Od samog početka biljna ili zelena veštica bila je čuvar lekovitih biljaka i drevnih puteva.Još u antičkoj grčkoj biljke iz bašti boginja bile su sastavni deo ritualne prakse veštičjeg lečenja ,sve do pojave Hipokratovih konvencionalnih metoda.Kasnije ,od najmanjeg sela do najvećeg grada širom sveta, obični ljudi su tražili ove veštice  i oslanjali se na njihive  lekove i savete.Iako price o vesticama koje zive duboku u sumi deluju isuvise filmski ,ipak je cinjenica da su takve kuce postajalo,kao sto je slucaj sa kucom Bidi Erli,koja se nalazila duboko u sumi i gde se ona bavila isceljivanjem biljkama,tvrdeci da savete  dobija od bakobitog naroda Vila ,kako da koristi isceliteljsku moc biljaka.Kucica je danas u propadanju ali jos uvek posetioci donose ponude u nadi da ce im Bidin duh uslišiti zelje.

 

Danas biljna veštica možda ne živi uvek blizu šume, ali verovatno ćete je tamo naći kako radi sa elementima i skuplja biljke i lekove. Biljne veštice dugo su imale duboku ljubav prema biljkama, korenima, semenima, zvezdama i kamenju i poznaju , duhovna i lekovita svojstva svega što je okružuje. Zelene veštice su oslonjene na elementarnu magiju,tražeći snagu za svoje čarolije u prirodi koja ih okružuje,i njenim duhovima.Vrlo često sarađuju sa Vilama,u Irskoj se one nazivaju Sidhie,ali osnov njihovog rada jeste u saradnji sa duhom biljke koji se naziva genius loci i koji svakoj biljci daje određenu magijsku namenu.

 

Biljke u zelenom veštičarstvu imaju ,medicinsku,magijsku i kulinarsku upotrebu.Ali recimo biljke koje se koriste za magijsku upotrebu nisu uvek i za lekovitu ili kulinarsku.Zato bi trebalo voditi računa.

Zeleno veštičarstvo je uglavnom samostalna praksa ,koja može kao i ostali vidovi veštičarstva imati i svoj religijski aspekt.Recimo punjenje kristala se može raditi po svim elementima klasičnog veštičjeg rituala.Takođe zeleno veštičarstvo ima i svoje tamne aspekte i rad sa tamnim silama ,kao i svi ostali pravci,iako se od zelenih veštica „očekuje“nešto sasvim drugo.

Na Balkanskim prostorima u tradicionalnom veštičarstvu je dosta zastupljena magija bilja.Ali i kod praktičara neopaganskih pokreta naročito u eklektičnom delu je primetno interesovanje za magiju bilja.

U ovoj maloj enciklopediji zelenog veštičarstva prenećemo vam male tajne upotrebe biljaka,kamenja,voda,kristala koje svakome mogu pomoći da iskoriste magiju prirode koja nas okružuje.

Za šta se sve koristi bilje u magiji?

Kupanje: Napravite vrećicu, poput dzaka vezanog vrpcom, dodajte joj  sveže ili osušeno bilje i stavite u svoju ritualnu lekovitu kupku.

Ulja: Možete kupiti esencijalna ulja, ili napraviti svoje, tako što ćete u ulje staviti sveže bilje , ostaviti da se stoje nekoliko dana, a zatim procediti.Shodno cinjenici da se radi sa duhom biljke ,logicno je da kupov

na esencijalna ulja nikako ne smeju biti vestacka.

Biljke kao tamjan miris: Biljke se mogu spaliti za miris,  ili kao ritualni tamjan.

Čajevi: Možete piti različite biljne čajeve za njihova različita svojstva.

Čarolije i vrećice: Napunite malu vrećicu biljem i koristite je za njenu namenu.

Čarolije: Bilje se koristi u raznim čarolijama.

Jednu od najpotpunijih sistematizacija magijske i medicinske upotrebe magicnog bilja dao je Scott Cunningham u svojoj Enciklopidiji magičnog bilja.Prenosimo vam samo deo.

 

1*Andjelika -(Angelica archangelica)  Narodna imena: Arhanđeo, Mastervort, Vrt Anđelika Pol: Muški planet: Element sunca: Vatreno Božanstvo: Egzorcizam, Zaštita, Lečenje, Vizija

Magične upotrebe:  biljka je zaštitna. Upotreba u svim sredstvima za zaštitu i egzorcizam. Četiri ugla kuće pospite anđelikom da biste izbegli zlo, ili to uradite po obodu kuće. Dodata u kupku, anđelika uklanja kletve,prokletstva i sve čarolije koje su možda bačene protiv vas. Koren se nosi u džepu kao kockasti talisman među nekim američkim indijanskim plemenima. Anđelika se takođe koristi u lečenju ,a kaže se da pušenje lišća izaziva viziju.
2*Matičnjak (Melissa officinalis) Narodna imena: Balzam pčele, Balzam limuna, Melisa, Slatki balzam, Ženstvena planeta: Element Meseca: Snaga vode: Ljubav, Uspeh, Lečenje
Čarobne upotrebe: Ova biljka se može koristiti za čarolije  uticaja na ljubav. Namočite biljku u vinu nekoliko sati, procedite i podelite sa prijateljem. Ili, nosite biljku sa sobom da biste pronašli ljubav. Takođe se koristi u magičnom izlečenju, a Plinij je rekao da su njegove moći bile tako velike da bi se, ukoliko se pričvrsti na mač koji je načinio ranu, krv odmah zaustavila .Iako su rane od mačeva danas retke, balzam od limuna se još uvek koristi u lekovitim vrećicama. Takođe se može koristiti u čaroliji kako bi se osigurao uspeh, a ako držite pčele, trljajte ovu biljku na košnicama; privući će nove pčele i zadržati stare.

Prednosti za zdravlje: poboljšava varenje

3*Belladonna(Atropa belladonna) Otrov Narodna imena: Crna trešnja, Smrtonosna ogrtač, Biljka smrti, Đavolje trešnje, Ženstvena planeta: Saturn Element: Vodena božanstva: Hekate, Bellona, kirka. Ritualna upotreba: Sveštenici iz Bellone, prema drevnoj tradiciji, pili su infuziju belladonne pre nego što su joj se poklonili i pozvali njenu pomoć. Bellona je rimska boginja rata. Čarobne upotrebe: Danas se belladonna malo koristi u biljnoj magiji zbog velike toksičnosti – svi delovi biljke su izrazito otrovni i još uvek postoje izveštaji o smrti nastaloj usled slučajnog gutanja noćurka. U prošlosti se koristila za podsticanje astralne zaštite i stvaranje vizija, ali danas su na raspolaganju sigurnije alternative, a belladonu je najbolje izbegavati.

 

4*Luk(Allium cepa) pol: Muški planet: Mars Element: Vatreno Božanstvo: Isis Povlasti: Zaštita, Egzorcizam, Lečenje, Novac, Proročki snovi, Obred požude:  U drevnim vremenima, luk se obožavao u nekim gradovima drevnog Egipta, a ponekad su ga prizivali i za vreme zakletve. Čarobne upotrebe: Uzmite mali beli luk, zalepite ga crnim glavicama i stavite u prozor. Ovo će zaštititi od prodiranja zla u dom. Cvetovi su dekorativni i zaštitni, a mogu se sušiti i smestiti u dom za neobičan i atraktivan zaštitni amulet. Nošen, luk pruža zaštitu od otrovnih zveri. Uzgajaju se u saksiji ili u vrtu i štite od zla. Pola prepolovljenog ili podrezanog luka, smeštenog u kući, apsorbiće negativnost i zlo, kao i bolest. Da biste zacelili, trljajte oštru ivicu luka uz oboleli deo tela, vizuelizujući bolest koja prelazi u luk. Zatim uništite luk (spalite ga ili komadite i narežite).

Naseljenici u Novoj Engleskoj visili su struk luka preko vrata za zaštitu od infekcija, a isečeni luk ispod kuhinjskog sudopera već se dugo koristi u istu svrhu. Za lečenje bradavica, protrljajte ih komadom luka i bacite preko desnog ramena. Odlazite bez osvrtanja. Veliki crveni luk vezan za krevet štiti svoje putnike od bolesti i pomaže u oporavku. Nikada ne bacajte luk i oljuške na zemlju; ako to učinite, odbacujete svoj prosperitet. Umesto toga, spalite ih u kaminu ili kuvaonici kako biste privukli bogatstvo. Luk postavljen ispod jastuka može proizvesti proročke snove.

5* Ruta ili kako se popularno naziva Rue jako popularna biljka u vesticarstvu narocito u mediteranskom podrucju,i veoma upotrebljivana u ritualima srednjevekovnih italijanskih vestica.Njena glavna primena je u ritualima za prociscenje i zastitu od zla,ali kako se koristi u zastiti od zla tako i moze nabaciti zlo.Koristi se za prociscenje i u Santeriji,Vudu i Hudu ritualioma.

 

6* Zmajeva krv jedno od najmočnijih sredstava koje se koristi u ritualima zaštite i prociscenja,najčešče u vidu ulja čije je poreklo od palme Dracena Drako sa Sumatranskog ostrva ,mada se moze nag i u drugim izvorima.Njena glavna namena je u proterivanju zla pa se kao takva obilno koristi i na amajlijama,dokumentima,pomazanju sveca,u uglovima doma kao zaštita ali i za pisanje ritualnih spelova ili drugih oblika magijskog rada koji zahtevaju crtanje.

 

Artemisa: proricanje snova, vidovitost

Lovorov list  zaštita, pročišćavanje, izlečenje, snaga, dobra sreća, novac i uspeh

Breza : zaštita, prečišćavanje

Crni biber – zaštita, hrabrost

Neven: sreća, blagostanje, ljubav, psihička moć, harmonija

Prednosti za zdravlje: lečite iritaciju kože (poput ekcema, modrica, ožiljaka, ogrebotina)

Kamilica – donosi ljubav, isceljenje, ublažava stresne situacije, blagostanje, mir, izlečenje, harmoniju, sreću

Cimet -afrodizijak, strast, ljubav, sreća, blagostanje, uspeh, podiže duhovne vibracije, pročišćenje, energija, izlečenje, zaštita.

Kopar: dobra sreća, spokoj, blagostanje, požuda, zaštita

Eukaliptus: zdravlje, isceljivanje

Gardenija- harmonija, isceljivanje, ljubav, mir

Beli luk -zaštita od zlog oka

Geranijum: zaštita, sreća, mentalno čišćenje, plodnost, ljubav, izlečenje, hrabrost

Hibiskus: divinacija, snovi, ljubav i požuda

Iris: mudrost, hrabrost, mir, harmonija, ljubav

Jasmin: božanski snovi, seksualnost, mesec, ženska energija, zavođenje, senzualnost, ljubav, meditacija, duhovnost, harmonija, prosperitet

Lavanda: ljubav, mir, odmorni san, vidovitost, sreća, izlečenje, novac, strast, zaštita, oslobađanje od tuge, dugovečnost, meditacija, harmonija, spokoj, pročišćenje

Majoram sreća, zaštita, ljubav, radost, hrabrost, zdravlje, novac

Mimoza : razboriti snovi, ljubavi

Nana: izbegavajte ljubomoru, snove, zaštitu, prosperitet, radost, plodnost, pročišćenje, ljubav, uspeh, požudu, putovanja

Prednosti za zdravlje: smiruje glavobolju, podstiče apetit, pomaže u varenju, antiseptik, antispazmodik, dijafretik, blagi analgetik, blag gorki, blag sedativ.

Mugvort- psihičke moći, zaštita, povećava požudu i plodnost, proročki snovi, proricanje, opuštanje, spokojstvo, protjerivanje, posvećenje (* Nemojte gutati i ne postupajte čak i ako ste trudni

Pačuli- Novac, seks

Pepermint: Prečišćavanje

Bor- Zdravlje, izlečenje

Ruža- ljubav, požuda, promovisanje zdravog odmora, zaštita, poboljšanje pamćenja, mudrosti, zdravlja, isceljenja, mentalna snaga, pročišćenje

Prednosti za zdravlje: smiriti glavobolju, podstaći krvotok, nervni i probavni tonik, protuupalni, antioksidans, antispazmodički

Šafran: novac, fizičko kretanje

Žalfija-: dugovečnost, mudrost, zaštita, odagnava negativnu energiju, pročišćenje, zdravlje, besmrtnost, želje

Prednosti za zdravlje: smiruje anksioznost, antimikrobna je , tonik za varenje, estrogeni, opšti tonik, smanjuje znojenje

Sandalovina- duhovnost, isceljivanje, spokojstvo, seksualnost, želja.

Zvezdani anis: mir, spokoj, buđenje psihičke svesti, sreća, duhovna povezanost, psihička i magična moć

Suncokret: sunce, sunčeva energija, sreća, uspeh, zdravlje, povezano sa dobrodošlicom i porodicom, plodnost

Lala: blagostanje, obilje, zaštite, ljubav, sreća

Vanila: seks

Valerijana: zaštita, odagnava negativnost, pročišćava sveti prostor

Verbena: smirene glavobolje, ublažava stres, vedrine, prosperitet, preokret negativne aktivnosti.

 

MAGIČNA VODA

 

 

Kišna voda

Višenamenski, rast, preporod, dobar za uroke kojI vremenom dobijaju moć

Rečna voda

Kretanje, fokusiranje energije, čuvanje, probijanje grubih puteva i dobro za napajane ritualnog alata.

Olujna voda

Emocionalna snaga, samopouzdanje, motivacija, sila, punjenje, jača čarolije i dobra je za kletve.Poznata je Marsova voda koja se pravi od olujne vode za zaštitu.

Snežna voda

Čistoća, završeci, promena.

Morska voda

Čišćenje, isceljivanje, izbacivanje i zaštita

Rosa

Ljubav, plodnost, nežna magija.

 

KAĐENJE

 

Kađenje je vrlo stara praksa čišćenja, a uključuje sušeno bilje i uglavnom žalfiju. Štapići se mogu koristiti za čišćenje prostora ili kuće, proterivanje negativne energije i neželjenih duha ili čišćenje duše ako se osećate tužno, ljuto, ogorčeno ili neiskreno. Štapiće  možete kupiti u Nev Age prodavnicama, ali možete i sami da ih napravite.

Evo šta ćete trebati da uradite: • konac od pamuka • makaze • sušeno bilje •

Koraci • Odrežite dužinu kanapa koliko da možete više puta omotati pripremljeno bilje. Stavite nekoliko grana zajedno tako da isečeni krajevi budu svi zajedno. Uzmite 4-6 grančica i stavite ih zajedno, glatkim listovima položite prema stabljici.. Pronađite sredinu niti, nekoliko puta je omotajte oko dna stabljike. Umotajte ubode čvrsto oko stabljike svežnja, ostavljajući otprilike dva centimetra labave strune tamo gde ste započeli.

Žalfija(bela): Čišćenje, balansiranje, otklanjanje negativnosti, jačanje.

Kedar: Umirujuće,  pročišćavajuće, zaštitno

Limunska trava: osvežavanje, komunikacija, usmeravanje,pročiščenje

Bor: Čišćenje, obnova, jačanje

Slatka trava: Komunikacija sa duhovima, drevna mudrost

Ruzmarin: Lečenje, pročišćavanje, čišćenje, čišćenje, jačanje Da biste osušili bilje, obesite ih na strop otprilike jednu sedmicu. Iako ponekad može trajati duže da se trava potpuno osuši

Kađenje drvetom

Breza – pročišćavanje, blagoslov, zaštita, proterivanje negativnih duhova

Kedar – čisti negativne atmosfere

Paolo Santo- čistoća, snaga, zaštita

Glog – brak, ljubav i zaštita.

Hrast – lečenje, snaga, novac

Bor – Pročišćavanje, zdravlje, bogatstvo, plodnost i blagostanje

Vrba – isceljivanje, zaštita, očaravanja

 

JEDNOSTAVNE ČAROLIJE SA MAGIČNIM BILJEM

 

Bosiljak na vratima, prozorima ili rasut u kući povećaće novac.

Postavite grančice trnjine  na kućni prag da zlo ne bi nastavilo do vašeg prebivališta.

Jedite prstohvat timijana pre spavanja i imat ćete slatke snove.

Stavite komad od kedrovog drveta u kutiju sa novčićima da biste privukli novac.

Nosite cvet od anemone sa sobom da se zaštitite od bolesti.

Obesite malo morske trave u kuhinji kako biste obuzdali zle duhove.

Prerežite jabuku na pola i poklonite jednu polovinu svojoj ljubavi kako biste osigurali uspešnu vezu.

Nosite osušenu polutku  Avokada sa sobom da vaša unutrašnja lepota sija napolju. Avokado je takođe afrodizijak.

Stavite komad pamuka u posudu sa šećerom kako biste privukli sreću svojoj kući.

Stavite bademe u džep kada morate nešto da pronađete.

Raspršite čili paprike oko kuće da prekinete kletvu.
.
Pospite malo šećera da pročistite sobu.

Bacite rižu u vazduh da napravi kišu.

Postavite borovu grančicu iznad svog kreveta da ne bi došlo do bolesti.

Nosite komad suvog ananasa u kesi da vam privuče sreću.

Postavite pomorandži da ili ne pitanje pre nego što je pojedete, a zatim izmerite semenke: ako su semenke parni broj, odgovor je ne. Ako je neparan broj, da.

Posadite jorgovane oko kuće kako biste se oslobodili neželjenih duha.

Dodajte limunov sok u vodu za kupanje radi pročišćavanja.

Jedite grožđe da biste povećali psihičke moći.

.
Pomirišite kopar da biste se rešili štucanja

Spalite pamuk da izazove kišu.

Nosite mali luk radi zaštite od otrovnih životinja.

Stavite narezani luk u sobu bolesne osobe i izvucite bolest.

Ispod jastuka stavite luk da imate proročke

Pomešajte so i biber  pa ga razbacajte po kući kako biste odagnali zlo.

Miris lavande koja će vam pomoći da zaspite.

Obesite grašak od graška koji sadrži devet graška iznad vrata kako biste privukli budućeg partnera.

Jedite breskvu da pomognete u donošenju teške odluke.

Paragrafi 1*,2*,3*,4*,su preuzeti iz knjige Scott Cunningham „Encyclopedia of magical herbs“

Takođe preporučujemo za čitanje

Vile-vilinski narod Sidhe

Magijski rad sa duhovima prirode

Magija bilja-posvećenje magičnog noža

Mesečeva voda

Magično bilje -ulje za kontrolu,ljubav,hrabrost

Nastaviće se…

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde