Kelti su narod koji je izuzetnu moć pripisivao drveću.Rekla bih da ne postoji paganska zajednica koja je toliko magičnih i ceremonijalnih obreda izvodila sa, i ispod raznih vrsta drveća.Keltska astrologija se zasniva na lunarnom sistemu ,odnosno trinaest mesečevih faza tokom godine.Ovaj jedinstveni sistem astrologije je definisan tako da značenje svakog znaka predstavlja udruženu snagu Meseca i magije drveća ili biljki.Na mnogo načina,keltska astrologija koja je zasnovana na drevnoj Ogham mudrosti je daleko dinamičnija od ostalih astroloških sistema.

Keltski kalendar stabala  prvi put je koncipiran u 19. Veku od strane  Edwarda Daviesa i temelji se na istraživanju Ogygiya  i knjige „Ballymote „dalje razvijen od strane Roberta Gravesa u svojoj knjizi „Bela boginja“ i dalje razvijen od strane Ros Nicholasa .

Kalendar ima 13 meseci od 28 dana, a dodatni dan označen je kao dan „dan i dan“. Počinje zimskim solisticijem , za razliku od tradicije Samhaina kao keltske nove godine.

Zbog svojih očiglednih ograničenja kalendar je malo promenjen ,kako bi se uklopio u različite tradicije. Neki su promenili datum početka meseca za početak novog ili punog meseca kako bi  kalendar bio u skladu s lunarnom tradicijom, a mnogi veruju da je kalendar trebao biti pokrenut sa Samhaion,31.10,odnosno 1.11.koji se smatra tradicionalnom keltskom Novom godinom.

Jednostavnija varijacija temeljena na gregorijanskom kalendaru olakšava praćenje iako ima mnogo problema. Svaki keltski znak zodijaka odgovara stablu koje mu je namenjeno , pismu Oghamove abecede, životinjama čuvarima, keltskim bozanstvom i drugim predmetima kao što su kamenje i kristali.Smatra se da svaki od datih simbola odgovara profilu ličnosti koja je rođena u tom periodu.

Gerald Gardner ,koji se smatra osnivačem Vike je bio Driud i magićne moći drveća utkao je u svoju tradiciju.Nama je svakako najinteresantnija magična moć veštičje metle koja se izrađuje na osnovu magijskih sposobnosti breze i leske čije su moći upoznali drevni drudi.Oni su sticali svoja znanja o drveću vekovima tvoreći drevnu Ogham mudrosti ,i mogli su samo na osnovu posmatranja šuštanja lišća da predvide buduće dogadjaje ili prepoznaju božanske znake.

VEŠTIČJA METLA ,MAGIJSKE MOĆI BREZE

Početak godine kod Kelta obeležava Breza.Breza je drvo koje ima srebrnu koru i njeno stablo podseća na srebro na mesečini,čiji izgled daje magični odraz noću.Gledajući stare keltske šume koje su nekada prekrivale Veliku Britaniju,breza je drvo koje se izdvaja svojom gracioznošcu i belom bojom.Sa svojim dugim i tankim granama koje se protežu do neba,breza simbolizuje ženski aspekt prirode i nazvana je Gospodaricom šume. Bela boja ukazuje na čistoću i odlučnost u prevazilaženju teškoća. Zbog svoje izuzetne visine,vladalo je mišljenje da šamanima može poslužiti kao merdevine kojima se mogu popeti do bogova. Breza je drvo koje se povezuje sa prečišćavanjem i čiščenjem.Kao takva najviše se je zastupljena u ritualima početkom godine i na proleće ,kada se oslobadjamo teškoća nakon duge i hladne zime.

GLJIVA FLY AGARICA,ASTRALNI LETOVI

Tradiconalno, breza je drvo čije su se magične moći koristile u izradi veštičjih metli.Snop brezinih grana obavijen vrbinom grančicom,osim za proćišćenje prostora,veštice su koristile i za svoje astralne letove,pretpostavlja se nakon upotrebe gljive Fly Agaric(Amanita Muscaria) koja se može naci u brezovitim šumama i ima veliku povezanost sa šamanizmom širom sveta.Pročišćujuća breza odnosi zle duhove ,prljavštinu i vraća zdrav razum onima koji su ljuti.

Breza kao drvo,ima velliku povezanost sa proslavom praznika Beltane.
Brezina magična svojstva nam daju egzorcizam i zaštitu.U folklornoj magiji crvena traka vezana za snop brezinih grančica ,služi da otera zle i urokljive oči,dok se pored jalove krave stvaljao brezin štap kako bi ona postala plodna.

 

VEŠTIČJA METLA,MAGIJSKE MOĆI VRBE

Proleće i mesec April nam donosi vladavinu Vrbe, kojoj se pripisuje izuzetna povezanost sa magičnom moći Meseca,ali i vešticama.Vrba je drvo poynato i kao drvo besmrtnosti zbog svoje sposobnosti da ponovo izraste iz palih grana na vlažnom tlu.Drvo se Vladavina Vrbe je period koji se može iskoristiti za proricanje,lečenje i zaštitu.U tradicionalnoj magiji osim izrade vešticjih metli i štapova od vrbe,koristi se i za ličnu i zaštitu kuće.Postoje razni rituali koji su se izvodili u tom smislu ,neki od njih su sadnja vrbe u dvorištu kuće, kako bi se proterala loša sreća od našeg doma. U zemlju se pored drveta postavi pramen svoje kose,mesečev kamen ,i zaliva se čistom izvorskom vodom,kako bi drvo vrbe koje je povezano sa Mesecom,štitilo nas i ukućane

U noći Punog Meseca,možemo otići na reku ili potok gde vrba raste.Ritual se izvodi tako što se stane ispod vrbinog drveta u plitkoj vodi, i podignu se ruke ka mesečini,vizuelizirajući kako se punimo mesečevom energijom.Zamoliti Gospu Meseca da nam ostvari želju i odnese svu bol koju imamo vezanu za nju.Zatim izvršiti ritualno pranje ruku u vodi ,koja dodiruje korene drveta vrbe i uzeti jednu grančicu .Vezati je u čvor tako sto u čvor utisnemo vizuelno svoju želju.Kada se želja ostvari čvor odvezati.

Takodje, grančice Vrbe se mogu koristiti u magiji isceljenje .Na noć punog Meseca sakupiti lišće i grane vrbe,ostavljajući pramen kose u znak zahvalnosti.Podići kristal Mesečev kamen prema mesečini i zamoliti Boginju da vam podari isceljenje i oporavak.Zatim sve sastojke sakupiti i staviti u belu torbicu,vezujući tri čvora.Zapečatiti svoje čini govoreć i “ Snagom tri čvora neka tako bude.“
Kako je Vrba drvo koje je izuzetno povezano sa Mesecom,njegovu moć možemo koristiti kako bi pojačali našu intuiciju, i dobili odgovore pri proricanju.U tradicionalnim obredima,u noći mladog Meseca ,izvodi se ritual za proricanje budućeg bračnog stanja.Svoje cipele baciti na krošnju vrbe,ako se one zaglave,venčaćete se u narednih 12 meseci,a ako padnu na zemlju ostaćete samac.Ritual se može izvoditi 8 puta dok ne dobijete odgovor.

Vinova loza za mir,leska za sreću,trska za povezivanje sa precima,brsljan za zastitu..sve su to drveća koja poseduju magičnu moć i koju su stari narodi znali i koristili u svojim obredima.Nema veštice koja nema štap ili metlu izradjenu od grana drveta sa ovim magičnim svojstvima.

 

Fejsbuk Komentari

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde