Pitanje konačnosti čovekove sudbine je pratilo ljude još od drevnih vremena.Sama definicija sudbine najjednostavnije se može reci,da je ona ono što je naša stvarnost.To je jedna vrsta sile koja deluju protiv naših želja,kada se radi o našim stvarnim životnim okolnostima ,bez obzira na nša očekivanja.To je ono što će nam se dogoditi bez obzira šta mi preduzeli ili radili.

Međutim razne tradicije su pojam sudbine sagledavale iz raznih uglova.Počev od Egipćana i Thotovih Smaragdnih tabli gde se kaže da je:

 

(Thoth): „Znaj da je budućnost otvorena knjiga onome koji zna da je čita. Sve posledice dolaze od uzroka, koji potiču od prvog uzroka. Budućnost nije fiksna ni stabilna, nego varira kako variraju posledice od uzroka.“ (Ovde je odgovor na pitanje da li se sva proročanstva moraju ostvarivati.)

I nastavlja: „Budućnost nikada nije fiksna, nego sledi čovekovu slobodnu volju.“

Druge mitologije su poštovale koncept Suđenica ili Sudaja,od drevne Grčke i Evrope i pominju se u Shakespearovom Macbeth kao Tri veštice. Čak i Valt Disnei Herkules spominje „The Fates“

Međutim, postoji određena razlika u shvatanju njihovog udela na sudbinu čoveka.Negde je njihov uticaaj smatran fatalisticki, odnosno nepromenljiv,dok je kod drugih on bio posmatran u blažoj formi.

U grčkoj mitologiji, tri Suđenice su Mojre: Clotho, Lachesis, Atropos. Starije su od većine bogova, ali je njihovo poreklo nejasno. Veruje da su bile ćerke Ereba, večne tame, i Nyx, boginje noći, prva dva božanstva koja su nastala iz Haosa, ali i da su kćerke boga Zevsa i boginje Temide ili Ananke. Pojednostavljeno tumačenje Mojra može podsećati na naše Suđenice, ali takvo poređenje nije tačno. Na grčkom jeziku „mojre“ ne znače sudbina već se pre može reći da je to „deo nečega“ – usud.

Kod Starih Slovena, postojalo je verovanje da se po rođenju deteta javljaju tri žene Suđenice ili Sudaje I određuju njegovu sudbinu.Suđenice su zamišljane kao tri mlade žene, a sudbina koju one odrede niko nije mogao izmeniti,pa čak ni Bogovi.Njihova imena se nisu znala.

U nodijskog mitologiji Sudjenice su Norns ,takođe tri ženska bića koja imaju više uticaja na tok sudbine čoveka, nego li ijedno biće u kosmosu.One borave u bunaru Urd ispod Yggdrasil drveta,velikog jasena koji stoji u centru Univerzuma. Njihova imena su:
Urður, Verðandi I Skuld.

Urd (ono sto je bilo),Vernandi(ono sto dolazi u postojanje) i Skuld(sta bi tebalo biti)
One su predstavljene kao tri sestre,kontrolisu sudbinu bogova I ljudi kao I nepromenljive zakone kosmosa.Prema nordisjkoj mitologiji nista ne traje zauvek,sve je podlozno propadanju ,cak I mocni Yggdraasil.Norne pokusavaju da zaustave ovaj process sipanjem blata I vode iz bunara čime zaustavljaju process propadanja.

Za razliku od grcke I slovenske mitologije gde Suđenice odgovaraju za sudbinu u linearnom konceptu vremena,Nornse odgovaraju za prošlost ,sadašnjost I nepohodnost u cikličnom poimanju vremena.
Sudbina isklesana od strane Norni nije konačna I nepromenljiva,već je mnogo dinamičnija i ostavlja dovoljno prostora za individualno delovanje .

 
Sigmund Frojdov koncept sudbine
Moderno psihološko istraživanje sudbine je počelo  1918. Godine u Sigmund Frojdovom eseju pod naslovom „Instinkti i njihovi  nedostatci“ On je postavio  pristup koji će oblikovati njegov takozvani psihički determinizam.
Ključni uvid koji je Frojd uradio bio je da sudbinom  upravljaju  instinktivni pogoni nasuprot instinktima. Pogoni su sile koje proizlaze iz telesnog organizma, koje stvaraju potrebe koje
moraju biti zadovoljan (Freud 1959: 62). Pogoni su unutarnji motivi koji funkcionišu  bez obzira na sve spoljne aktivnosti. Svaki pogon ima impuls, cilj, objekt i izvor.
Pitanje konačnosti ljudske sudbine je,dakle,nešto što predstavlja interesovanje čoveka od njegovog postanka.Jedan stari astrolog je rekao..“Čovek će uvek naginjati onom putu koji mu je zapisan u zvezdama“
Da li postoji sudbina? Šta vi mislite? Recite nam u komentarima.
Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde