Egzorcizam kao religijski ili spiritualni model isterivanja demona se na različite načine sprovodi u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi.Pogledajmo deo teksta jednog vrsnog Maga koji je opisao činove egzorcizma u katolickoj crkvi ,a zatim i u pravoslavnoj u linku koji slede -te možemo videti veliku razliku.

……Da bi se odgovorilo na ovo pitanje, mora se učiniti ono što očigledno drugi nisu hteli, a to je zapravo ispitivanje rimskog obreda egzorcizma. Najpristupačnija verzija ovog obreda je iz verzije pre Vatikana II iz 1952. godine, koja je samo neznatno promenjena (prevedena i donekle modernizovana) od drevne verzije koja se koristila u srednjem veku. Pretpostaviću da se u ovom veku u međuvremenu vek malo promenio. Ono što sam otkrio nakon njihovog poređenja je da postoje neke ubedljive sličnosti između obreda egzorcizma i evokacije, ali postoje i neke vrlo strateške razlike među njima.

 

Dakle, sada kada smo prešli gore navedenih pet koraka, možemo pogledati osnovni obrazac za rimski obred egzorcizma. Obred egzorcizma ima osam osnovnih koraka, ali oni bi se mogli sažeti u pet koraka kako bi se direktno uporedili sa pet koraka evokacije. Ipak, pogledaćemo osam koraka i pokazati gde se neki od koraka mogu spojiti.

Ako želite da proučite izvorni dokument koji sam koristio za ovu analizu, ovde možete pogledati prilično dugačku veb stranicu. Na toj stranici ima puno vanjskog materijala, ali ako pogledate dovoljno daleko dolje, pronaći ćete rimski obred egzorcizma.

Rimski obred egzorcizma počinje kada posebno odobreni sveštenik, koji vrši obred, iscrta veliki znak krsta pred sobom i zatim poškropi područje svetom vodom. Sveštenik i pomoćnici (članovi porodice ili bliski prijatelji žrtve) izvršili su propisnu pokoru, postom, molitvama i primanjem tajni evharistije i potpuno priznali svoje grehe. Tako utvrđen obred se naređuje. Asistenti se kreću oko žrtve i pokušavaju je držati mirnom i tihom tokom egzorcizma. Ako je žrtva ženskog pola, pomoćnici bi trebali biti članovi porodice ili prijatelji visokog moralnog ugleda. Sledećih osam koraka se izvodi u sledećem nizu.

1. Litanija svetih se  čita sa posebnom antifonom i molitvom Oče naš. (Kao što je tipično, molitva se izgovara nečujno od „Oče naš“ do „I uvedi nas u iskušenje ..“, koja se izgovara naglas. Polaznici i sveštenik su zajedno pročitali odgovore na Litanije.

2. Sveštenik čita Psalam 53 i druge posebne molitve. On zatim  pravi znak krsta, a zatim naređuje demonu da bude izbačen iz tela žrtve. U ovom trenutku, sveštenik naređuje demonu da bude poslušan i traži ga da izgovori njegovo ime, uključujući mesto, dan i sat kada je prvi put nastanio žrtvu. Sveštenik tada polaže ruke na žrtvu kao da želi da je izleči od neke bolesti i traži od hijerarhije trojstva da izleči žrtvu.

3. Sveštenik zatim  čita odeljke iz Jevanđelja-Jovan 1,1-14, Marko 16,15-18, Luka 10,17-20, Luka 11,14-22. Sveštenik se zatim prekrsti i uzima kraj ukrasa koji nosi i dodiruje žrtvu njime, stvarajući tako most između sebe i žrtve. Ovaj poslednji čin uvod je u stvarne tri molitve za egzorcizam!

Zatim dolaze trodelne komande egzorcizma praćene pobožnim molitvama. Ovi egzorcizmi se izvode sa sve većim intenzitetom i moglo bi se pretpostaviti da bi uspešan završetak egzorcizma u bilo kom trenutku doveo do toga da sveštenik preskoči ostatak molitvi egzorcizma do završetka obreda.

4. Molitva za egzorcizam

1: Ova molitva započinje deklamacijom „izbacio sam vas ..“, gde sveštenik nastoji da naredi demonu da napusti telo žrtve. Nakon ovog egzorcizma sledi molitva. Tokom ove prve molitve za egzorcizam, sveštenik će napraviti šest znakova krsta, sa tri traga na obrvi žrtve, i četiri dodatna znaka krsta, sa jednim na obrvi i tri na grudima žrtve.

5. Molitva za egzorcizam

2: Ova druga molitva započinje deklamacijom „Zaklinjem te ..“, gde sveštenik snažnije naređuje duhu da ode. Drugi egzorcizam je podeljen na tri dela, drugi deo počinje deklamacijom „Odlazi ..“, a treći počinje ponovo sa „Zaklinjem vas ..“, a sva tri su praćena kratkom molitvom. Komanda egzorcizma koja je usledila nakon pobožne deklaracije izgleda da je neka vrsta pokušaja da se prisili demon poduprt pobožnim prizivanjem duhovne hijerarhije. Trodelni egzorcizam ima brojne tačke na kojima se pravi znak krsta, sa prolazima do obrva i grudi žrtve, kao i opšti krstovi, a jedan napravljen radi prolaznika. Broj znakova krsta je 14 u prvom delu, nijedan u drugom i 9 u trećem delu.

6. Molitva za egzorcizam

3: Ovaj egzorcizam je još snažniji i intenzivniji od prethodna dva, i počinje deklamacijom „zaklinjem svakog nečistog duha ..“, koja bi izgleda bila usredsređena na hijerarhiju demona, kao i na specifične duh koji nastanjuje žrtvu. Ovaj egzorcizam je podeljen na dva dela, sa pet znakova krsta u prvom delu, i sedam u drugom. Deklamacija drugog dela počinje sa „Odlazi onda ..“, a intenzitet naredbi postaje sve snažniji, sa ukrštanjem na dva izgovora „Begone Nov!“ Nema molitve ni za dva dela trećeg egzorcizma, ali ako demon i dalje prebiva u žrtvi, sveštenik počinje sa prvim egzorcizmom i započinje ceo ciklus iznova.

7. Dodatne molitve se izgovaraju nad onima koji su pogođeni, mada će se to izgovoriti samo nakon što je demon otišao. Pretpostavio bih da je svrha ovih molitvi da ojačaju žrtvu i osiguraju da demon nestane i da se stoga ne može odmah vratiti. Takve molitve se koriste: Oče naš, Zdravo Marijo, Simvol vere (sa mise), Pevačica Bogorodica sa doksologijom, Pesma Zaharija sa doksologijom, Atanaski simbol vere i brojni psalmi, kao što su sledeći: 90, 67, 69, 53, 117, 34, 30, 21, 3, 10 i 12.

8. Na kraju, sveštenik izgovara molitve za izbavljenje žrtve. Očigledno bi se nakon ovog iskušenja moglo očekivati da žrtva, koja je sada obnovljena, izvrši dugo ispovedanje, primi pokajanje za te grehe, a zatim primi sakramente, koji bi tokom obreda egzorcizma bili nepovredivi.

Pored specifičnog obreda egzorcizma za opsednutu žrtvu, postoji i opšti egzorcizam Sotone i njegovih palih anđela radi čišćenja crkve ili zajednice. Međutim, ovaj obred je očigledno previše općenit za naš interes u pogledu poređenja egzorcizma i evokacije.

 

Objavio Frater.Barrabbas u 09:40

http://fraterbarrabbas.blogspot.com/search/label/exorcism

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/isterivanje-djavola-u-srpskoj-crkvi-svestenik-koji-je-prisustvovao-ritualu-iz-njega/bwgfqqv

Da li su sva demonska zaposednuća za egzorcizam?

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde