Prema apostolskoj tradiciji, ženska apostol Marija Magdalena (Mariam od Magdale)
potekekla je iz imućne  bogate porodice i zato je mogla  da stekne audijenciju kod rimskog cara Tiberija Cezara u Rimu, nakon raspeća i vaskrsenja Hristovog. Tamo je svedočila Tiberiju o čudima i isceljenjima koja je Hristos učinio i njegovom vaskrsenju. Zatim je podigla jaje caru Tiberiju i glasno proglasila,

‘Hristos vaskrse!’

Međutim, Tiberije nije bio narocito impresioniran. I rekao Mariji, da postoji otprilike toliko šansi da se čovek vrati iz života, koliko je jaja u njenoj ruci postalo crveno.

Kada je Tiberije izgovorio te reči,jaje je  odmah postalo crveno u Marijinoj ruci, pred očima šokiranog cara.

U raznim drevnim kulturama jaja su se smatrala simbolom ponovnog rađanja i stvaranja. Teolog četvrtog veka Avgustin iz Hipona je čak opisao zapečaćeni Hristov grob kao nepuknuto jaje, a njegovo vaskrsenje kao pucanje iz jajeta. U nekim ranohrišćanskim zajednicama trgovina jajima na dan vaskrsenja postala je običaj.

Dok je bila u Rimu, kaže se da se Marija sastala sa apostolom Pavlom i pomagala mu u misionarskoj službi. Stoga je Pavle na kraju svoje „Poslanice Rimljanima“ napisao:
„Pozdravite Mariju, koja nam je uložila mnogo truda“.

Marija Magdalena je bila prva Isusova sledbenica  koja je svedočila vaskrslog Hrista i nesumnjivo je bila među „određenim ženama, koje su u jednom duhu boravile u molitvi sa svetim apostolima u gornjoj sobi, čekajući silazak Svetog Duha, „pronađeno u kanonskom tekstu„ Dela apostolska “.
Kasniji hrišćanski putnik u sveti grad Jerusalim opisao je navodnu gornju sobu u crkvi Konstantina i Jelene, u kojoj je bio crveni dragi kamen sa  vezom sa Marijom Magdalenom.


~ „dovedeni smo tamo gde je Hristos sedeo na kamenu kada se ukazao Mariji Magdaleni. A kamen, koji je bio stolica, bio je okrugao, od crvene stene. U crkvi Hristovog vaskrsenja je kamen na kome je sedeo Hristos i javio se Mariji Magdaleni “.

U apokrifnom dokumentu koji je navodno napisao Tiberije Cezar upućen Ponciju Pilatu kao odgovor na ranije saopštenje,

„Tiberijevo pismo Pilatu“.

Tiberije osuđuje na smrt Pilata, prvosveštenika Kajfu i sve jevrejske vođe, zatim naređuje devastaciju Judeje kao reperkusiju za raspeće Isusa, nakon što ga je Marija Magdalena posetila u Rimu.
~ „Jer je neka žena došla k meni, nazivajući se učenicom ovog čoveka, ona je Marija Magdalena, od koje drugi svedoče da je izgonio sedam demona. Ona je posvedočila da je ova izvršila velika isceljenja, a slepima dao da vide , šepavi da  hodaju, a gluvi čuju, on je očistio gubavce i, pojednostavljeno rečeno, kako je ona sama svedočila, izvodio je ova isceljenja samo jednom rečju. Kako ste mogli da mu dopustite da bude razapet bez razloga?
Čak i da ga niste primili kao boga, bar ste trebali da saosećate s njim kao lekarom “.

Predanje se pominje i u pravoslavnoj crkvi Akathist Svetoj Mirotočivoj, a prikazano je u ikonama vizantijskog stila.
~ Putovali ste sa ostalim apostolima, govoreći narodu Rima o saosećanju i izbavljenju Isusa Hrista i objavljujući ono što ste čuli i videli u sahrani.
Sveta Marijo, svima si rekla:
„Video sam Gospoda“,
a ljudi odgovoriše: Aliluja.
~ Kada ste se sreli sa carem Tiberijem, dali ste mu jaje u crvenoj boji da predstavlja Vaskrsenje i rekli ste: „Hristos Voskrese“.
Zbog toga vernici do danas, i u crkvama širom sveta, daju jaja na praznik Vaskrsenja.
Ti si slavna i pohvalna, sveta Marijo Magdaleno, i hvalimo tvoj čudesni život i zahvaljujemo Bogu na tvojim divnim trudovima.

Miloduh biblijska biljka pročišćenja- čisti od grehova ,zla i bolesti

Trijumf hrišćanstva nad paganizmom-kraj ritualnog žrtvovanja

Ezoterična radiestezija-Znak krsta za zaštitu i Dan pedesetice ispunjenje Vaskrsnuća -ogledalo Kosmosa kroz radiesteziju

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde