Autor Tau Zostrijan

Sveti Ilija Gromovnik se rodio blagosloven. Već na njegovom rođenju videli su anđele kako da povijaju ognjem i hrane plamenom. Kasnije, zbog toga što je njegov otac bio napustio veru u Boga izazvao je sušu i glad. Činio je brojna čuda.Sa zemlje je ilija  otišao tako što je udarcem štapa rastavio reku Jordan i nakon što je prešao na drugu stranu ognjene kočije su ga odnele na nebo, tako da nije umro već se živ vazneo u Raj.

Slika koja prati ovaj tekst je porodična ikona stara više stotina godina i veoma je moćna. Vera u svece i njihovu pomoć nastala je u narodu, kao paralelna moć crkvi ,gde su se ljudi obraćali svecima kako bi rešili neke svoje probleme, bez posredništva sveštenstva.

Dobar depo domaćih vračara radi  baš sa svecima kad im se obrate klijenti, doduše neke rade i sa demonima prikrivenim u svece i to je već odna neka drugačija priča koja kad tad dođe na svoju naplatu. Sveci i Psalmi su izuzetno moćni, ali ako se sa njima radi pogrešno, onda i rezultat može biti potpuno drugačiji i kontra onoga što se traži. Zato mi ne dajemo detaljna objašnjenja kako se to radi. Svaki slučaj je drugačiji i zahteva drugačiji pristup i sa ovim se ne bi smelo igrati.

Kako poštovati Svetog Iliju

 

Sveti Ilija Gromovnik štiti od demona koji izazivaju loše vreme, ali po potrebi i on može da donese oluju. Postoji jedna istinita priča o ženi čiji je sin bio ubijen i tajno zakopan. Ona je tražila od Svetog Ilije Gromovnika da ne dozvoli da zemlja sakrije tajne i ubrzo je, uprkos potpuno vedrom i toplom vremenu, usledila veoma jaka oluja sa kišom.Padala je  toliko snažno da je sprala zemlju sa groba i ujutru je zemlja izbacila njegovo telo na svetlost dana.

Da biste radili sa Svetim Ilijom Gromovnikom morate da znate šta je ono što on ne voli i onda to morate da izbegavate i to naročito na dan koji je posvećen tom svecu. Sveti Ilija je vezan za pravednost, on će pomoći onima koji su i sami takvi. Ali ako neko čini drugima nešto nepravedno, Sveti Ilija mu neće pomoći. On je vezan i za plodnost useva i stoke, ali iljudi. Po evropskoj tradiciji, neudate devojke se dan pre njegovog dana skidaju gole i valjaju u polju konoplje čije cvetove jedu presne. Ako te noći sanjaju suvu konoplju, onda će se udati za stariju osobu. Ako sanjaju svežu konoplju udaće se te godine za mladića.

Zašto grmi i duvaju oluje kada je Sveti Ilija Gromovnik

Sveti Ilija Grmovnik je, biblijski, spasao veru u Boga od toga da se jevreji ne vrate Balu, tako da je on zaštitnik i od zlih uticaja. Njega su na nebo digli u vatrenim kočijama, tako da je let veštica kroz vazduh na demonima zapravo đavolje kopiranje božanskih čuda. Sveti Ilija progoni demone i bićuje ih svojim vatrenim bičem, te se oni skrivaju od njega u korenje drveća, pod krovove građevina, pa čak i u delove tela životinja i ljudi. To radi zato što mu je Bog, po narodnim verovanjima, tražio da očisti nebesa od pobunjenih Anđela, koji su pali i postali demoni. Otuda grmljavina i oluje na nebu.

Sveti Ilija je onaj kome se u jevrejskim ritualima ostavlja čaša vina i za koga se ostavljaju otvorena vrata da uđe, zato što je on taj koji će prvi doći nazad na zemlju, da najavi Drugi Hristov dolazak. Zato je Sveti Ilija Gromovnik verovatno uz Arhanđele jedan od najbitnijih nakon Hrista kojeg će i biti izaslanik i vesnik.

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde