Tarot karte se sastoje od dvadeset i dva aduta (uključujući i kartu „Luda“), četrdeset brojčanih karata u četiri „boje“ (od Asa do Desetke) i šesnaest dvorskih karata u četiri „boje“ što sve zajedno iznosi standardnih sedamdeset i osam karata.


Istoričari su do sada utvrdili da su ove karte u Evropu, u kasnom XIV veku doneli egipatski Mamluci, s tim da su „boje“ ili četiri grupe na koje se dele male karte imale nazive „Simitar“ (vrsta mača), „Polo štapovi“, „Pehari“ i „Novčići“. Ovi nazivi su ubrzo latinizirani pa smo dobili nazive „Mačevi“, „Štapovi“, „Pehari“ i „Novčići“ ( diskovi ili pentakli) koji se još uvek koriste u tradicionalnim italijanskim i španskim kartama. Iako postoje razne teorije o nastanku Tarota, jedino što je do sada zaključeno je da su prve Tarot karte napravljene izmedju 1410. i 1430. godine na području Milana, Ferare ili Bolonje u severnoj Italiji i da su tada dodani aduti na već postojeći komplet karata koji je sadržavao četiri „boje“ ili grupe. Takvi novostvoreni kompleti karata nazivaju se carte da trionfi ili „karte trijumfa, pobede“. Do sada najstariji pronadjeni zapis o postojanju ovakvih karata postoji u obliku sudskog zapisa iz Ferare (severna Italija) iz 1442 godine.

Najstarije do sada pronadjene su petnaest karata naslikanih sredinom XV veka za potrebe porodice Visconti Sforza, vladara Milana u Italiji. Ne postoje dokumentovani primeri pre XVIII veka da se Tarot koristio za proricanje sudbine. Jedino što postoji, a što je slično proricanju sa Tarotom je dokaz iz 1540. godine a to je knjiga po imenu The Oracles of Francesco Marcolino da Forli, koja pokazuje jednostavan način proricanja sudbine sa sličnim kartama na koje pripadaju grupi „novčića“ u standardnim kartama za igranje.


Rukopis iz 1735. godine po nazivu The Square of Sevens i rukopis iz 1750 godine po nazivu Pratesi Cartomancer prikazuje osnovna proricateljska značenja za Tarot karte, kao i način rasporedjivanja karata u Tarot raspored. Godine 1765 Giacomo Casanova je u svom dnevniku zapisao da njegova ruska ljubavnica često koristi komplet karata za igranje u svrhu proricanja sudbine.

Fejsbuk Komentari

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde