Jedan od najcenjenijih magičnih alata jeste crno ogledalo od obsidijana.Azteci koji su prvi napravilo uglačano, crno ogledalo od obsidijana imali su i Božanstvo ovog ogledalo- Tezkatilopa.

Теzkatilopa je bio poznat i kao Gospodar “ Dimnog ogledala “.Ime se odnosi na obsidijansko ogledalo,kružne ravne sjajne površine ,napravljenog od vulkanskog stakla, koje je simbolično upućivalo na dim i borbu.

Tezkatilopa je bio Bog noći,zaštitnik kraljeva i čarobnjaka,njegova životinja je bila jaguar i imao je moć da prepozna i kazni svaku nepravdu na Zemlji.Legenda kaže da je bio veoma osvetoljubiv i kraljevi su svoju vladavinu i legitimitet potvrđivali njemu , na specijalnim ceremonijama žrtvovanja.

U mesecu Tokcatl, šesti mesec (danas je to mesec Maj.) Aztecke solarne godine, Tezkatllopa se obožavao na posebnim ceremonijama. Kao i kod drugih Azteckih verskih obreda, važan deo ceremonije bilo je žrtvovanje bogu, najčešće ratnog zarobljenika, obično najboljeg i najhrabrijeg .Već godinu dana ranije,zarobljenike su pripremali sveštenici, tretirali ih kao božanstvo ,imali su četiri žene device koje su brinule o njima.Kada bi posebni mesec konačno došao, zarobljenika su oblačili u kostim ratnika, i na simboličnom festivalu venčanja oženio bi se sa svoje četiri boginje.

Nakon posipanja cvećem i svadbenog plesa,Bog čovek je prevezen u posvećeni hram gde je žrtvovan i njegovo srce uklonjeno u čast Boga Tezkatilope.

Moć Boga Tzekatilipe se izražavala kroz ogledalo .Sveštenicima je bio vodič za vizije i divinicije.Kada bi nastupile grmljavina i oluja,ogledalo se pokrivalo kako ne bi uhvatilo svetlost.Crni obsidijan je važan element zemlje,visoko reflektivan i bitan deo ljudskih krvnih zrtava u istoriji.

U srednjem veku,ovakva ogledala,uglačana abrazivnim peskom,i ukrašena perjem vrlo brzo su našla svoje mesto kao egzotični primerak među aristokratijom Evrope.

Jedna ovakva relikvija Dimnog ogledala našla se i u posedu Johna Deea ,okultiste i astrologa kraljice Elizabete ,koji je sa njim pokušao da priziva demone ,a danas se nalazi u Britanskom Muzeju.Naslovna fotografija je upravo crno ogledalo od pomenutog okultiste inače tvorca Enohijanske magije

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde