Na području Vizantije nije postojala inkvizicija, i stoga je Istočni Balkan poznat po svojim vešticama i vračarama. Jedna od njih, o kojoj ćemo vam danas pričati, bila je i Đena Vračara (Vidarica), rođena 1888 god, u bugarskom selu Lesidrenu. Do svoje 28. godine imala je troje dece koja su umirala, samo je jedno sasvim malo bilo preživelo, dok se ispred nje nisu pojavile tri žene i jedan muškarac, lepo odeveni i natprirodne visine. Prvo se zabrinula da su došli da joj uzmu i treće dete, ali su joj rekli da se ništa ne plaši i da je izabrana da leči ljude biljem.

Ona im je rekla da je ostave na miru da brine o detetu i da ona ne zna ništa o bilju i lečenju. Rekli su joj da će dolaziti dok ne pristne i da ništa ne brine, jer će je oni naučiti sve što je potrebno.

Tako su i dolazili svake noći, sve dok nije pristala. Stvar je u tome da kad je neko „izabran“, onda tu jednostavno nema mesta za nečiji izbor i odluku da li hoće ili neće. Jednostavno to mu je sudbina i samo može da je sledi, a od tih bića koje mu se obrate nauči i koje biljke kako leče, ali i kako da baje.

Struktura bajanja

Struktura bajanja može da uključuje brojanje unazad i to se radi obično do devet do nule, kako bi se proterala bolest ili bol. Dakle, od devet osam, od osam sedam … od jedan nijedan. Takođe, česta su pozivanja na mitološka mesta gde su stvari izokrenute, recimo gde vukovi ne zavijaju, gde se šalje bolest ili neki baksuz ili nevolja. Duh ili biće koje izaziva problem se šalje u tu zemlju gde je sve naopako i neplodno, tako da odatle ne može da više čini štetu. Kao pomoć koristi se često seksualna simbolika i pominjanje i opis ljudske i životinjske kopulacije, koji ovde imaju zaštitnu ulogu, odnosno smanjivanje plodnosti i seksualne moći onoga ko je pokušao da magijski našteti klijentu vračare. Naravno, bajanja su uključivala i priziv magijskih pomagača, u ranija vremena su to bila prehrišćanska bića poput tri žene, što vidimo i u slučaju Đene o kojoj pišemo, ili nekih mitskih onostranih životinja kao što je vuk, da bi se u zadnje vreme kod vračara, umesto njima, često za pomoć obraćali Bogorodici, Isusu ili nekim od svetaca. Koriste se živa ili mrtva voda, zavisno od toga da li se radi nekom pomoć ili se radi magija za destrukciju, živi oganj, razni predmeti i bilje, a mesta gde se radi je često bilo ognjište ili prag.

Praktičari magije

Imena koja su se na Balkanu koristila za praktičare magije izvodjena su najčešće iz sledećih izraza:

  1. Od staroslovenskog „bajati“, povezivano sa govorom
  2. Od staroslovenskog „vedeti“, povezivano je i sa značenjem „znati“ I sa značenjem „videti“
  3. Od staroslovenskog „čarati“, povezivano je sa očaravanjem
  4. Od staroslovenskog „vraščati“, povezivano je sa vraćanjem nečega, ali i izlečenjem, te od toga dolazi reč vračati.

Od bajanja došao i izraz bajalac/bajalica, od vedenja imamo izraz veštac/veštica, odnosno „vedez“ u Sloveniji. Doduše, kod Bugara se koristi izraz znaitelj/znaiteljka. Od čaranja, imamo  čarobnjak/čarobnica, dok vraščati daje vrač/vračka, odnosno vračar/vračarica.

Ostali izrazi koji su korišteni bili su redje autohni, tipa „zaklinatel“ iz bugarskog koji se odnosio na čarobnjaštvo u kojem neko zaklinje duhove, ili su pozajmljivani iz dugih kultura I jezika tipa magosnik/magosnica koji su preuzeti iz grčkog i indirektno iz latinskog i njegovog izraza Magus.

Volšebnik/Volšebnica je po svemu sudeći u slovenske jezike došao iz nordijske kulture i staroislandskog izraza za volvu, nordijsku verziju veštica, šrtige u Hrvatskoj i Sloveniji su uticaj italijanskih veštica koje su nazivane strega, a hrvatsko-kajkavski izraz corpnjak/coprnjica se objašnava hrvatizacijom nemačke reči „zauber“ (magija). Među muslimanskim življem se, dakako, za vešticu udomaćio izraz sihirbazica, a za vešca sihirbaz.

Život jedna vračare Đena

No, vratimo se Đeni. Kada je prihvatila da sledi svoju sudbinu jedna od te tri žene joj je rekla da nadje izvor u šumi i da će levo od izvora biti veliki kamen. Pored kamena, takođe, na levoj strani, biće sneg i kad ga rezgrne tu će naći tri biljke. Nakon toga joj je rekla da te biljke uzbere i pripremi u vodi na odredjeni način. Dan nakon toga trebalo bi da sretne troje nepoznatih ljudi, majku, oca i ćerku koja je bolesna, koji će po selu tražiti pomoć za svoju ćerku. Kad je to zapitaju, da isprska ćerku tom vodom i vidi da li će joj biti bolje.

Đena je otišla u šumu, našla izvor i kamen, kao i sneg pored njega kojem tada, budući da je bilo toplo, tamo i nije bilo mesto, te uzela biljke. Sutradan se sve dogodilo kako su joj tri mistične žene, u pratnji tajanstvenog muškarca, bile nagovestile i isceliteljska karijera Đene Vračare je počela. Tajanstvene žene su joj dolazile noću i govorile koje bilje i gde da skuplja, kako da ga priprema i kome će kakvu terapiju da da, kako bi ih izlečila. A po priči lečila je i slučajeve koje je zvanična medicina maltene bila otpisala. Ali to je bila teška i odgovorna dužnost pomaganja ljudima koja je zahtevala ne samo veliku posvećenost, već i pažnju i koncentraciju. Ako bi slučajno pogrešila u davanju terapija, ukućani su svedočili da bi joj ujutru leđa bila u modricama, zato što bi bila kažnjena zbog svoje greške.

Đena nije mogla da pozove tri žene i misterioznog stranca sa njima kad je ona to želela. Oni su sami dolazili, tada bi ona pala u trans i nikog ne bi videla niti čula oko sebe, i govorili joj šta treba da zna. Takođe, oni su joj govorili koga da leči, a koga ne. Kada se njen vlastiti suprug vratio ranjen iz rata, ona je pitala kako da ga leči. Ljutito su odbili da joj daju terapiju za njega i on je nakon nekoliko godina umro od posledica te rane.

U slučaju da dodje neko koga joj nisu bili najavili, ostavila bi ga da prenoći kod nje i čekala da li će joj se te noći njeni mistični pomagači javiti i reći da li da ih leči.

Đena je radila sa 77 biljaka koje su joj otkrivene. Znala je da postoje i druge biljke koje leče, ali radila je samo sa onima koje su joj rekli da koristi.

Đena je rešavala razne problem meštana na načine koji su joj bili otkriveni. Ako je dečak bio ismevan u školi pozvala bi ga i tri noći mu davala biljne mešavine, nakon čeg bi se rešio problem sa vršnjacima. Ako je neko bio pod crnom magijom korisitla je živu, koju je vadila iz termometara, pomoću koje je crnu magiju slala na neko mitsko i izolovano mesto gde bi taj duh koji to izaziva mogao da luta prostorima gde „ovce ne bleje…“. Kažu da su joj tri žene predvidele i rat i rekle kojim domaćinstvima da da koje bajalice, kako bi im se sinovi sačuvali od pogibije. Nisu je poslušali, prijavili su je vlastima i bila je 20 dana u zatvoru u istrazi. Dva sina te porodice su poginula, kad su došli da se izvinjavaju i traže joj da zaštiti i treći. Tri žene su rekle da je vreme prošlo i da nema vise zaštićenih. Mladić nije otišao u vojsku zato što su roditelji uspeli da mu srede da je nesposoban, ali je ipak poginu od udarca konja.

Đena je lečila i nepolodnost, kao i bajalicama štitila stoku od uroka. Govorila je ljudima koji joj dolaze, da svako nosi svoju sveću. Od toga koliko je sveća dogovorela, zavisi i koliko će ko živeti. Za sebe je tačno znala kada će umreti i kad se taj dan približio, tačno je rekla svojim ukućanima kada da se pripreme za njen pogreb. Umrla je tačno u dan kada je i predvidela. Pre toga, prorekla je da će tri žene izabrati drugu ženu da leči i čak je znala i selo odakle će ta žena biti.

Đena Vračara je primer tradicionalnog pristupa magiji gde se sklapa ugovor sa onostranim bićima, kako bi se ostvarila neka korist za zajednicu. Sve njene moći su bile moći koje je dobijala od tih bića, ne za sebe, nego da bi pomagala drugim ljudima. Magija je materijalistička, zato što se odnosi na konkretne materijalne koristi koje neko ostvaruje pomoću nje, a ono što je duhovno u magiji je to, koliko ćemo da naš ego podredimo služenju zajednici, jer duhovnost koja ne služi nikome sem nama i nije duhovnost već sebičluk, zar ne?

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde