Posle izvesnog vremena nesreća opet pogodi Indrino nebesko carstvo. Dva strašna asura, braća Šumbha i Nišumbha, svojom moći i slavom beskrajno se osiliše na svetu i savladaše bogove u krvavoj bici. Izbezumljeni od strah, bogovi su bežali ispred njih krijući se u severnim planinama, onamo gde sa nebeskih strmina pada na zemlju sveta reka Ganga. I oni se obratiše Boginji, hvaleći je: „O, ti velika Boginjo, čija su snaga i moć ravni sili cele nebeske vojske, o, ti, nedostižna čak i za sveznajućeg Višnu i Šivu, zaštiti vasionu!“

Tamo, gde se bogovi obratiše Boginji, dođe prelepa Uma, kći planina, da se okupa u vodi Gange. „Koga to slave bogovi?“, upita ona. I tada se iz tela nežne Šivine supruge pojavi strašna Boginja. Ona izađe iz uminog tela i reče: „ To mene slave i pozivaju bogovi, koje opet zlostavljaju demoni, mene, veliku Kalu, mene, gnevnu i nemilosrdnu ratnicu, čiji je duh zatvoren, kao drugo ja, u telu milostive boginje Ume. Ja Velika Boginja, Mahadeva u sebi nosim surovu Kali i nežnu Umu kao dva obeležja u jednom božanstvu!“ I bogovi su slavili veliku Boginju pod raznim imenaima: „O, Kali, o Umo, o Parvati, smiluj se, pomozi nam! O, Gauro, prelepa Šivina suprugo, o Durgo, Teško savladiva, svojom moći savladaj naše neprijatelje! O, Ambiko, Velika majko, zaštiti nas svojim mačem! O, Ćandiko, Gnevna, zaštiti nas od zlih neprijatelja svojim kopljem! O, Devi, Boginjo, spasi bogove i vasionu!“ Saslušavši nebesnike Kali, ponovo krenu u boj sa demonima.

Kada Šumbha, moćni vođa vojske demona, ugleda veličanstvenu Kali, beše očaran njenom lepotom još pre početka bitke. I posla po nju svatove. „O, prelepa Boginjo, budi mi žena! Sada sam ja gospodar sva tri sveta i sva njihova blaga su u mojim rukama! Dođi k meni da zajedno vladamo!“

Ove Šumbhine reči prenesoše boginji Kali njeni glasnici, ali ona odgovori: „Ja sam se zavetovala da će moj muž postati samo onaj ko me pobedi u boju. Neka on iziđe na bojno polje; ako me on ili njegova vojska pobede, biću mu žena.“

Glasnici se vratiše i prenesoše Šumbhi što im je Boginja rekla; ali on nije hteo sam da se  bori sa ženom i zato posla protiv nje svoju vojsku. Asuri jurnuše na Kali, u želji da je zarobe i tako ukroćenu i pokornu da je odvedu svome gospodaru, ali Boginja ih je bez po muke razbacivala udarcima svoga koplja i mnoštvo asura tad pade i ostrade da leži na bojnom polju; neke je ubila Kali, neke je raskomadao njen lav. Preživeli asuri su u strahu bežali, a Durga je jurila jašući na lavu i učinila veliki pokolj; njen lav je, tresući grivom komadao asure zubima i kandžama i piio krv povređenih.

Kada Šumbha vide da  mu je vojska uništena, obuze ga veliki gnev. On tada okupi svu svoju vojsku, sve asure, moćne i hrabre, sve one koji su ga priznavali za svoga gospodara i posla ih protiv Boginje. Ogromna sila demona krenu na neustrašivu Kali.

Tada joj svi bogovi priskočiše u pomoć. Brahma se pojavi na bojnom polju na svojim kočijama, u kojima behu upregnuti lavovi; Šiva, krunisan Mesecom i obmotan užasnim zmijurinama otrovnicama, izjaha bika sa trozupcem u desnici; Skanda, njegov sin, uzjaha pauna zamahujući kopljem; Višnu je jurišao na Garudi naoružan diskom, palicom i luikom, sa školjkom trubom i žezlom, a njegovi drugi oblici kosmiči vepar i čovek lav, jurili su za njim; Indra, vojskovođa nebeske vojske, jahao je slona Ajravatu sa vadžrom u ruci.

Kali posla Šivu gospodaru asura: „Neka se on pokori i sklopi mir sa bogovima.“ Ali Šambhu odbaci taj predlog. On posla svoju vojsku na čelu sa vojskovođom Raktavidžom, moćnim demonom i naredi mu da se obračuna s bogovima bez ikakve poštede. Raktavidža povede nebrojeno mnoštvo asura u bitku i poče boj sa bogovima na život i smrt.

Nebesnici sručiše na Raktavidžu i njegove ratnike udarce svoga oružja. Mnoge asure istrebiše, pobivši ih na bojnom polju, ali Raktavidžu nikako nisu mogli da savladaju. Bogovi nanesoše vođi asura mnoge rane i krv u potocima šiknu iz njih, ali iz svake kapi krvi koju je Raktavidža prolio, podizao se na bojnom polju novi ratnik i jurišao je u boj. Zato vojska asura koju su istrebili bogovi, umesto da se smanji,  stade da se umnožavati beskrajno, te tako stotine novorođenih asura stupiše u borbu sa nebeskim ratnicima.

Tada Boginja Kali pođe sama u borbu sa Raktavidžom. Ona ga ubi svojim mačem, ispi mu krv i pojede sve demone rođene iz njegove krvi. Kali, njen lav i bogovi koji su je pratili, uništiše nebrojeno mnoštvo asura.

Boginja, jašući lava, upade u boravište grešne braće i obojica, i Šumbha i Nišumbha, padoše od njene  ruke i odoše u carstvo Varune; Varuna je omčom hvatao duše demona, koji su ispaštali zbog svojih zlodela.

Fejsbuk Komentari

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde