Astral može da bude izvor velikog ispunjenja i zadovoljstva, ali i uzrok velike strepnje i užasa. Kao i sa svime drugim u ovom materijalnom, fizičkom svetu, tako je i sa Astralom. Što je jednome lek, drugome je otrov.
Tebi je tema astralnog sveta, za sigurno, beskrajno zanimljiva i veoma važna u životu, jer ti predstavlja neku vrstu kapije, izlaza iz čemerne svakodnevnice, makar i ako samo o tome čitaš ili razmišljaš, bez praktičnih pokušaja da postigneš Astralnu Projekciju. U stvari, izuzetno je mali procenat onih koji nešto pokušaju u praksi. To, pre svega, podrazumeva ogromno strpljenje, postojan napor i osrednje uslove. Ako ti je kuća puna male dece ili odraslih ukućana, ako dnevno provedeš sedam ili osam stresnih sati na poslu i dođeš kući umoran kao zombi, teško da ćeš i da budeš u stanju i da misliš na Astral, a kamo li da nešto određeno učiniš na tom polju. Savremeni život takav kakav je, ispunjen brigama i trzavicama, teško da može da bude pogodan za ozbiljnije primenjivanje bilo kakve okultne ili ezoterijske veštine.
Konkretno, za postizanje Astralne Projekcije su neophodne dugotrajne vežbe zamišljanja, ovladavanje sopstvenim mentalnim prostorom, snovima, uredno vođenje dnevnika i tako dalje. Da bi se sa time u opšte počelo, potrebno je da se savlada veština opuštanja, što je samo po sebi ogroman problem. Po ceo dan si napet, prepun brige za sopstveno postojanje, večito u borbi za bezbroj sitnih dnevnih prepreka. Kada u veče legneš (a to je najpreporučenije vreme za astralne vežbe), jednostavno si paralisan pod teretom svih problema i obaveza koje te spremne čekaju već sledećeg jutra. Um ti je kao divlji konj, misli lete nekontrolisano i nameću se protiv tvoje volje, a telo je u nesvesnom grču, kojeg se oslobađa tek u du-bokom snu. U takvom stanju, potrebna je čelična volja da bi se sa vežbama u opšte i započelo, a kamo li da se one ustale kao svakodnevna praksa. A ustrajnost je Alfa i Omega svake okultne prakse! Ako vežbaš danas, pa onda napraviš pauzu od četiri-pet dana jer „nisi imao vremena“, ili si „bio jako umoran“, nećeš da postigneš baš ništa. U kratko, sposobnost Astralne Projekcije je privilegija veoma malog broja ljudi koji su joj odlučno posvećeni i koji su u svojim životima uspeli da naprave mesta i za taj aspekt svojih ličnosti.
Da se vratim onoj velikoj većini koja o Astralu samo čita i razmišlja. Odmah da naglasim, ni to nije tek puka beskorisna zabava. Mada ništa ne čini u praksi, čovek postepeno širi svoj mentalni dijapazon i stvara specifičnu „astralnu atmosferu“ u svom životnom okruženju. Sve počinje od mentalne slike i od meditacije na neku misao, a tek posle se spušta na nivo prakse i fizičkog sveta. I projekti najviših nebodera i najvećih mostova kreću od početne zamisli, koja se prvo stavi na papir i u tom obliku izgleda kao običan crtež.
Drugim rečima, to znači da čitanjem o Astralu ti, u stvari, „prizivaš“ astralni element u svoj život, da lagano „odčepljuješ“ svoje zakrčene kanale i činiš sebe prijemčivim za upliv tananih energija. U tome je prava vrednost čitanja ne samo astralnih, već ezoterijske literature u opšte, ali, u tome se krije i ― opasnost.
Tu odmah trebaš da budeš oprezan i, pri tome, želim da naglasim da je određivanje prave prirode neke astralne tegobe veoma teška i osetljiva stvar. Da li te napadaju Sukubusi i Inkubusi, ili samo imaš loše snove? Da li te opsedaju astralna bića ili patiš od anksiozne neuroze? Odgovori na ova pitanja nikada nisu jednostavni i očigledni. Granice između mentalnih, psihičkih i okultnih tegoba kadkada su veoma tanke i samo stručnjaci mogu da odgonetnu na kom polju treba da se traži krivac. Setimo se jednog filma »Egzorcista«: više od pola filma prolazi u pokušajima da se dijagnostikuju simptomi male Regan. U ovom slučaju, kao što znaš, pokazalo se da njoj ne trebaju neuropsihijatri nili psiholozi, nego egzorcisti.
U stvarnosti je slika najčešće obrnuta: spas se traži kod šamana, vračara i magova, umesto kod dobrog psihologa-savetnika ili psihoterapeuta. Tu često dolazi do izražaja neoprezna naivnost ili praznovernost ljudi. Oni gube iz vida da je prvo potrebno da se odbaci svaka mogućnost „prizemnih“ uzroka njihovih problema nego što se oni potraže u „okultnoj“ sferi. To je kao kada bi izgubljenu šoljicu za kafu tražio na tavanu umesto u trpezariji.
Dakle, neophodno je da utvrdiš pravu prirodu tegobe. Kadkada su anksiozna stanja u koja zapadaš veoma slična stanjima „opsednutosti“, a košmarni snovi mogu da izgledaju kao stvarne astralne avanture. Konačno, ni noćna erekcija kod muškaraca ne mora obavezno da znači da nas napadaju Sukubusi ili Lilit. Mnogo češće je u pitanju potisnuta seksualnost koja izlazi na videlo u stanju sna, kada je čovekov svesni deo sprečen. Iza svakog simptoma mogu da stoje veoma različiti uzroci i zbog toga ne treba da se žuri sa zaključkom da su naši problemi okultnog karaktera. Za takav zaključak nikada nije kasno, ali ne treba da se donosi dok se ne iscrpu sve druge mogućnosti.
Ali, uzeću ipak u obzir da su sve druge mogućnosti iscrpene. Recimo da je čovek nedvosmisleno ustanovio (što je, kao što sam rekao, težak zadatak) da njegove tegobe nisu posledica svakodnevne nervoze/anksioznosti, nili neurološkog ili psihološkog karaktera? Šta onda treba da radi? Naravno, uvek mu ostaje mogućnost da se obrati čitavoj armiji iscelitelja i šamana koji nude svoje usluge na razgranatom ezoterijskom tržištu. Tu može da se provede kao bos po trnju ako nema dobru preporuku i ako ne zna gde i kako da traži. Pošto običan čovek često nema takvih preporuka, nili je stekao dovoljno iskustva da bi mogao da razlikuje žito od kukolja, ovaj vid rešavanja problema nije dovoljno pouzdan. Pogotovo u slučajevima kada su tegove stvarno dramatične, ili čak opasne po život, obraćanje nestručnim osobama ili šarlatanima može da bude kobno.
Zato je moja preporuka da se, u ovakvim slučajevima, preduzme mera koja sigurno može da pomogne, a nije ni na koji način štetna. Mada, ta mera ne može uvek da otkloni sve tegobe, ali može da ih veoma ublaži i da ih učini podnošljivim. Recept je krajnje jednostavan: uzdrži se od svake ezoterije. Nemoj da čitaš ništa na tu temu, nemoj da razmišljaš o tome, a pogotovo nemoj da pokušavaš bilo šta u praksi! Zvuči prosto, čak banalno, ali u tom potezu se kriju drevni elementi mudrosti na kojoj zasnivaju svoj duhovni put svi asketi, mudraci i mistici. Ako svesno i odlučno zatvoriš vrata jednom delu stvarnosti, ona će posle određenog vremena značajno da umanji svoj uticaj na tebe. Ponavljam, taj potez mora da bude svestan, voljan i dosledan.
Ako ti ovaj moj savet zvuči čudno, poslušaj šta o tome kaže Dion Forčn, jedna od najvećih okultnih autoriteta 20. veka:
»Svako kod koga se jave psihičke smetnje treba odmah da prekine svoj okultni rad. Treba da se vrati na fizički plan i da se odlučno zadrži na njemu. Ako se žrtva okultnog napada koncentriše na svetovne stvari, ona predstavlja veoma veliki problem za svakog maga. Šta mag može da učini ako se, u vreme dok operiše Crnom Veštinom, njegova žrtva nalazi u obližnjem bioskopu i kida od smeha na račun Čarlsa Čaplina? Postoji stara izreka da se klin klinom izbija. Zato, ako si u strahu od nevidljivih opasnosti, počni da se baviš nekim sportom.«
Ovo je preporuka većine okultnih autoriteta, a zasniva se na krajnje jednostavnoj logici: gde cev propušta, zakrpi je. To je ona opasnost koju sam pominjao o stvaranju „astralne atmosfere“ i „odčepljivanju“ astralnih kanala. Ako ti upliv tananih energija na bilo koji način škodi i smeta – bilo da si previše osetljive prirode, ili da ti neki crni mag ili duh stvarno „muti vodu“ – trebaš taj upliv odmah da zaustaviš. To ćeš da postigneš tako što nećeš da usmeravaš misli i pažnju na sve one teme koje „otvaraju čakre“, već upravo na suprotno ― na sport i sportsku prognozu, dnevnu politiku, na vesele filmove, na šetnju i druženje, na sređivanje kuće, i ostale „materijalističke“ stvari.
Ovo ne znači da osobe sa „okultnim“ problemima ne treba da čitaju ove članke! U njima ima svega što je potrebno početniku da sazna o Astralu. Dovoljno je samo da na neko vreme odložiš čitanje, sve dok ne osetiš da je tvoj astralni prostor ponovo čist i bistar. Budi strpljiv u tome, redovno provetravaj svoj mentalni lavirint i ne dozvoli da te bilo koja ideja u potpunosti zaposedne. Astral će da te čeka i možeš da mu se vratiš kad god to poželiš.
On je uvek tu, hteo ti to ili ne.

Fejsbuk Komentari

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde