Ulazak u magični svet duhova mi biramo.Možemo da budemo znatiželjni,možemo biti zavedeni ,ili misliti da smo mnogo pametni i dostojni ulaska u svet u kome se nalaze moći.Naravno postoje i spontani susreti sa ovim svetom iz nekih razloga -sa naše ili njihove strane ,ali oni uvek imaju razlog ili uzrok zašto se susret desio.

Gotovo većina paganskih tradicija i tradicija antičkog sveta delila je svet duhova u tri nivoa ,predstavljajući ga kroz forme Drveta ,stepenica ,merdevina.Tim putem ćemo se i mi kretati niz stazu koja nas vodi kroz ovaj prebogati svet bića zvanih duhovi.

Duhovi nebeski

https://pixels.com/featured/surreal-angel-celestial-angel-stars-celestial-angel-photography-fantasy-angel-prints-kathy-fornal.html?product=beach-towel

Duhovi neba se nalaze na mestu zvezda i planeta,onih zvezda sa kojima se najčešće upoznajemo kroz astrologiju, kao i oblaka vetra,  i oluje.Duhovi neba po svojoj funkciji imaju više makrokosmičku  perspektivu, te su udaljeni od događaja i pojava ljudskih aktivnosti, naravno, izuzev onih koji funkcionišu kao glasnici ili posrednici.Ovde već pronalazimo  „prvi razlog“ zašto je u magiji lakše pristupiti htonskim duhovima.Jednostavno i prirodno duhovi nebesa nisu zainteresovani za individualnu sudbinu čoveka.Opet kada smo kod simbola i arhetipskih oblika koji se mogu pojaviti prilikom divinicija oni su svakako dobar znak.Nebo je mesto krilatih duhova koji se pojavljuju kao ptice ili anđeli.

Takođe, magijska praksa sa duhovima nebesa zahteva određeni vid magičarske spremnosti ali i znanja ,dok je iz razloga samog „karaktera“ htonskih i površinskih duhova ,praksa zastupljena i kroz folklornu magiju i pagansko nasleđe.

Kada razmatramo tri sveta duha trebalo bi imati na umu da je ekspresija duhova  zasnovano na simbologiji i arhetipu koja samo malo utiče na stvarni objektivni svet kako oni izgledaju.Duhovi se većini praktičara „pojavljuju“ u već formiranim arhetipskim slikama i predstavama te se stoga kaže da bi rad sa izabranim duhom podrazumevao predhodno upoznavanje sa njegovom ekspresijom ali i sferama koje su u saglasju sa njim.Duhovi bez obojenosti arhetipa i naše mašte su sferičnog oblika ,bez ikakvih drugih „dodatnih“atributa i takvo upoznavanje sa njima je uspelo samo inicijantima visokih redova.

Ritualni magovi su zainteresovani za duhove neba zbog svoje sposobnosti da vide stvari sa uzvišene tačke gledišta, a oni su često u stanju da daju odlične dugoročne prognoze i takođe razumeju svet sa tačke kosmogonijskih ciklusa. Duhovi nebesa ,pak,nisu naročito dobri u davanju sažetih  izreka o pojedincima i kratkoročnim događajima, jer se ne može  jasno razumeti zbog njihovog dugoročnog načina sagledavanja.

Planetarni duhovi su generalno specifični entiteti povezani sa sedam planeta, dvanaest znakova zodijaka ili četiri elementa,te im se može dodati i atribut elementarni.Primer individualnog rada sa planetarnim duhovima koje može izvesti i pojedinac jeste priziv četiri Arhanđela za zaštitu koji su zapravo raspoređeni na četiri strane sveta.

Kraljevske zvezde-arhanđeli zaštite

U ovu grupu bi bili uključeni i neanđeoski planetarne inteligencije,  zodijakalni inteligencije, elementi, planetarne inteligencije -bonarum i  talismanski elementi.

Rad sa planetarnim duhovima je deo sistema koji obuhvataju visoku magiju.U komercijalnim  tumačenjima ustaljeno je misljenje da je magija podeljena na crnu i belu,ali ako sagledamo rad kroz planetarne duhove, onda je Kroulijeva podela na 10 vrsta magije realniji pristup .

Bonarum duhovi ,49 dobrih duhova koje ujedinjuje duh Karmara nam dolaze iz enohijanskog sistema magije Džona Dea i takođe su povezani sa sedam planeta na specifičan način.

Sigillum Dei Aemeth ili „Pečat Božje Istine“ najpoznatiji je kroz zapise i artefakte Džona Dee-a, okultiste i astrologa iz 16. veka na dvoru Elizabete I. Ovaj sigil se  pojavljuje u starijim tekstovima sa kojim je Dee bio upoznat ali kako nije bio zadovoljan njime na kraju je od  anđela dobio  uputstva da konstruiše njegovu verziju.Naime u 13.veku izvesni Honorije napisao je grimoar čarolija „Liber Jaruta“  sa ciljem da još za života vidi „lice“ Boga ,upozna i pakao i čistilište  i dobije Znanje. Anđeli Šemhamforaš se pojavljuju u ovoj knjizi i daju im se atributi od 72 slova.Takođe se daje upustvo za izradu sigila od 72 imena Boga nazvavši ga Sigilum Dei.  Dee je svoju rekonstruisanu verzuju sigila upisao na  tablet sa kružnim voskom .Komunicirao bi preko medija i „kugle“ sa anđelima, a tablete su korišćene u pripremi obrednog prostora za takvu komunikaciju.  Generalo sam  sistem anđeoske magije, poznat kao Enohijanski, snažno je ukorenjen u broj sedam, broj koji je takođe snažno povezan sa sedam tradicionalnih planeta astrologije. Kao takav, Sigillum Dei Aemeth je prvenstveno izgrađen od heptagrama (zvezda sa sedam šiljaka) i heptagona (sedmostranih poligona).

Spoljašnji prsten  sadrži imena sedam anđela, od kojih je svaki povezan sa nekom planetom.https://www.learnreligions.com/sigillum-dei-aemeth-96044

Enohijanska ili anđeoska magija je itekako implementirana u rad društava zapadne ezoterijske tradicije.Od Hermetičkog reda Zlatne Zore do savremene Vike kroz Kule stražara.

 

Planetarni duhovi su savršeni za obavljanje elementarnih i talismanskih magija, koji u magičnom procesi direktno utiču na fizički nivo i utiču na veće i manje lično bogatstvo-materijalno ili duhovno.

Rad sa duhovima nebesa ili planetarnim duhovima se u talismanskoj magiji primenjuje od izrade Kamea do talismana i nakita potaknutim Pikatriksom.

Drago kamenje u Pikatriksu i skolastičkoj slikovnoj magiji

Magija koja nam dolazi sa zvezda i planeta je jako zahtevna pre svega zbog neophodnosti poznavanja lunarnih,solarnih i drugih planetarnih ciklusa ,sigila i ostalih elemenata neophodnih za njenu primenu ali i delovanje.

 

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde