Ovo je jednostavan astrološki ključ koristan za dublje razumevanje tarota, priložiću vam i neke astrološke korespodencije koje možete da koristite dok ih ne upamtite napamet, ovaj sistem nisam ja izmislio, ali ga primenjujem i on radi! Ključ je mapa, sistem je ustanovljen kad i sam tarot.

UVOD

Tarot se sastoji od 78 karata, 22 karte velike Arkane i 56 karata male Arkane. Od 56 karti male Arkane, 16 karata se odnosi na dvorske karte, od 16 dvorskih karti 12 se odnosi na 12 zodijačkih znakova, dok se ostale 4 karte ili Paževi odnose na 4 dela godine, tako: „pažu štapova pripada prolećni kvadrat AC-IC, pažu pehara letnji IC-DC, mačevima jesenji DC-MC, dok je zemljani paž zadužen za zimski deo MC-AC“.


Pored ovih 16, još četri karte male arkane se odnose direktno na izvore moći i to su Asevi. Ostalih 36 karata male arkane predstavljaju „Lica“ zodijačkog kruga (krug/rota/tarot) i njihov poredak prirodno kreće od broja dva. U astrološkim tablicama upravo ćete ih naći pod tim nazivom, – „lice“.


Štapovi ili vatra u tarotu se odnose na vatreni triplicitet, odnosno znake, Ovan – Lav – Strelac. Krug prirodno kreće od prolećnog „Ekvinocija“, odnosno ovna, pa samim tim 2 štapa pripada prvom licu Ovna odnosno Marsu, 3 štapa Suncu, dok je 4 štapa Venera u ovnu, sled se prirodno nastavlja u Lava, pa je 5 štapova Saturn u lavu, 6 Jupiter, a 7 mars… Da nebi nabrajao dalje ostavicu tablice.

 

Vodeni element prirodno uzima letnji Solsticiji za početak, pa prve 3 karte vodenog elementa praipadaju licima raka, odnosno 2 pehara kao Venera u raku, 3 kao merkur i 4 kao mesec, sled prirodno nastavlja drugi znak vodenog tripliciteta odnosno škorpija, dok zadnje 3 karte pehara pripadaju ribama.


Vazdušni element ili mačevi, počinju od jesenjeg ekvinocija odnosno vage, nastavljaju u vodoliju, dok zadnje 3 karte pripadaju blizancima.

Zemljani elementali ili diskovi počinju od druge ose ili
zimskog solsticija, odnosno jarca, nastavljaju u biku, a zadnje 3 karte zemljanog elementa su devica
Ekvinociji, osa Ac-Dc ili Ovan-Vaga, Solsticiji osa Ic-Mc odnosno Rak-Jarac.

Ovo je jednostavan Astrološki ključ koji razjašnjava malu Arkanu i sasvim je primenjiv u praksi, koristi se 7 osnovnih planeta i 12 znakova, bitno je da znate da će znak obojiti planetu, a ne obrnuto. Astrološke tablice su po „Ptolomeju“

 

Razumevanje tarota je nemoguće bez bar osnovnog razumevanja astrologije, ovaj ključ je jednostavan i namenjen je da pomogne svima.

NASTAVICE SE

Nenad Stepanovic

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde