Galdor je magijska praksa starih Germana čiji je naziv izveden iz reči gala (zvuk koji proizvodi gavran). Ovu praksu možemo shvatiti na dva načina. Na prvi način shvatamo je kao skup tehnika koje se zasnivaju na proučavanju Runa i vibratornih formula. Na drugi način galdorom nazivamo same vibratorne formule, odnosno kletve, blagoslove i uopšte, bajalice. One svoju osnovu mogu, ali i ne moraju, imati u Runama.

U novije vreme, mnogi okultisti zainteresovani za nordijsku duhovnost bavili su se analiziranjem i razvijanjem ove magijske tehnike. Među njima se ističe Edred Thorsson (Stephen Flowers) koji se u svojim knjigama dosta pisao o galdoru. Po njemu, najbitnije je prvo savladati samoglasnike tj. slova koje odgovaraju Runama Uruz, Ansuz, Isa, Eihwaz, Ehwaz i Othala, pre nego što se krene sa vibratornim formulama koje uključuju suglasnike. Pri tome je važno da konstantno postoji svest o značenju svakog slova, tj. Rune koja se izgovara, pa se ovakvo praktikovanje galdora ne preporučuje pre nego što se prouče značenja svih Runa.

Freya Aswynn je takođe dala svoj doprinos u proučavanju galdora snimivši kultni album Fruits of Yggdrasil. Na ovom albumu ona vibrira Rune na veoma atipičan način (u pitanju su više frekvencije od onih koje se koriste pri «klasičnom» vibriranju) pa je vrlo korisno čuti kako verbalna magija zvuči kada je praktikuje jedan nordijski okultista.

Evo primera galdora datog u knjizi The nine doors of Midgard Edreda Thorssona:

Fehu-galdor:

Fehu fehu fehu/ fehu fehu fehu/ fehu fehu fehu
Fa/ fu/ fe/ fi/ fo

Ovaj galdor bi se koristio ukoliko praktikant želi da poboljša svoje finansijsko stanje, zaposli se ili sl. Galdor koji bi, recimo, koristio onaj ko želi da obezbedi sebi sigurno putovanje zasnivao bi se na Runi Raidho:

Raidho raidho raidho/ raidho raidho raidho/ raidho raidho raidho
Ra/ ru/ re/ ri/ ro

Kao galdor mogu da posluže i stihovi iz Havamala, pogotovo 18 Runskih poema poznatih kao Rúnatáls tháttr Odhins

Primer:

148.
Treću (bajalicu) znam
koja mi mnogo treba
ako hoću da sprečim one koji me mrze;
sečiva tupim
svojim neprijateljima,
tad oružje više ne grize

Galdor možete osmisliti i sami. Važno je da on poseduje ritmičnost i da je u njemu sadržana namera. Može da bude sastavljen i na nekom germanskom jeziku, makar to bio i engleski.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde