Rauðskinna je legendarna knjiga koja je bila najstrašnija, od većine dokumenata o crnoj magiji ikada napisanih. Bila je tako mračna, da većina ljudi nije mogla verovati da ju je napisao hrišćanski biskup. Njegov glavni cilj bio je da koristi magiju kako bi stekao kontrolu nad samim Sotonom.

Poznata i kao Knjiga moći, Rauðskinna (na crvenoj koži) je dobila ime po crvenom omotu na kome su slova ispisana zlatnim Runama.

 

Bila je to zbirka najtamnijih pravila i uroka za koje se zna da ih je stvorio čovek koji je službeno obožavao hrišćanskog Boga. Međutim, čini se da je njegov autor, Gottskalk Nikulausson, želeo mnogo više u životu nego služiti svojoj religiji. Šta je hteo postići? I zašto je istraživao polje crne magije, koja je bila tako suprotna njegovom položaju kao biskupa?

 

Biskup i njegova Sveta Knjiga

 

Gottskalk Nikulausson rođen je na Islandu 1469., a između 1496. i smrti 8.decembra 1520. bio je biskup Holar.

On je rođen u dobroj  hrišćanskoj porodici.. Njegov ujak, Olaf Rognvaldsson, bio je biskup, a Gottskalk je bio njegov naslednik. Međutim, kao što ćemo videti, akcije Gottskalka bile su daleko od vrednosti o kojima je propovedao u svojoj službenoj ulozi.

 

Istorijski zapisi nazivaju ga manipulativnim, ambicioznim i okrutnim. Bio je više zainteresovan za svoj status u životu, nego za obavljanje svoje uloge biskupa.Ćak je počeo istraživati ​​tamno znanje drevnog vračanja u najcrnijem obliku, a to je postalo njegova najveća opsesija.

 

Kao i autori Knjige sene, posvećeni čarobnjaštvu, Gottskalk je bio strastven u vezi s magijom i mnogo se godina posvetio zadatku pisanja Rauðskine. Glavni cilj knjige bio je stvoriti i ovladati tako snažnom magijom da ima kontrolu nad Sotonom. Želeo je učiniti Sotonu robom i vladati svetom.

 

 

U vreme njegove smrti, Gottskalk je bio poznat kao vrlo opasna i moćna osoba, koja je bolje znala crnu magiju od bilo koje osobe koja je tada živela na Islandu. Kada je umro tokom zime 1520., Rauðskinna je sahranjena s njim, zauvek zaključavajući svoje mračne tajne.

Sledbenik Crnog puta

Gottskalkova priča povezana je s drugom – o Lofturu, čoveku koji je tražio iste moći. Dva veka nakon smrti Gottskalka, Loftur je stigao u katedralnu školu u Holaru, gdje je Gottskalk bio biskup i proučavao magiju.

 

Kad je savladao knjigu poznatu kao Graskinna (‘Siva koža’), takođe s crnim magijskim čarolijama, znao je dovoljno čarolija za stvaranje nevolja među ljudima u gradu. Međutim, kad mu je to dosadilo, počeo je tražiti isto tamno znanje koje je privuklo Gottskalka. Jednog je dana zamolio  drugog studenta da mu pomogne da iz mrtvih podigne sve stvari biskupa Holara, koje su bili pokopani u katedrali. Kada je učenik odbio, Loftur ga je ubio.

Prema legendi, Loftur je naposletku postao žrtva magije i moći koju je tako želeo. Šetao je po crkvi i pevao čarolije kako bi pozvao Gottskalka i dobio svoju knjigu, Rauðskinnu. Prema folklornoj priči koju je prepričao Shaun DL Brassfield-Thorpe:

 

 

«» Uprkos svemu tome, Gottskalk još nije došao iz groba – tako je Loftur počeo pevati kao nikad pre. Pretvorio je reči Psalama u hvale za đavola i ispričao mu sva dobra dela. Trojica podignutih mrtvih biskupa držali su se što dalje od Loftura i suočili se s njim podignutim rukama – ostali mrtvi biskupi držali  su pogled dalje od Loftura. Naposletku se čuo težak zvuk i ustao  je  mrtav čovek koji je u levoj ruci nosio štap i crvenu knjigu ispod desne ruke. Na grudima nije nosio raspelo, I  ne sa puno pažnje je pogledao ostale mrtve biskupe.Zureći u Loftura, koji je tokom toga još više pevao. Gottskalk se približio malo bliže Lofturu i prezrivo reče: „Dobro pevaš, sine moj, i bolje nego što sam očekivao. Ali nećeš dobiti moju Rauðskinu.“ Onda se činilo da se Loftur okrenuo prema van i pevao na način na koji nikada pre nije radio. Promenio je Blagoslov i Gospodnju molitvu u hvale za đavola, a crkva se tresla poput slame na vetru. Učenik, gledajući iza zvonika, pomislio je da je vidio Gottskalka kako se ponovno približava Lofturu i činilo se da je zabacio kut knjige prema mađioničaru. Celo to vreme bio je uplašen, ali sada se tresao od straha.Mislio je da je vidio biskupa kako podiže knjigu, a Loftur ispruži ruku. Povukao je zvono što je više mogao, a sve što se dešavalo  nestalo je na podu sa šaptom.

 

Prema legendi, Loftur je vrlo brzo umro , a đavo ga je odveo u čamac podzemlja. Nikad nije postao tako snažan kao Gottskalk.

 

Misterija se nastavlja

Dakle, što se dogodilo s grobom okrutnog biskupa i njegove zloglasne Knjige moći pokopane s njim? Neki kažu da je tajna uništena, dok drugi veruju da još uvijek ostaje na Islandu, nastavljajući skrivati ​​svoju tamnu knjigu magije.

Priča o biskupu, koji je postao majstor crne magije, ostala je dobro poznata priča na Islandu koja se prenosila kroz generacije. Ali to je ona koju Katolička crkva retko komentariše.

IZVOR

https://www.ancient-origins.net/myths-legends/rau-skinna-famous-icelandic-book-black-magic-006856

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde