Sva radost života stopi se u najsjajnijem i najblistavijem danu u godini -letnjem solisticiju.  Dan obojen svim bojama svetlosti jeste letnji solisticij ,letnja dugodnevnica i dolazak leta.Ovaj dan su obeležavali drevni pagani ali i antički svet .U druidskom svetu ovaj događaj koji je zaživeo kroz savremenu Viku naziva se Lita.

 

Lita ,kao i sam događaj jeste zenit svetlosti,dan najveće sunčeve moći ,iscelenja ,zaštite i moći.Sve što ovog dana želite da napunite energijom i osnažite ,sunčevom svetlošču biće nadahnuto.Bilo da su to kristali ,vaš ritualni alat ili branje lekovitog i magijskog bilja.Kod Balkanaca je recimo ovaj dan ritualnog branja lekovitog bilja „pomeren“ za dan Sv.Jovana  ili 7.jul.

 

Ali iako je svetlost u svom zenitu ovaj dan najduži dan svetlosti u godini je i dan tuge.Od letnje dugodnevnice dani su kraći i ulazimo u period kada mrak počinje da jača.

 

 

Letnji solisticij obojite svim bojama radosti.Žuta , zlatna,crvena,narandžasta,plava,zelena.Zlatan je i med kojim se slavi svetlost kao i zvezdasti cvetovi biljke kantarion koja se sada bere u svom magijskom sjaju.Oltar se može ukrasiti sa svilenim zlatnim i žutim platnima u slavu Sunca.Uradite rituale gde ćete se sjediniti s prirodom i majkom zemljom.

 

 

Kamilica,ververin,žalfija,ruže,lavanda  su biljke koje dočaravaju svu slavu i sjaj ovog dana.Tigrovo oko ,žad,smaragd su kristali kojima se slavi Sunce.

Zapalite vatru u cast Sunca.Pokupite pepeo i stavite ga u belo platno.Snaga Sunca skupjena na ovaj dan može biti vaša amajlija.

 

 

Solisticij je dan kada se želi dobrodošlica vilama.Mleko i med su jedan od načina da ih dočekate i umilostivite ali oni koji poseduju moći ili svoj ritualni veštičji kamen ih mogu i videti.

 

 

Tradicionalno pagani i veštice na ovaj dan skupljaju bilje koje se kasnije koristi u magijskim ritualima ili se stavlja u jastuke da bi se proizveo određeni efekat.Oni koji žele da ss branjem bilja bave na magijski način mogu to uraditi i svojim ritualnim alatom odnosno nožem o kome smo pisali Magija bilja-posvećenje magičnog noža

Letnji solisticij je vreme kada se održavaju mnoga paganska venčanja ili Handfasting ceremonije.A kakav to ima značaj i koji su elementi preuzeti u hriščanstvu pogledajmo ovde.Handfasting ceremonija – Sve što ste želeli da znate o Paganskim venčanjima

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde