Kleopatra  je najmisticnija vladarka drevnog sveta čiji duh i danas živi Osim intrigantnog života i ljubavi sa Markom Antonijem,njena smrt,ali i sama opsednutost smrću ostaje misterija i za današnje istoričare.Njen grob i danas nije pronađen ,a mi vam prenosimo ovu priču o najmisterioznojoj vladarki čiji je život završen u njenoj 39 godini.

Zamislite prizor: U Egiptu je leto, a Kleopatra, zloglasni vladar kraljevstva , zna da je Avgust, njen smrtni neprijatelj, u Aleksandriji spreman da je svrgne sa svoje legije rimskih vojnika. Kleopatra oseća da je kraj neizbežan – ne samo za nju, već i za njenog dugogodišnjeg partnera, rimskog generala Marka Antonija.

Dok istoričari raspravljaju o određenim događajima koji su se dogodili tog avgusta 30. godine pre nove ere, izvesno je da do kraja meseca Kleopatre i Antonija više nije bilo. Tokom vekova, legenda o Kleopatrinoj smrti zasenila je istinsku istoriju ovih često pogrešno predstavljenih poslednjih dana samoproglašene boginje. Međutim, istina je ponekad neverovatnija od fikcije, i niko to ne dokazuje bolje od same Kleopatre.

Posle bitke kod Actiuma, stvorila je tajno društvo koje zvuči gotički

31. godine pre nove ere, godinu dana pre njene smrti, Kleopatra je posmatrala kako su združene pomorske flote Egipta i Marka Antonija desetkovane od strane Augustovih snaga u bici kod Akcijuma. Dok je Avgust učvršćivao vlast u Rimu, zlosrećni ljubavnici povukli su se nazad u Aleksandriju kako bi čekali vreme pre sledećeg Avgustovog poteza.

U godini koja je usledila nakon bitke kod Actiuma, Kleopatra i Antonije su svoje ogromno bogatstvo stavljali na red jednu raskošnu žurku za drugom. Takođe su rasformirali svoj klub za piće, „Društvo neponovljivih jetara“, i osnovali novi: „Saputnici do smrti“.

Kleopatra je ovu jezivu opsesiju svojom smrću podigla na viši nivo, podižući svoj vlastiti mauzolej u Aleksandriji. U njenu odbranu, većina njenih rimskih saveznika napustila ju je. Kraljica je znala da se njena vladavina bliži kraju.

Verujući da je Kleopatra nestala, Mark Antonije je pokušao da učini isto

Sve je došlo do vrhunca oko 1. avgusta 30. godine pre nove ere. Antonije i Avgust su se borili na periferiji Aleksandrije, ali Antonijeva vojska nije se mogla meriti sa protivničkom. Antonijevi ljudi, znajući da su osuđeni, napustili su ga i pridružili se Avgustu. Antoniju nije preostalo ništa drugo nego da se preda.

Kada je to dospelo u Kleopatru, pobegla je u svoj mauzolej. Odlučila je da lažira svoju smrt slanjem poruke Antoniju, verujući da će je slediti. Neki istoričari misle da je Kleopatra tajno pregovarala sa Avgustom, a ona je znala da je Antonije osuđen na propast bez obzira na sve.

Kakva god bila njena motivacija, kada je pismo o Kleopatrinoj smrti stiglo do Antonija, bio je shrvan. Kako kaže grčki istoričar Plutarh, Antonije je izgovorio ove reči:

O Kleopatra, nisam uznemiren što sam te izgubio, jer ću ti se odmah pridružiti; ali sam tužan što se pokazalo da je zapovednik tako veliki kao što sam ja bio hrabriji od žene.

Antonije se potom ubo nožem u stomak svojim mačem.

Smrtonosno ranjeni Antonije odnesen je u Kleopatrinu grobnicu

Samonaneta rana nije okončala Antonijev život. Kada se o njegovom stanju pronelo Kleopatri, njenog povređenog ljubavnika dovela je u mauzolej. Ubrzo nakon toga, Antonije je izdahnuo u naručju Kleopatre.

Bez svog pratioca, Kleopatra je verovatno radila na mnogo načina da bi pridobila Avgustovu naklonost. Jasno je da je mogućeg rimskog cara bilo briga samo za jedno: za sticanje Kleopatrinog bogatstva, koje je ona skladištila u mauzoleju.

Plutarh je napisao da se Avgust „plašio blaga na njenom pogrebnom lomači, i mislio je da bi to uveliko doprinelo slavi njegovog trijumfa ako je povedu u povorci“ pobede kući u Rimu.

Ako je nešto što je Kleopatra odbila da bude, to je bio trofej.

Avgust joj je očigledno dozvolio da Antoniju uredno sahrani
Skoro dve nedelje protekle su između prolaza Antonija i Kleopatre. Dok popularna predanja često isključuju ovaj detalj, Avgust je Kleopatri odobrio da se brine za Antonijevo telo. Antonije je ili balzamiran, inhumiran ili kremiran prema egipatskim običajima.

Ovaj pogrebni ritual možda je ispunio Kleopatru osećajem slutnje i straha, jer je bila svesna da je čeka slična sudbina.

Možda je koristila zmiju da okonča sopstveni život

Muzeji širom sveta puni su slika koje prikazuju oskudno obučenu Kleopatru kako hvata otrovnu zmiju. Kako se priča, vladarka je namamila kobru ili poskok u svoju odaju, koji su je odmah ugrizli. Otrovni ugriz zmije naglo je doveo Kleopatrinih 39 godina života.

Upozorenje o spojleru: Niko ne zna tačno kako je Kleopatra poginula 12. avgusta ili približno tog avgusta. Avgust je jasno stavio do znanja da joj je jedina mogućnost bila da se s njim vrati u Rim, gde će je paradirati poput trofeja.Sigurno je da bi ova moćna, ženska vladarka radije sebi oduzela život, nego što bi bila podvrgnuta toliko podsmehu.

Mnogi istoričari veruju da se Kleopatra ili sama otrovala ili da ju je Avgust ubio. Sto godina nakon njene smrti, Plutarh je u svojim objavljenim analima postavio hipotezu da je Avgust razvio pripovest o ujedu zmija kao propagandno oruđe kako bi pojačao svoju moć u Rimu.

Drugi drevni istoričari, većina njih rimski, stoje iza priče o ujedu zmije. Sve više savremenih istoričara, međutim, smatra da je Plutarhova teorija realnija.

Dve njene sluškinje prošle su s njom

Od početka muke, dve najbliže Kleopatrine sluškinje ostale su pored nje: Iras i Charmion. U više hronika i umetničkih dela, žene se nalaze uz bok beživotnom telu svog vladara, podlegavši istoj situaciji kao i Kleopatra.

Većina portreta prikazuje tri blede žene u Kleopatrinom mauzoleju, okružene ostacima njenog bogatstva. Ako je saga istinita, manje je verovatno da bi jedna otrovna zmija mogla biti odgovorna za tri smrtna slučaja, a verovatnije je da su žene došle u kontakt sa smrtonosnom mešavinom ili otrovom.

Na kraju, međutim, kako pisac iz drugog veka Kasije Dio izjavljuje u svojoj rimskoj istoriji, „niko ne zna jasno na koji način su [oni] poginuli“.

Pre nego što je umrla, Kleopatra se smatrala neprijateljem rimske države

Pre bitke kod Actiuma, Avgust i Antonije zalagali su se za kontrolu Rima nakon ubistva Julija Cezara 44. p. Dva generala su u osnovi podelila rastuće Rimsko carstvo, a Kleopatra se priklonila Antoniju.

Kako je cvetala romantika Kleopatre i Antonija, Antonije je zanemario svoju ženu u Rimu – Oktaviju, Avgustovu sestru. Avgust je iskoristio vezu između Kleopatre i Antonija da razgnevi svoje kolege rimske državnike. Kada se Antonije zvanično razveo od Oktavije, Avgust je iskoristio svoju moć da objavi rat Kleopatri, kraljici Egipta, 32. pre Hrista.

Taj potez je bio strateški za Avgusta, koji je kasnije pričao o tome kako je deklaracija poboljšala njegove šanse da pobedi Antonija: „Cela Italija mi je dobrovoljno položila zakletvu na vernost i zahtevala od mene da budem njen vođa u ratu u kojem sam pobedio Actium. “

Njeno jedino dete sa Juliusom Cezarom takođe je doživelo strašnu sudbinu

Antonije nije bio prvi rimski general na koji je Kleopatra pala. 47. pre Hrista rodila je sina po imenu Cezarion, čiji je otac navodno bio Julije Cezar. Nakon što su Cezara izveli rimski senatori, Kleopatra se zeznula sa Antonijem, sa kojim je imala troje dece: jednu devojčicu i dva dečaka.

Kada je izgubila bitku kod Akcijuma, Kleopatra je ispratila tinejdžera Cezariona, ubeđena da će ga Avgustova vojska na licu mesta ubiti. Cezarion i deo kraljevske riznice njegove majke plovili su uz reku Nil, gde se nadao da će na kraju uspeti sve do Indije.

Nažalost, 17-godišnji Cezarion je uhvaćen usput i nije preživeo putovanje.

Dok je njena ćerka preživela, sudbina njena dva sina sa Antonijem ostaje nepoznata
Kleopatra i Antonije delili su blizance (jedna ženska, druga muški) i mladog sina. Nakon što su im roditelji poginuli, deca su otpremljena u Rim i stavljena na čuvanje Oktaviji, Antonijevoj bivšoj supruzi.

Kćerka, Kleopatra Selene, po svemu sudeći nastavila je da živi punim životom. Dečaci, Aleksandar Helios i Ptolomej Filadelf, na kraju su nestali bez traga. Šta se dogodilo sa mladićima ostaje obavijeno velom misterije.

 

Dinastija Ptolomeja okončana je Kleopatrom

Iako nije nosila titulu kraljice Egipta, Kleopatra nije bila etnički severnoafrička. Njena kraljevska porodica, dinastija Ptolomej , svi su bili makedonski Grci koji su kontrolisali Egipat skoro 300 godina. Prvi vladar, Ptolomej I Soter, na vlast se popeo nakon smrti Aleksandra Velikog, vladajući i kao egipatski faraon i kao grčki monarh.

Ptolomeji su se, kako su postali poznati, izolovali u svom glavnom gradu, Aleksandriji, i venčali se u okviru porodične loze kako bi svoju lozu zadržali grčkom.

Kraljevstvo se srušilo kada je Kleopatra poginula, a ono što je ostalo od njega na kraju je apsorbovano u Rimsko carstvo.

Antonije i Kleopatra sahranjeni su zajedno u aleksandrijskoj grobnici

Poštujući Kleopatrine poslednje želje , Avgust je pokojnog vladara sahranio pored Antonija u velikoj grobnici negde oko Aleksandrije. Kao nešto iz Šekspirove drame, dvoje ljubavnika ponovo su se okupili u poslednjem odmoru.

Ovu priču potvrdio je Plutarh, koji je napisao da je Avgust izjavio da bi Kleopatrino „telo trebalo sahraniti sa Antonijevim na sjajan i kraljevski način“. Drugi drevni istoričar, Svetonije, to podržava, objašnjavajući da im je Avgust „dozvolio i sahranu, i u istoj grobnici, dajući naredbu da se mauzolej koji su započeli završi.“

Mesto njihove grobnice tek treba da se otkrije

Gde je čuvena grobnica u kojoj se nalaze ostaci Kleopatre i Antonija? Koje drugo blago, ako ga ima, postoji u njemu? Uprkos onome što su neki arheolozi godinama tvrdili, lokacija grobnice ostaje nejasna. Jedna novija teorija kaže da se njen grob nalazi 30 milja izvan Aleksandrije na drevnom hramu Taposiris Magna.

Naučnici su nadaleko i širom Aleksandrije tražili tragove, ali lov se nastavlja za kraljicom Egipta i njenim ljubavnikom Rimljanom.

https://www.ranker.com/list/weird-but-true-facts-about-cleopatras-death/megan-summers

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde