Zamak Svetog Grala

Postoji mnogo legendi i mitova koje su posvećene jednoj od najtraženijih hrišćanskih relikvija -Svetom Gralu.Pored Torinskog platna,Kovčega Saveza ,Sveti Gral je u pričama i mitovima opisan kao jedna od relikvija koja se našla u posedu Vitezova Templara.U različitim pričama Gral se smatrao kao pehar ili posuda,ponekad čak i samo kamen.Sveti Gral ili Sveti Pehar je za hrišćane upravo pehar iz kojeg je Isus pio na Poslednjoj večeri.

U srednjovekovnim legendama prvi put se priča o Svetom Gralu pojavljuje negde pre oko 800. god u pesmi francuskog pesnika Chretian de Troyes koji Sveti Gral opisuje kao nešto sjajnije od svog kamenja.

Kasnije u 13 .veku nemački pisac Wolfran von Eschenbach je izjavio da postoji ogroman dragulj koji se nalazi u vlasnistvu vitezova čista srca ,koji su ga držali u planinskom dvorcu.Dvorac “Svetog Grala “’ zamak u kome su se skupljali Vitezovi Templari i u kome je čuvana ova relikvija.

Svake godine Vitezovi su prisustvovali posebnom festivalu koji se održavao 14 .marta i bio je u suštini ceremonija Sunca.Devojka koja je nosila Gral na zelenom jastučetu hodala je povorkom do velikog okruglog stola gde su sedeli vitezovi.Na središte stola ona bi položila Gral koji bio odavao prelepu radijalnu svetlost i zahvatio sve koji su u blizini.

Ta čudesna svetlost koja je isijavala iz relikvije omogućila bi starima da se podmlade,bolesnima da ozdrave,a mnogima da osete inspiraciju i polet za važne poduhvate.No postojao je samo jedan problem-poklon Svetog Grala su mogli da prime samo oni koji su čistog srca.

Sveti Gral -relikviju ,mnogi su tražili čitav život ,ali bez uspeha.Takođe mitologija kaže da su neki uspeli da pronađu Gral ali su bili toliko opsednuti mržnjom da su imali želju da ga razbiju.
Oni ljudu koji su verovali i veruju da je Gral stvaran i da je predmet posvećuju svoje živote da ga pronađu.Ali ima i onih koji veruju da je Sveti Gral -pehar ,Marija Magdalena ,učenica i pratilja Isusa iz Nazereta,ili možda žena..?

Na slici je pehar u katedrali u Valensiji za koji španski vernici veruju da je Sveti Gral.

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde