Sveta Petka se 27. oktobra slavi po novom, a 14. oktobra po starom kalendaru. Prepodobna mater Paraskeva, u narodu nazvana sveta Petka, jedan je od najpoštovanijih svetaca u narodu. Naročito je poštuju i slave žene.

Sveta Petka je zaštitnica žena i svetiteljka je koja je celog života pomagala bolesne i siromašne ljude.Rođena je u Epivatu, malom mestu u Maloj Aziji pre više od hiljadu godina. Nakon smrti bila je sahranjena mimo groblja. Nakon što se jednom hrišćaninu javila u snu, njene mošti su nađene iskopane. Prenošene su na razna mesta, a 1396. su inicijativom Knjeginje Milice bile prenete i u Beograd. Tu su bile sahranjene u crkvi Ružice, na Kalemegdanu, gde su ostale 125 godina. Voda izove crkve je kažu lekovita i čudotvorna.

Način na koji se najčešće Sveta Petka javlja vernicima jeste noću kroz snove. Vernicima koji je poštuju i slede pravila koja Sveta Petka  zahteva, pomaže isceljenjem i savetima. Onima koji greše Sveta Petka donosi opomene. Naročito se smatra da je loše kada neko radi nedeljom, ili kada ne posti petkom. Na njen dan se ne mesi hleb, ne bavi se kućnim poslovima i ne pere se veš. U ponoć se zapali tamjan i crvenim vinom zalije slavski kolač uz molitve. Zatim se popije voda doneta sa česme ili izvora posvećenog Svetoj Petki.


U narodnim običajima voda ima posebno značenje. Naročito je cenjena takozvana nenačeta voda.Tako se naziva zato što dolazi iz zemljanih dubina, najčešće iz velikih dubina u pećinama, tako da nije imala kontakta sa svetlošću. Narod je ovakvu vodu koristio za obrednu hranu, tipa česnica, za zaštitu od zlih sila, kao i za pranje dece na verske praznike.
Ta voda se u narodu naziva andžijama. Izvor vode koja ističe kod Crkve Svete Petke na Kalemegdanu narod takođe smatra za andžijamu. Puno narodnih običaja se vezuje za ovaj izvor, tako da nije retko da se vidi da su za granje drveća u blizini ove crkve vezani crveni končići i platnene trake.

Molitva Svetoj Petki

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših. Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negde Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrost i radost, Hristova device, naša pomoćnice. Budi i nadalje straža našem prestonom gradu, i utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernicima, podigni nedužne i tužne a usopštim roditeljima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božja svetiteljko. Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, navek veka. Amin.

Sveti Ilija Gromovnik

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde