Petak 13 prema raznim verzijama ima i različito poreklo  značenje zlokobnog dana.Prva verzija govori o Hamurabijevom zakoniku koji je broj 13 izostavio iz tački zakona ,pretpostavlja se iz sujeverja.Druga verzija doseže do starog Sumera gde su Sumerani broj 12 smatrali savršenim, te se pretpostavljalo da je broj koji ga sledi broj 13 ,nesavršen.

Najrasprostranjenije verovanje o poreklu zlokobnog značenja petka 13, povezano je sa Vitezovima Templarima.

Vitezovi Templari ,monaški red osnovani su oko 1118.godine posvećen zaštiti hodočasnika u Svetu zemlju,nakon hrišćanskog zauzimanja Jerusalima tokom Prvog krstaškog rata.Zahvaljujući donacijama krunisanih glava Evrope koje su želele da pridobiju naklonost ovog jakog reda,Vitezovi Templari su stekli ogromno bogastvo i uspostavili sistem dvoraca,crkvi i banaka širom Evrope.

Upravo to enormno bogastvo dovelo je do njihovog pada koji je započeo petka 13. oktobra 1307.

 

Njihov pad započeo je mesec dana ranije kada su kuriri širom Francuske slali tajne dokumente kralju Filipu četvrtom ,optužujući Templare za crnu magiju i skandalozne seksualne rituale.Francuski kralj Filip IV je bio škrti monah, čijom intervencijom je počela katastrofalna inkvizicija pripadnika reda Vitezovi Templari.

U danima i nedeljama nakon tog zlokobnog petka 13 ,uhapšeno je više od 600 templara,od vrhovnih do običnih nesretnika koji su upravljali običnim poljoprivrednim aktivnosima ili bankarskim računima.

Optuženi su za jeres,obozavanje đavola,pljuvanje na krst,homoseksualnost ,prevare i finansijsku korupciju.

Brutalno su mučeni i držani u pritvoru sa oskudnim obrocima, uključujući uglavnom hleb i vodu.Mučenja su bila brutalna ,najčešće su im noge bile umočene u ulje i držane na vatri ili su ih vezivali o konopce, tako da vise.

Veliki uticaj u ovoj optužbi i inkviziciji Templara imao je papa Klement koji iako je bio zgrožen,znajući da je izabran zahvaljući Filipu IV podržao mučenje i progon Templara.

Početkom 1308. zatvoreno je suđenje Templarima,ali su se mnogi od njih zadržali u ćelijama ,te ih je Filip IV spalio na lomači 1310,dok se neke i dalje zadržali u zarobljeništvu.

U proleće 1314. godine, Veliki majstor Molai i nekoliko drugih templara spaljeni su na lomači u Parizu, čime je doslo  do kraja njihove izuzetne ere i pokrenuta još dugotrajnija teoriju o zlim mogućnostima petka 13.

Sa druge strane o zlokobnosti broja 13 govori i okultista Kenet Grant ,navodeći :

Broj 13 proteran je u carstvo vradžbina I crne magije.Prema njemu broj 13 je jedinstvo,budući da je to brojčana vrednosti jevrejske reči ehad,pise se kao alef /het /dalet tj.1+ 8+4 zato sto 13 meseci formira pun krug ili ciklus, lunarnu godinu od 13 meseci I 28 dana.Kako je broj 13 karakterističan za Mesec I za žene, u kasnijim kultovima koji su računanje vremena zasnivali na Suncu ne na Mesecu,lunarne pojave su se smatrale prokletim I izjednačavale su se sa mrakom, bolešću I smrću.Nakon toga broj 13 postaje simbol nesreće I nečistoće.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde