Saturnova sfera,sfera Binaha  je materica  iskonske forme u kojoj se prvo ocrtava ideja dualističkog izraza i daju joj se granice kroz koje se Svest izvora može  predstaviti da bi se iskazala kao nebrojene permutacije sebe.

 

Ukupnost dualističkog postojanja obuhvaćena je Saturnom: kao i životni ciklusi, vremenski rokovi, koordinate i verovatnoće svih oblika.

Druga imena: Korsia („Presto“) , Aima („Majka“) (ʼymʼ), Veliki Malefik

Kabalističke atribucije: Binah („Razumevanje“) (bynh)

Pridružena božanstva: Kronos

Dan u nedelji: subota (subota)

Boja – crna

Plemeniti metali: olovo

Drago kamenje: Oniks, Lodestone

Mantrični zvuk: „AV“ ili „OU“

Boja Crna

Brojevi: 3, 6, 9, 15, 45

Tamjan: smirna („Gorka miro“), Opopanak („Slatka miro“), sumpor, Asafoetida

Planetarne osobine: Granice: sužavanje i ograničenje. Zaštita: vezivanje i proterivanje,smrt,kletve ,propadanje i sva pitanja s kraja i početka.

Ime Boga: IHVH Elohim („Gospod Bog“)
(yhwh ʼlhym)
Sveto ime planete: Shabbatai
(„The Restful One“) (şbţʼy)
Arhangelsko ime: Cassiel („Brzina Božja“) („Bog je moj bes“) (ẕpqyʼl)
Druga imena: Tzaphkiel
Planetarna inteligencija:
Ime: Agiel (ʼgyʼl)
Planetarni duh:
Ime: Zazel (lzʼz)

U okultnoj anatomiji Binah ili sfera Saturna je na mestu čela – odnosno čakre treće oko.

Ostali atributi

Pripada Supernalu kabalističkog Drveta života.

Materica.

Palate,zgrade.

Reka koja se grana u sedam potoka.

Pokajanje

Zavet.

U Rimskom carstvu državna riznica je bila u hramu Saturna.

 

AZAZEL: Reč Azazel (’azaz’el) potiče od hebrejskih korena‘ azaz („biti jak“) i „el („ Bog “). „Bog je bio jak“, „Bog jača“ ili „jak Bog“. Prema nekim naučnicima, međutim, ovo jedinjenje bi takođe moglo figurativno da znači „drskost“ ili „drsko prema Bogu“. Alternativno, ime se može odnositi na hrapavu i snažnu planinsku liticu sa koje je koza zbačena.

Azazel je preveden kao „žrtveni jarac“ u verziji Biblije kralja Džejmsa (1611), koja se oslanjala na prevod Biblije Vilijama Tindejla oko 1530. godine koji je  reč azazel razdvojio na sastavne delove ez- ozel: doslovno to znači „jarac koji odlazi“, dakle „jarac koji pobegne“. Budući da je ovaj jarac, sa gresima ljudi koji su na njega položeni, zatim poslan preko litice ili odvožen u pustinju da propadne, reč „žrtveni jarac” značila je osobu, često nevinu, koja se za krivi ili kažnjava ,za grehe  zločine ili patnje drugih.


BINAH BOŽANSKA MAJKA
Binah-ove osobine  su mir, saradnja, jedinstvo i duhovnost. Njeni simboli su pčele, ljiljani i olovo. U kabalističkoj tradiciji, Binah oličava duhovno razlučivanje, ljubav, stabilnost i svest. Kao treća sefira Drveta života, Binah postaje Božanska majka, vodeći svoju decu ka postizanju i razumevanju.

Njeno ime se doslovno prevodi kao „razumevanje“, koje daje oblik i funkciju svim ostalim aspektima života.

Pčele su Binahu  svete (kao božanski glasnici), kao i ljiljani (beli u čistoći) i olovo (što nam daje uporište u stvarnosti).

Razumevanje je temelj iskonske Mudrosti. Razumevanje je suština Binaha

Mudrost predstavlja potpuno i beskrajno znanje, dok Razumevanje kao suština Binaha  sugeriše sposobnost da se shvati otkriće ili upotreba ove mudrosti.

Binah  je organizacija i forma kao i ženska potencija. Njen jeciratički naslov je „Posvećujuća inteligencija“ (ona koja posvećuje i čini svetom), a tri druga imena za nju označavaju Binain trostruki aspekt –

 

Mara, Veliko more, Majka svih Živih od kojih sav život započinje (i što je koren Marije, Majke svih živih);

Aimah, plodna ili svetla majka i

Ama, tamna majka i kruna; svi aspekti Boginje od nevine Persefone do zastrašujuće Kailleache pripadaju Binah. Ona je arhetipska materica iz koje je nastao sav život. Binah je Vrhunska majka – ženski aspekt Boga. Upoređuju je sa drugim boginjama poput Shakti, Maie, Anime Mundi i crne Madone.

Simboli Saturna i Jarca kroz istoriju ,satanizam i obrnuti pentagram

Grčki bog Pan-demonizacija seksulanosti-panseksualizam

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde