Damo Jeseni, Kraljice Žetve

Video sam Vas okupanu Suncem

Sa Vašim dugačkim trepavicama

Koje se njišu na hladnom vazduhu što vas okružuje,

Vaša kruna od zlatnih listova optočena je draguljima sa amberom, ametistom i rubinama.

Jesen na nas pada polako i nečujno, poput lišća koje igra svoj poslednji ples na vetru, pre nego se spusti na zemlju i umre, čekajući ponovno rađanje na proleće. Boje prirode su živahne. Ovo je njena poslednja maskarada, poslednji izdisaji šarenih leptira, koje će pokriti hladnoća i tama.

Jesenja ravnodnevnica je vreme silaska boginje u Podzemlje, i sa njenim odlaskom vidimo pad prirode i dolazak zime. Ovaj mit najbolje opisuje silazak Inane, sumerske boginje  i rimskih boginja Demetre i Persefone. U paganskom svetu ovaj period od 20. do 23. septembra poznat je kao Mabon, vreme jednakosti svetla i mraka, vreme druge žetve, ali i vreme kada prihvatamo da zemlja umire. Mabon „Veliki sin“ je velški bog. Bio je veliki lovac sa brzim konjem i predivnim lovačkim psom. Ukraden je od majke Modron „Velike majke“. kada je imao samo tri noći, ali ga je spasao kralj Artur. Neke legende govore da ga je spasio stag, sova, orao ili Salmon.

Jesenji Ekvinoks je vreme ravnoteže dana i noći, svetla i mraka. Druidi nazivaju ovu proslavu Mean Fomhair, poštujući Zelenog čoveka, Boga šume, nudeči ponude ispod drveća. Vikani proslavljaju staru boginju dok ona prelazi od majke u Krone i ona se pridružuje Bogu koji se priprema za smrt i ponovno rođenje. Strege ovaj Festival zovu Equinozi odi Autunno.

Od trenutka septembarske ravnodnevnice snaga Sunca se smanjuje, sve do decembarskog solisticija, kada Sunce ponovo raste i postaje jače. Ovo je keltski festival zahvalnosti. Poznat je i kao Festival Avalona i Festival Vina. Za Kelte, Avalon je misteriozno mesto zemlje mrtvih. Kao takav, u keltskoj tradiciji predstavlja vreme poštovanja mrtvih, groblja, davanje zahvalnosti za sezonu berbe i nagradu koju ona pruža. Iako mnogi posmatraju  žetvu kao festival života ona je i festival smrti prirode i svega sto je ona dala.

Tako je Mabon u svojoj biti  proslava ciklusa života. Aktivnosti variraju od tradicije  i regiona, neke uključuju  pravljenje Sunčevog diska kako je opisano u dokumentu Lughnsadah, dok je i običaj odsecanja stabala kukuruza, takođe, rasprostranjen i njihovo spaljivanje u čast proslave žetve i njenog ponovnog  rađanja.

Jednostavni oltarski ukrasi mogu biti plodovi vaših šuma, kao što je bobičasto zrnevlje, žirovi, lišće i druge stvari koje simbolišu nagradu prirode. Hleb se može praviti u obliku Sunca.

Simboli koje slave sezonu uključuju različite vrste tikvica i dinja. Ritualni krug se ukrašava takođe darovima šuma, bobičastim plodovima, žirom, lišćem ili jesenjim cvećem.

 

Sveće, za one koji rade magiju sveća su crvena, tamno zlatna, narandzasta, braon, žuta, indigo.

 

Biljke

Žalfija, hrast, paprat, geranijum, orah, imela, šafran, kamilica, hmeljlešnik, pšenica, jabuke ili semenke jabuki.

Boje Mabona su crvena, narandzasta, braon, žuta, a kamenje safir i lapis lazuli.

Tamjan koji možete koristiti tokom proslave Mabona je od bora, žalfije, jabuke, cimeta, jasmina ili kedra.

Vreme kada se pravi veštičja metla.

Ovo je period čarolija za zaštitu kuće, prosperitet, bogastvo, balansiranje unutrašnjeg bića, ali i vreme harmonije i balansa.

Ritual za prosperitet

Pre nego počnete trebaće vam sveća u žutoj, narandžastoj, braon ili zelenoj boji da simbolizuje prosperitet.

Esencijalno ulje, cimeta, narandže ili djumbira

Šaka osušenog bilja,  npr bosiljka ili žalfije

Nešto sa čim možete pisati po sveći može to biti olovka ili nova nekorišćena igla.

Ukoliko ste naučili da otvarate krug ili prizovete Božanstva, možete to učiniti sada. Olovkom ili iglom ispišite na sveći svoju nameru, npr količinu novca koja vam je potrebna, a ako niste sigurni koliki je to iznos, možete ispisati simbol novca kao što je dolar ili Runa Fehu-povezane sa novcem.

Dobro se fokusirajte nato na šta ćete potrošiti novac koji će vam doći. Dobro se skoncentrišite na plamen sveće i vizuleizirajte kako vaša namera raste prvo od male iskre a zatim u sve veći krug. Održavajte tu sliku koliko god možete, a zatim je otpustite u plamen sveće. Proverite da li je sveća osigurna, a zatim je pustite da izgori do kraja.

Mabon je i svetkovina koja označava povratak domu, zajednisštvu, porodici, jer idu hladniji dani. Pripremite ovom prilikom neku jabuku, grožđe, lešnik ili orah kojim ćete zahvaliti Majci Zemlji na svim blagodetima koje je dala.

Fotografija Martina Špoljarić-Pracaić

Model na slikama Obsidian Kerrtu

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde