Hvatači snova se smatraju američkim duhovnim poklonom i zbog činjenice da se sve više promovišu kao duhovno sredstvo u pokretu Nev Age-a i koriste kao dekoracija u kući, veoma je važno da se objasni njihov poreklo, duhovna uverenja Indijanaca, kao i praksu.Hvatače snova izvorno koriste Indijanci i Indijanke.

Prema Smithsonian institutu, hvatači snova se sastoje od drvenih obruča precnika 3 i po inca, koji je ispunjen imitacijom paukove mreže od finog prediva, obično obojenog crvenom bojom. U sredini mreže nalazi se manji obruc preko koga ne prelaze niti i ona se ostavlja otvorenom.Na obe strane, kao i na dnu obruča nalaze se kožne trake koje vezuju perje, pričvršćen cevima na krajevima.

 


Prema indijanskoj legendi Hvatač snova je nastao kada je stari duhovni ucitelj  Lakota plemena imao viziju na planini o svetu.Svetu kad je bio mlad. Veliki ucitelj mudrosti, Iktomi, pojavio se u viziji u obliku pauka. Dok je Iktomi govorio, uzimao je obruc od vrba, koji je imao perje, konjsku grivu, perle i ponude na njemu i pleo je mrežu govoreći starcu o ciklusima zivota i kako pocinjemo zivote kao bebe.

“ Ali u svakom trenutku života ima mnogo sila .. neka dobre, neke gubi, i ove sile mogu pomoći ili ometati harominju prirode. „Govorio je učitelj mudrosti Iktomi.Kada je završio mrežu, ona je predao starcu i rekao“ Mreža je savršeno krug sa rupom u centru. Koristite mrežu da biste pomogli svojim ljudima da postignu svoje ciljeve i da iskoriste svoje ideje, snove i vizije. Ako verujete u Veliki Duh, mreža će uhvatiti vaše dobre ideje, a loše će proći kroz rupu “

Oblik Hvatača snova je krug, jer predstavlja krug života, silu kao Sunce I Mesec koje putuju svakog dana i dana preko neba.Autentični Hvataci snova su obično male veličine i imaju svete ukrase kao što su perje  i perle.
Danas Indijanci, kao i veliki deo svetske populacije, koriste Hvatac Snova da filtriraju snove. Obično se nalaze oko vrata ili prozora, posebno dece, kako bi snimili sve snove. Tokom noći, dok osoba spava, dobri snovi prolaze kroz središnju rupu i preko perja se spustaju u san osobe, a losi snovi ostaju uhvaceni u mrežu i spaljeni snagom prvog jutarnjeg sunca svetla.
Takođe se smatra da donose sreću, isceljenje, harmoniju.

 

Indijanska crkva

Iako je, američka indijska religija istorijski neorganizovana, i varira od plemena do plemena, u samoj sebi oni dele zajednički cilj, učešće ili vezu sa prirodom i duhom. Njihova religija izgleda kao politeistička, verovanje u mnoge Bogove, zbog razloga njihovog posvećenosti i postovanja prema zivotinjama i prirodi.

Međutim, oni su na kraju panteisti, Uverenje da je svemu i da je Bog u svemu i da je sve Bog. Oni veruju u ono što nazivaju Veliki Duh / „Duh nad, pod i kroz čitav fizički svet, njegov vodeći princip, prisutan je u pojedinim fenomenima, a ne ograničen na njega, ne striktno jedinstven, niti pluralan, ni stvarno lični niti bezličan. “
Njihovi religiozni lideri poznati su kao muškarci i žene samani, divineri, herbalisti, iscelitelji, poverenici, sanjari ..

Pravo i krivica su podređeni na osnovu uticaja koje akcija ima na pleme ili narod. Pogresne akcije su one koje narušavaju ravnotezu i harmoniju, ugrožavaju blagostanje ljudi i kosmosa u celini.

Danas je aktivna Indijanska crkva koja je osnovana 1918. godine i broji oko 250.000 clanova. U njemu je poznata i Pejotska crkva. Reklo bi se da je crkva u svojim ritualima bogosluzenja, kombinacija religioznih rituala, hrišćanske tradicije molitve i pevanja, Nev agea, koju čini upotreba kristala i Pejota obreda.

 

Pejota obredi su zasnovani na korišćenju biljke Pejota, a indijanski samani zahtevaju od svojih članova da koriste ovu biljku na ritualu. Biljka ima visoku halucinogeno dejstvo, pa su i slučajevi gubitka svesti zabeleženi.

To je mali kaktus koji raste u delovima Meksika i Teksasa. Sadrži psihoaktivni hemijski maskalin koji je halucogeni psihodelik.
Prema Centru za istraživanje zloupotrebe supstanci na Univerzitetu u Merilendu, ovi razlozi za upotrebu pejote su..

lečenje bolesti
komuniciranje sa duhovima
kao deo specifičnih molitvenih ceremonija
predviđanje budućnosti

Zbog ovih razloga, vlada Sjedinjenih Država odobrila je posebnim izuzetcima posedovanje i potrošnju pejota u Indijskoj crkvi u cilju očuvanja svoje domaće kulture
Indijanci, čiji se poklon i smatraju Hvataci snova, nisu jedina kultura koja se bavila i posvetila veliku pažnju izradi zamki za snove i duhove.

Biblija takodje otkriva mogućnost demonskog uticaja na naše snove
(Job 4:12 -16). „Postoji i mogućnost demonskog uzroka loših snova, ali uopšte, to se javlja samo ako se neko okreće okultnim ouijskim pločama, ritualima itd. Grozne stvari mogu se doživeti kao deo demonskog uticaja i uznemiravanja“ Ali Biblija ne nudi nikakvs rešenja u vidu zamki ili drugih sredstava borbe, već smatra da je jedini način da se taj demonski uticaj zaustavi, okretanje Hristu, priznavanje greha, njegovo odbacivanje i preusmeravanje zanimanja za pozitivno traženje za poznavanjem i hodanjem sa Spasiteljem.Kako su se ostale kulture širom sveta odnosile prema losim duhovima u nekom od sledecih clanaka.

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde