Kroz  narodno predanje,zaštita od zlih duhova i nočnih mora nalazi se u  hladnom gvožđu , čiju nesalomivost oni nisu u mogućnosti da  pređu.

Pre pojave čelika ,gvožde je bilo simbol najtrajnijeg materijala koji je čovek poznavao ,simbol čvrstine,snage i zaštite ,kao i topline koja daje život jer je nastalo od elemenata vatre i zemlje.

 

Čekić nordijskog božanstva Tora kovan je od gvožđa, a prilikom upotrebe on bi se toliko zagrejao da je Tor morao da nosi gvozdene rukavice da bi zaštitio ruke.

Stoga je ta čvrstina i nesalomivost gvožđa  našla svoju primenu u obredima kojima ono daje nesalomivost.

U klasično doba, gvožđe se koristilo za sprečavanje zle sreće i bolesti , za koje se verovalo da su uzrokovane zlim duhovima.Gvozđe je posebno važan  metal u zaštiti žena na porodu i male dece koja su bila ranjivija na zlo od drugih.Jedan takav običaj sačuvan je i u zapadnoj Srbiji gde se mladi prilikom oblačenja venčanice niz leđa propuste gvozdene makaze da padnu,kako bi se lakše porodila.

 

Plinije u svojoj „Prirodnoj istoriji „piše da bi krug koji je tri puta iscrtan gvožđem ili šiljastim oružjem zaštitio ženu i njeno dete od svih štetnih uticaja. Gvozdena ruda sa Britanskih ostrva i iz Evrope prenešena je u američke kolonije. Zato se veliki komadi livenog gvožđa ili rude gvožđa tradicionalno polažu na prag kuća ili se postavljaju u glavni okvir vrata kako bi se sprečilo ulazak nepoželjnih bića. Ostali gvozdeni zaštitni predmeti uključuju noževe zakopane ispod kućnih pragova ili kapija, potkovice obešene preko dovratnika i kovano gvožđe prebačenu preko ili ispod kolevke. Slično tome, gvozdene makaze ,kao što štite od zlih duhova pri porođaju ,smeštene u kolevci sprečavaju vile da ukradu novorođenče i zamene ga .

 

Ostali gvozdeni predmeti prema narodnom predanju kao što su grabulje, kose, obruči, kuke i makaze od gvožđa, takođe ,služe kao odvraćanje od zla i ako se drže u spavaćoj sobi, odbraniće od  noćne more.Gvozdena šipka koja je pobijena u grob sprečiće duha da se digne iz grobnice. Gvozdeni ekseri u džepu služe kao zaštita tokom putovanja.

Takođe, gvozdeni ekseri uzeti iz grobnice zabijeni u prag vrata sprečiće noćnu moru.Gvozdeni ekseri kao takvi su i sastojak mnogih rituala za zaštitu.

„..Varijacije za recept za ovu vodu variraju i svaka veštičija linija koja koristi ovu vodu verovatno ima svoju verziju, ali generalno pravilo koje su mnoge veštice prihvatile je da se Ratna voda pravi utorkom. Za nju je potrebno uzeti nekoliko gvozdenih eksera, poželjno malo zardjalih, koji se stave u vodu.U slučaju da se radi voda za magijski napad najbolja je voda akupljena tokom oluje. Što je oluja bila jača to bolje. Ostavi se tako dve nedelje, prve nedelje se posuda drži zatvorena, a druge se otvara s vremena na vreme. Najbolje je u frižideru kako bi se izbegao razvoj bakterija i opasnost po zdravlje. Na kraju se zadnjeg dana voda sa ekserima energično promućka, na svakih 30 minuta.“ .Nastavak na ..

Magična zaštita-ratna voda

Takođe ,gvožđe kao sastav starih ključeva i brava služilo je za razbijanje uroka kletvi i bolesti.

Čini se da gvožđe ima malo ili nimalo efekta protiv  Vampira. Vampiri se moraju oterati srebrom, belim lukom, vučjom kožom i drugim čarima .

Fejsbuk Komentari

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde