Sloveni su ,kao i mnoge druge prethrišćanske civilizacije imali jak kult i simbolizam kamena.Oni su kao i mnoge tadašnje, ali i starije civilizacije u kamenu videli animizam ,odnosno sposobnost da on bude mrtav ili živ, kao i sposobnost da se u njega udahne duša.Egipatska Sfinga,anglosaksonski Stounhadže ili meksikanski MatčuPiču  su ,takođe, bili odlika snage i poštovanja ovog kulta.

Kamen nije samo služio kao alat za izgradnju ,već je sledeći animističku prirodu verovanja ,bio dar bogova koji je poslat na zemlju da pomogne ljudima u trenucima njihovih potreba.Taj mit je bio veoma važan za ljude kada je civilizacija bila razvijena toliko da je jedina zaštita od bolesti I drugih nevolja bio jak imuni sIstem.Mit o kamenu mu daje osećaj zaštite I povezanosti sa vrhovnim bićima.Sloveni su verovali da je duša dinamična sila koja se može odvojiti od tela I po potrebi potopiti u neki drugi predmet.Kamen je bio idealan izbor jer je težak,stabilan I dugotrajan.

Da bi imao magične sile I koristio se u ritualima, kamen mora imati određene karakteristike – prirodan,grub i neobrađen.Veličina kamena koji se koristi u magijskim obredima je mogla varirati od sitnog kamenja ,kamanje sa rupom koju je priroda napravila u njemu,do kamena koji se zove Stanac i koji je veliki usamljeni kamen u prirodi.

Kamen Stanac

Kamen Stanac je često bio početak I kraj događaja u prirodi,on znači da bi događaji trebalo da prestanu da se dešavaju.Kada bi trebala da se zaustavi neka negativnost u magijskim radnjama,osoba koja poseduje te negativnosti,kao sto su nasilje ,alkoholizam, bi bila vezana za Stanac kako bi on sve te osobine spržio.

Ako bi neka porodica imala problem sa umiranjem dece,na kamen Stanac doveli bi zdravu ,religioznu ženu ,koja ni na koji način nije povezana sa porodicom,da bosonoga stojeći na kamenu podoji dete,čime bi se tok nemilih dogadjaja vezan za porodicu zaustavio.
Ako bi neko imao noćne more ,najčešće u smislu da mu se u snu pojavljuje neki preminuli član porodice,odlazio bi na kamen Stanac I zapalio posvecenu sveću ,čime bi se pokojnikovu dušu  zarobio u kamenu I ne bi mogao nazad u kuću .

„Beli kamen“ je imao magijsku sposbnost da ispravi nepravdu ako žena dugo vremena nije mogla da zatrudni/Stavila bi beli kamen u kolevku i izvodila ritual koji bi je učinio plodnom I bremenitom.

Kamen s rupom je, takođe ,imao magijsku plodonosnu moć.Ako je neko želeo više novca provukao bi novac kroz rupu uz verovanje da će mu isti doći.Glavobolja,nedostatak mleka kod krava,rađanje voća..sve se to lečilo kamenom sa rupom.U nekim drugim tradicijama ovaj kamen sa rupom se nazivao i Veštičji kamen i imao druge namene.

Kod Slovena kamen kao stabilan,čvrsti dugotrajan sa sposobnošću da zadrži dušu imao je I dan danas ima veliku simboliku u kultu mrtvih I izradi nadgrnobnih spomenika I opsega koji imaju namenu da dušu zadrzi na onom svetu.

Korištene forografije su delo Marka Stamatovića.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde