Purba,ritualni nož,  jedno je od najefikasnijih ritualnih oružja Tibeta i Nepala. Na zapadu je postao šire poznat po filmu  Senka (The Shadow) iz 1994. Senka je bio prvi film koji je koristio prednosti novih kompjuterski generisanih specijalnih efekata. Bodež u filmu tako reži, leti kroz vazduh i čak ujede Aleka Boldvina za ruku. Kompjuterska grafika je tako pomogla da se lice na ručki bodeža pomera, a sama ručka okreće okolo.

Sve to, zapravo, nije ni daleko od istine pošto je ovaj filmski nož zasnovan na stvarnom tibetanskom nožu za isterivanje zlih duhova.

I Purba se koristi za puno toga, za lečenje bolesti, ubijanje demona, meditaciju, posvecivanja i kontrolu vremenskih prilika

Oštricom  se uništavanju demonske moći, a gornjim krajem se rade blagoslovi. Aktivnosti sa Purbom, na sanskritu joj je ime VađraKilaja, mogu se podeliti u 4 kategorije.

Te kategorije su simbolzovane bojama i stranma sveta.

Srebrena purba se odnosi na istok. To je snaga vode. Tu se purba koristi da se neutrališu negativne situacije i osećaj ograničensoti. Dugovi, da se pobedi prekomerna težina, da se neko oslobodi depresije … sve ono od čega je potrebno očistiti život.

Zlatna purba se odnosi na jug. To su aktivnosti za donošenje blagostanja i to je snaga zemlje. To su magijske operacije za blagostanje i dobrobit, za uspeh u karijeri i za poboljšanje zdravlja.

 

Bakarna purba je moć vatre crvenog lotosa na zapadu. To je moć privlačenja saveznika, moć kontrole nad ljudima i situacijama, moć da se privuku ljubavni partneri.

Gvozdena purba je zelena snaga vetra sa severa. To je moć da se unište neprijatelji. To se može odnositi na konkretne ljude, ali i na neprijateljske situacije. Magijski, ova purba se zarije u posudu sa mrkim pirinčem, koji predstavlja neprijatelje na koje se tako šalje uništavajuća kletva. Jedan od naziva za pubu je  „mač gneva“ i to nje sučajno tako.

Purba se pvezuje sa škorponom. U „Enciklopediji tibetanskih simbola“ nalazimo da „Ubod škorpionovog repa nalik biču preplavljuje i truje njegov plen i u tom pogledu se poistovećuje sa gnevnom aktivnošću ritualnog bodeža VađraKilaje. Padmasambavina biografija govori o tome kako je primio moć prenosa VađraKilaje u velikom kosmosu Rajgriha od gigantskog škorpiona sa devet glava, osamnaest klešta i dvadeset sedam očiju. Ovaj škorpion je obznanio VađraKilaja tekstove koji su bili sakriveni u trouglastoj kamenoj kutiji skrivenoj ispod stene na groblju. Dok je Padmasambava čitao ovaj tekst javljalo mu se spontano razumevanje, a glave, klešta i oči škorpiona su se „otkrivale“ kao različita vozila duhovnog dostignuća. Ovde, u Rajgrihi, Padmasambava dobija titulu „gurua škorpiona“, a u jednom od svojih osam oblika kao Guru Dragpo ili Pema Drago („gnevni lotos“), on je prikazan sa škorpionom u levoj ruci.“. Docnije, na Nepalu se Padmasambava  susreo sa aktivnostima demona smrti. Da bi ih umirio uveo je Purba praksu na Tibet i svi problemi koje su ovi demeoni izazivali su prestali. Zato što je božanstvo prisutno u ovom nožu, on se u javnosti ne pokazuje nikad otkriven, već umotan u plavo platno. Kada se stavlja na oltar, to je onda da bi se božanstvo koje je u njemu nahranilo.

Mnoga čuda prate ove bodeže

Tako je jedan poznati lama, pred svedocima, svojevremeno svojim magijskim moćima otvorio veliku stenu. U njoj je bilo 75 ovih magijskih bodeža koji su svi svetleli sićušnim bljekovima munja. Oko purbe u sredini, koja nije bila izrađena od materijala sa ove planete, bio je obmotan tekst. Taj tekst danas čuva jedan od tibetanskih poglavara, a smatra se da su najmoćnije one purbe koje su izrađene od meteoritskog gvožđa.

Različite se moći pripisuju Purbi

Poznata je priča o putnicima koji su se našli zarobljeni u ledu i kojima je pretila smrt od glečera koji se obrušavao prema njima. Tibetanski šaman je izvadio purbu i uperio je ka glečeru kojem je komandovao da se raspolovi. I glečer je pukao, tako da su obe polovine prošle mimo njih. Purba može i sama da leti, kao projektil, kroz vazduh i da pogodi žrtvu koju neko želi da ubije.

Od ovog oruđa je toliki strah na Tibetu, da seljaci često ne žele da putnika namernika, ako ga ima, puste da prespava u njihovom selu. No, ipak, purba ima i drugačije primene. Recimo tibetanski šamani koriste purbe, naročito ako su drvene, za lečenje. Tada purba ima dve uvijene zmije na sebi, slično Asklepijevom štapu koji je danas simbol medicine. Ona jeste da uliva strah, ali taj strah je zato da se od nje uplaše oni demoni koji izazivaju problem, ne mi. Kako god da okrenemo, plašio je se neko ili ne, purba je fascinantno magijsko oružje jedne nama daleke kulture.

Takođe preporučujemo tekst

Keris – azijski magični bodež koji može ubiti svog vlasnika

Postoji bogata simbolika iza kerisa, ali ono što je nama bitno jeste da se sa takvim magijskim predmetima nije igrati. I ako ne znamo da neki od njih sadrži duha, kao ni da je potrebno da se brinemo o tom duhu, to ne znači da duh ne može da utiče na nas ako nije zadovoljan tretmanom. Sa druge strane, ako se prema njima ophodimo kako treba, možemo imati velike koristi. Jedan od načina provere kerisa i snage duha u njemu, sem lebdenja bodeža, jesu i moći koje Kodam daje. Jedna od njih je i moć nepovredivosti, koja se testira mačetom. Ako posle snažnog udarca mačetom ne ostane ni trag na telu, dokaz je da je duh nagradio vlasnika moći nepovredivosti od oštrih predmeta. Duh u kerisu, takođe, može da podari moć zaštite od vatre, otrova i crne magije. Duh iz kerisa takođe je zaslužan za isceliteljske sposobnosti koje neki dobiju. Ali sve to samo ako je to volja duha i ako je ceremonijalno sve urađeno kako je potrebno. Zato budite mudri sa orijentalnim i afričkim predmetima, pogotovo ako su stari, zato što ne znate šta sa sobom nose.

 

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde