Fatimina ruka, odnosno Hamsa ruka, je drevni istočni zaštitni predmet od zla, koji simbolizuje Boginjinu ruku. Hamsa znači pet, odnosno pet prstiju na ruci i predstavlja se kao otvorena šaka. Skupa i Muslimani i Jevreji veruju da štiti od zla i urokljivih pogleda.

Za Muslimane je to simbol ruke Fatime, za jevreje Miriam, Mojsijeve sestre, a za hrišćane je to simbol Bogorodičine ruke, postavljajući je tako iznad svih ljudi.

Po svemu sudeći poreklo Fatimine ruke je u Egiptu i medju Feničanima, gde je Mesečeva boginja Tanit prikazivana sa raširenim rukama.

 

 

Za Jevreje cak je bila važna i kao sveštenička šaka, povezivana sa jevrejskim slovom šin, koje je bilo prvo slovo božijeg imena Šadai, premoščujući tako jaz izmedju vernika i Boga.

U narodu se veruje da Fatimina ruka donosi sreću, zdravlje i da ima moć da zaštiti od zlih napada i urokljivog oka, naročito kada je kombinovana sa simbolom oka, Nazarom.

 

 

Ovaj simbol ima značenje i u hinduizmu i budizmu, gde se odnosi na medjusobni odnos čakri i energije koja teče kroz telo.

Svaki od prstiju desne ruke se odnosi na jednu čakru i na jedan element:

 

 

 

1.  Palac: element vatre i čakra u solarnom pleksusu;
2. Kažiprst: element vazduha i srčana čakra;
3. Srednji prst:  element duha i grlena čakra
4. Domali prst: element zemlje i korenska čakra
5. Mali prst: element vode i čakra u donjem abdomenu

 

Kada su prsti usmereni ka dole veruje se da to onog koji je nosi otvara za blagodati i bogatstva univerzuma, čineći ih dobrodošlim u život. Donosi plodnost i pomaže da se ogovori na molitve za blagostanje.

 

 

Kada su prsti usmereni na gore,  to je onda ono što se na Istoku naziva abhaja mudra. To je u mnogim kulturama moćan znak zaštite od zla, koji pravi štit koji nas odvaja od naših vlastitih misli mržnje, zavisti i nesigurnosti.

 

 

 

 

 

Da bi se zaštitili nacrtajte Fatiminu ruku magičnim uljem na vašim vratima i snašno je tu zamislite dok je crtate.

Ako se štitite od zla nacrtajte je sa okom.

Ako želite da oterate finansijske probleme dekorišite Fatiminu  ruku nacrtanim palminim lišćem.

S vremena na vreme uljem iscrtajte iznova Fatiminu ruku na vratima, ako je dovoljno snažno zamislite ona će biti tu i ako je drugi ne vide.

Takodje, kad god se osetite ugroženim postavite desnu ruku u ovaj položaj, kao Buda na slici. To je snažna zaštita od loših uticaja.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde