U vezi sa neočekivanim sličnostima magije i psihologije u delu Aleistera Crovlei-a.

Dvadeset godina prošlog veka  kada se preovlađujući koncept magije počeo smatrati pukim spektaklom; kao niz trikova i iluzija namenjenih deci, višeznačni britanski okultista Alister Krouli postao je poznat kao Poslednji veliki mag Zapada.

Krouli je bio član mnogih tajnih društava, uključujući i čuvenu Zlatnu zoru, mesto koje je gajilo  briljantne umove  kao irski pesnik V.B. Ieats-a i gde je morao da nauči hermetički korpus zapadne magije, posebno ono što je poznato kao Salomonska magija (izvedena iz metode kralja Solomona i navodno korišćena za prizivanje duhova koji su mu pomogli da izgradi hram).

Salomonska magija, koja se često naziva crnom magijom, predstavlja složen sistem za prizivanje anđela i demona i za postizanje promena u prirodi delujući kroz njih. Ovo je vrsta magije koja se često predstavlja upotrebom kletvi, uroka i obreda.

Enohijski jezik, ili „jezik anđela“, kabala, Goetija, sigili i drugi orakularni sistemi poput runa, čine teorijsku osnovu za artikulaciju namere i njene operativne rezonance u prirodi.

Čudno je, međutim, da sva ova tajna nauka nije shvatila ono što je sam Krouli smatrao pravom magijom – ako je išta podsticao svoje učenike da nauče svu teoriju samo da bi je se kasnije rešili. Za njega je magija u osnovi bila psihološki sistem koji je trebalo da vodi ljudsku volju prema potpunoj zapovesti nad svojom individualnošću.

Krouli je prepoznao da je prizivanje entiteta pomoću magije sastavni deo naše psihe. U svom Uvodu u Lemgeton Clavicula Salomonis on izričito kaže, „duhovi Goetije su deo ljudskog mozga“.

Svoj sistem je nazvao „Telema“, što znači volja. A . Namera, baš kao koncentracija ili usmereni let, jedna je od tema koja se najčešće ponavlja u Kroulijevoj viziji magike.

Magija je, kako Krouli  objašnjava, „Nauka i umetnost koja izaziva Promenu u skladu sa Voljom“ i da su „sva namerna dela magijska dela – Dakle, da bi se delovalo po prirodi, sve što je bilo potrebno bilo je usmeriti tu volju zajedno sa namerom.

Mag je tvrdio da su ljudi po prirodi sposobni da proizvedu promene u svom okruženju i da je jedini zahtev da se to podstakne slediti svoj put; odnosno da radimo kako želimo. U svojoj knjizi Magija u teoriji i praksi, Krouli objašnjava:

„Svako ko je primoran da krene svojim putem, bilo ne razumevanjem sebe, bilo spoljašnjim protivljenjem, dolazi u sukob sa poretkom univerzuma.“ Dalje kaže da je „Magija nauka razumevanja sopstvenog ja i sopstvene situacije. To je umetnost primene ovog znanja na delu “. Izgleda gotovo kao da je njegova definicija magije mogla proizaći iz priručnika za psihologiju o važnosti samospoznaje.

Tajna Kroulijevog sistema, zasnovanog na individualnosti i samospoznaji; ili bolje, na praksi individualnosti i samospoznaje, leži u uverenju da je pojedinac mikrokosmička slika univerzuma (ili Boga). Prema tome, ako neko primeni ovo shvatanje koristeći svoju nameru, koristiće nameru svemira.

Možda tako deluje magija.

Izvor

https://www.faena.com/aleph/what-is-magic-aleister-crowley-explains

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde