Tabula Mortem je nova i unapređena verzija klasične uidži table za prizivanje duhova, koja se pojavila u prodaji prošlog meseca. Za nepunih mesec dana postala je veoma omiljeno pomagalo među zapadnim čarobnjacima i vešticama.

Sama uidži tabla je veličine 40 x 40 santimetara, motivi koji je prate su pozajmljeni iz afro-američkih sinkretičkih religija kao što je vudu, samim tim na sredini table je motiv vezan za Papa Legbu, što je centralno božanstvo u vuduu koje otvara vrata između ovog i onostranog sveta.

 

Autori su vodili okultnu prodavnicu u ruralnom delu Amerike poznatom po tradicionalnoj narodnoj magiji i veštičarenju. Tokom ritualnog rada radi poboljšanja posla radnje, javio im se Papa Legba, otkrio mnoge stvari o sebi, između ostaloga i da mu u Tarotu odgovara karta Luda kao lutalica na raskršču. U to vreme su ponudili svoju verziju uidži table izdavaču, ali on je tražio da tabla u sredini ima simbol Papa Legbe. Vudu im je doneo poboljšanje posla i Papa Legba je dao znak, time što je to izdavač tražio.

 

 

Uidži tablu prati knjiga od 82 strane, koja daje trikove za kontaktiranje duhova koje su autori naučili tokom svog bavljenja tom veštinom koje traje već više od 30 godina.

Planšeta koja dolazi uz tablu može da posluži i kao visak koji pomeranjem pokazuje na slova na tabli, zbog čega u paketui dolazi i tronožac o koji se može okačiti. Deo načina na koji se neko povezuje i tako personalizuje tablu je i da određen broj dana pre nego koristi uidži  tablu planšetu nosi oko vrata kao privezak. Sama planšeta je inače napravljena od cinka, sa bakarnim završetkom.

 

 

Slova na tabli su napisana unatraške, kako bi bila kao odraz u ogledalu koje je svet duhova i tako napisana po normalnom redosledu, iz ugla iz kojeg gledaju duhovi. Slično razlogu zašto se ambulanta na kolima hitne pomoći piše obrnuto, da bi vozači mogli da to u ogledalu svog retrovizora vide po ispravnom redosledu. Svet duhova je slika našeg i tamo je sve obrnuto. Dečija knjiga Alisa u zemlji čuda to jako lepo ilustruje.

 

 

Ova uidži tabla ima uz standardna slova i posebne znake nađene u razlilitim pećinama u kojima su živeli ljudi kamenog doba. Oni omogućuju poseban način komunikacije sa duhovima na način koji je mnogo arhaičniji i prvobitniji od onog koje koriste obične uidži table. Po nekima, time se ova tabla približila Tarot kartama i to je još jedna od poruka Papa Legbe koje su uticale na pravljenje ove table. Uostalom US Games, izdavač od kojeg se ova tabla može i poručiti, jeste jedan od najpoznatijih svetskih izdavača Tarot karata.

 

U svakom slučaju, ovo pokazuje da ništa nije statično i da se moderne tehnike i duhovna tehnologija razvijaju i prilagodjavaju modernom čoveku i njegovim potrebama. Što interesovanje koje medju ozbiljnim praktičarima postoji za ovu tablu samo i potvrđuje.

The Tabula Mortem: A New Modern Spirit Board.
Autori : Judas Knight and Jerome Van Dyke
Published by U.S. Games Systems.

https://www.usgamesinc.com/tabula-mortem-a-modern-spirit-board.html

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde