Legenda o listovima lovora  datira iz Ovidijeve legende o grčkom bogu Apolonu koji se zaljubio u nimfu Dafne. Zahvaćena Erosovom strelicom, želela je da nema nikakve veze sa Apolonovim ljubavnim naklonostima. Očajna, potrčala je do oca koji ju je, pokušavajući da zaštiti kćer od boga, pretvorio u lovorovo drvo. Zbog toga zaliv nudi zaštitu i snagu u svojim duhovnim upotrebama.

Delfijski hram, posvećen Apolonu,bogu Sunca, mnogo je koristio lovorov list. Krov hrama je bio napravljen od lovorovog lišća i sveštenice bi jele lovor pre nego što su dale svoj proročanstvo.Očigledno je da su tome  pomogle lovorove blago opojne osobine. I sama osobina  lovorovog  lista jeste da  pomaže psihičkim moćima, naročito proročkim snovima i vidovitosti. Ova biljka takođe ima i razne druge namene.Širom Grčke je bilo mnogo proročišta i proročica.Neki su živeli u pećinama, neki su razgovarali sa hrastovima i drugim božanskim predmetima prirode koji su bili kanali za razgovore s bogovima.

 

Kriz  kralj Lidije,bogati i mudri kralj  bio je prvi koji je testirao snagu grčkih proročica, uključujući čuveno proročište u Delfima.Kralj je poslao poslanika u svako poznatio proročište u Grčkoj da izvrši neobičano, ali direktano pitanje.Pitao je svakog proroka  šta će raditi za tačno 100 dana. Kralj je izabrao najčudniji zadatak koji je mogao da se obavi, 100. dana. Isekao je kornjaču i janjetinu i kuvao je u mesinganom kotlu. Od svih Proročanstava, samo Pitija iz Delfija je dala odgovarajući odgovor. „Znam broj zrna peska i meru mora. Razumem glupog i čujem onog  koji ne govori. Osećam miris tvrdog granatiranog oklopa koji se  kuva u travi, a meso jagnjetine udara u moja čula. “

Uveren u istinitost proricanja  u Delfiju, kralj je poslao raskošne poklone hramu Apolona u nadi da će dobiti povoljno proricanje  o ozbiljnijoj temi. Njegov plan je bio  da napadne Persiju  i proširi svoje kraljevstvo, ali prvo je želeo dobre vesti od proročišta  u Delfima. „Ako pređete reku Halis, biće uništeno veliko Carstvo.“ Bio je to odgovor kome se kralj nadao .Kralj je sa svojom  vojskom prešao reku, samo da bi ih nemilosrdno pretukao, pa je čak i zarobljen.

Krizova priča je svedočanstvo o zagonetkama u odgovorima koje proročište u Delfima ponekad daje. Da je kralj Kros razmišljao o odgovoru, možda je shvatio da je veliko carstvo koje će biti uništeno bila Lidija, a ne Persija.

Propadanje proročišta u Delfima počelo je kad su makedonski kralj Filip i Aleksandar Veliki pokorili Grčku i ujedinili gradske države. Pojedine države više nisu bile u stalnom ratu i predviđanja proročišta nisu bila potrebna. Rimljani su doveli do fizičkog uništenja Delfa prilikom osvajanja Grčke.Uzimali su bogastvo  Apolonovog hrama  koje je akumulirao tokom hiljadu godina, za novčiće za uplatu armija Rima.  Širenje hrišćanstva bio je poslednji udarac staroj religiji Grčke i Delfa-oraku. Hrišćanski lideri su tvrdili da su Pitiju posedovali demoni, otuda i razlog da  proročište nestane.

 

Danas se magični lovor zbog svojih osobina i pripadanja Suncu koristi u raznim namenama.

 

Povezivanje sa duhovima. Kažu da lovorovi lišće može da nas povezuje  sa duhovima i njihovim  svetom Ako trebate nešto pitati, napišite svoju poruku na lovorov list i zapalite je. Još jedan razlog za spaljivanje sigila u lovorovom listu, oni čine da vaš sigil bude poznat duhovima. Takođe je dobro za povezivanje sa božanskim, duhovnim vodičima.

 

Zaštita od zla . Ako ikada osetite zlonamernu energiju (na primer: zli  duhovi ili demoni ako verujete u njih, urokljivo oko, neko vas je prokleo), tada spalite lovorovo lišće da biste zlo odvratili. Stavite lovorovo lišće u posudu za zaštitu od požara, zapalite i okadite  sobu. Dok palite  lovorovo lišće, prošetajte okolo po sobi, prekrivajući sve uglove.

Lečenje lovorovim listom kaže se da podstiče varenje i pomažu kod čir na želucu. Zagrevanje lišća u maslinovom ulju stvara salvu koja ublažava bolove u mišićima i artritis. Pored zdravstvene upotrebe, to je predivno sredstvo protiv buba, posebno za mrave  Kaže se da uništava i buđ.Napomena opreza neke sorte lovora  su otrovne trudnice ne bi trebalo da ih koriste.

Smatra se biljkom sreće. Grci su svoje pobednike krunisali lovorovim listom.Čuvene „lovorike“.Koristite ovu biljku kada vam treba dodatni podstrek u ritualu. Odličan je da se koristi u čarolijama o sreći. (Na primer: čarolije za pronalazak posla, finansijski prosperitet, itd.) Napišite želju na lovorov list i zapalite je na plamenu sveće.

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde