki dokazi pokazuju kontinuiranost u načinu kako je Feng šui nekada praktikovao a kako se praktikuje danas. Cilj Feng šui-a je uvek bio da ljude dobro prilagodi ljudsku okolinu nama samima. Dobro mesto nam omogućava da će stanari prosperirati od dobre qi energije, univerzalne sile koja spaja unverzum, zemlju i ljude zajedno. Feng šui je način na koji su drevni Kinezi videli svoju vezu sa univerzumom. Počeviši od pre 4,000 godina, gradnja svih Kineskih glavnih gradova započeta je na severo-jugu. Kineski vladari su videli sebe kao posrednike između neba i zemlje, orijentacija sever-jug, jug je predstavljao zemlju a sever raj. Unutar Kineskih palata, prestol vladara bi bio na severnoj strani dok bi u najjužnijem delu bile sluge. Poravnanje Kineskih glavnih gradova sa zemljom je takođe simbolisalo jedinstvo i harmoniju sa prirodom. Ovo se danas može videti u gradovima kao što su Beijing.

MODERNO OŽIVLJAVANJE

Potisnut tokom čišćenja feudalnih sujeverja u Kini 1970ih godina, Feng Šui je stekao popularnost kao dizajn enterijera u modi na zapadu. Niksonova poseta kini je zagrejala odnose sa idejama Istoka. Reklamni svet se okomio na Feng šui, ponovnim osmišljavanjem za zapadnu upotrebu, u međuvremenu, pojavili su se mnogi kritičari koji su tvrdili da je originalno značenje reči Feng šui izgubljeno u prevodu. Robert Tod Kerol, autor knjige „Rečnik za Skeptike“, napisao je „navodni majstori Feng šui-a sada se mogu iznajmiti po visokim cenama da kažu ljudima kao što je Donald Tramp na koji način njegova vrata i druge stvari treba da stoje. Feng šui takođe je takođe postao još jedna New Age prevara koja dolazi sa nizovima metafizičkih proizvoda.“

Iako izgleda ironično da bi Tramp bio oduševljen drevnim Kineskim tradicijama koje naglašavaju miran i harmoničan ambijent, on je bio jedan od prvih zagovornika Feng šui-a na zapadu. 1995, priznajući priliv Azijskih ulagača na tržištu nekretnina, Tramp je potrošio 230 miliona dolara praveći Tramp kulu koja se pridržava principa Feng šui-a. Trampov Feng šui majstor, 27-godišnja praktikantkinja iz Kineske četvrti iz Njujorka, u početku je našla zgradu u veoma lošem stanju Feng šui-a. Ona je zahtevala da ima potpunu kontrolu nad renoviranjem, što je teško palo Trampu, ali mu je bilo bitno da ne propusti priliku na Azijskom tržištu. Sada već čuvena zgrada strukture zlatnog globusa da skrene negativnu energiju sa ulica, i zeleno obojena stakla prozora da apsorbuju negativnu energiju iz klime i životne sredine.

Reakcija protiv tradicionalnog razmišljanja u 20 veku u Kini je napustila samo deo (trećinu) Kineske populacije koje veruju u Feng šui danas. Međutim, Feng šui je pravio stalan povratak od ekonomskih reformi Deng Ksiaopeng, kako je bogatsvo Kine povećavalo interes u njenu prošlost, to je podržalo povratak nekih tradicionalnih vrednosti. Feng šui majstori u Hong Kongu, gde je posao Feng šui konsultanata ostao uporan kroz modernizaciju, često se konsolutuju od strane tajkuna sa kopna za savet o tome kako da poboljšaju svoje bogatstvo sa dobrom qi energijom. Strane kompanije u Kini su takođe pokušavale da prisvoje Feng šui u 2005 godini. Hong-Kong-ski Dizniled je promenio svoju glavnu kapiju dvanaest stepeni kako bi se ukopio u lokalne kultularne razlike. Lekar iz Šangaja izveštaju za CCTV o savremenoj praksi Feng Šuia rekao je da su mnogi od njegovih klijenata stare kompanije. Istaknuti akademici kao što su Cao Dafeng, potpredsednik Fudanskog univerziteta u Šangaju, uče Feng šui u pokušaju da dovedu više nacionalne pažnje na drevnu veštinu. U međuvremenu, manje obmanjujuće Feng šui-a na zapadu i dalje nose težinu u svojim oblastima dizajna.

MISTIČNE KARAKTERISTIKE FENG ŠUI-a

Arhitektonski principi Feng šui-a se oslanjaju na nevidljivu silu qi, koja se direktno može prevesti kao „vazduh“. Qi je ista energija koju Shaolin monasi koriste da probiju cigle golim rukama (ovde, kretanje qi energije je fenomen dokazan od strane medicinskih stručnjaka), kojom medicna podmlađuje telo. Qi koncept potiče iz Taoizma, čiji je centralni princip da je energije, ili esencija, u prolaznoj formi, kao voda u prirodi. Prema taoizmu, voda je idealno stanje stvari, jer bez napora protiče od mesta do mesta, znajući instinktivno „put“ ili 道 pronalazeći liniju najmanjeg otpora. Dok opsujemo arhitekturu kako metafizički izraz izgleda kao puno sujeverja. Feng šui se može razumeti i kao pokušaj da se u životnom prostoru oseća lakoća i udobnost. Na primer, sugerišući da zmaj treba da putuje kroz privredne zgrade pre nego što je izgrađena, Feng šui sugeriše da tražimo nezgodna skretanja ili skučeni prostor u našoj zgradi, na isti način kako zgrade danas imaju pristup za invalidska kolica.

U odlučivanju tačnog položaja objekata i načinu na koji treba da se gradi, Feng šui uključuje veliki broj složenih proračuna i preciznih detalja na koje treba obratiti pažnju. Luopan (罗盘 luópán), ili magnetni kompas, je izmišljen za potrebe Feng šui-a i koristi se kao sredstvo za procenu tla. Luo znači sve, i pan znači posuda, tako da magnetni kompas metaforički ima činiju koja sadrži sve misterije univerzuma. Jedna od osnovnih funkcija ovog kompasa je da izmeri različite pejzažne elemente, kao što su reke, brda ili druge geografske karakteristike za koje se smatra da imaju neki uticaj na qi koja prolazi kroz područje. Hiljadama godina pre dnevnih otkrića magnetne polarnosti, drveni Kinez je opisao ove sile u smislu Yin (ženska primajuća sila) i Yang (muška davajuća sila). Ravnoteža ovih univerzalnig snaga je od suštinske važnosti za pronalaženje pravog mesta za objekat sa dobrom Qi energijom. Na isti način Kinska medicina pokušava da povrati ravnotežu Ying i Yang-a u telu. Svaki od osam pravaca ima svoje posebne karakteristike energije qi, i zato je važno odabrati dobru orijentaciju i strukturu. Pored toga, luopan je dozvolio preciznije geografske i klimatska razmatranja koja treba uzeti u obzir. Iidealne zgrade su velike i čvrste da seku vetar sa severa, i male i otvorene prema jugu da uhvate svetlost, toplinu i letnji povetarac.

Pre pronalaska kompasa, kako bi se određivale geografske karakteristike, mnogo je više korišćena intuicija bazirana na harmoniji sa prirodom okruženja. Na primer, smatralo da se gradovi trebaju graditi preko puta planinskog lanca na severu da blokira protok loše qi energije. Kasnije, kompas je razvio mehaničke tehnike da se identifikuje vrsta oblasi koji dolazi iz svih osam pravaca, uključujući složene proračune koristeći instrumente kao što je Luopan.

Složene metafizičke kalkulacije su takođe uzimale u obzir pet elemenata – metal, zemlju, vatru, vodu, drvo koji takođe imaju veliki značaj u drugim disciplinama kao što su kineska filozofija, borilačke veštine, medicina i odabiru povoljnih imena. Pet elemenata, kao qi, su nevidljive sile koje uništavaju i kreiraju prilikom interakcije jedni sa drugom. Prema kineskoj filozofiji, zemlja je tampon zona u kojoj život može da postoji, jer se ekstremni polariteti međusobno poništavaju. Posao Feng šui majstora je da uspostavi ravnotežu između ovih pet elemenata, iako je dozvoljeno mnogo fleksibilnosti kada je reč o karakteristikama dizajna u koji su elementi ugrađeni. Redosled primene ovih elemenata dolazi u obzir u opadajućem redosledu, orijentacije, plasmana, boja, materijala, tekstura, i brojeva. Ako postoje urbanistička ili topoohrafska ograničenja na dizajnu zgrade, onda se balans elemenata ne može postići, onda arhitekta može nadoknaditi sa bojama koje će srediti neravnotežu.

ZAKLJUČAK

Iako možda deluje čudno da je tradicija zasnovana na metafizičkom taoizmu koji ima svoje ruke u arhitekturi, planiranju zemljišta, i dizajnu enterijera, mnogo feng šui principa se vide na zemlji. Ostavljajući po strani sujeverni element Feng šui-a, većina osnovih principa u praksi ima dosta praktičnog smisla. Na primer, Feng šui koristi prednosti prirodnih elemenata u našem svetu kao što su sunce ili zelenilo kako se mi možemo osećati povezaniji sa prirodom. Naučnici su otkrili da boja snažno utiče na našu psihologiju i fiziologiju, nešto što je Feng šui već dugo vremena. Što se tiče mističnih elemenata Feng šui-a, bilo da ste skeptični ili ne, ponekad je samo verovanje da nešto funkcioniše najvažnije.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde