Tajna Tarota i karata za igru seže u davnu prošlost i odnosi se na njihovo duhovno poreklo. Tako je još 1778. objavljena Vojnikova molitva. U njoj se opisuje slučaj vojnika Ričarda Midltona. On je na službi u Crkvi u Glazgovu umesto Biblije koristio špil karata za igru. Kada je bio upozoren da će zbog toga biti kažnjen objasnio je zašto to radi.

Tokom marša nije imao sa sobom Bibliju. Karte su mu pomagale da se seti Boga. Jedinice su ga podsećale na jednog jedinog Boga Oca. Dvojke i trojke na Sina i Sveti Duh, a četvorke na četiri Jevanđelista. Petice na pet mudrih devica koje sa lampama čekaju mladoženju. Šestice na šest dana koliko je Bog stvarao svet, a sedmice na sedmi dan tokom kojeg se odmarao. Osmice na osam pravednih osoba, Noe i njegova porodica, koje su preživele Potop. Devetke na devet gubavaca koje je izlečio naš Spasitelj, a desetke na deset Božijih zapovedi.

Kraljice su ga podsećake na Kraljicu od Sabe, a kraljevi na svemoćnog Kralja Nebesa i Zemlje, Boga lično. Jedino je bio ispustio da objasni na šta ga podsećaju žandari u kartama, ali je dalje pojasnio da broj tačaka na kartama daje zbir dana u godini. 52 karte u špilu odgovaraju 52 nedelje, aa karte na kojima su likovi (žandari, kraljice i kraljevi) odnose se na dvanest meseci u godini.

 

Veoma je logično pretpostaviti da su karte bile poljoprivredni kalendar koji je govorio o nedeljama i godišnjim dobima. Svako novo godišnje doba počinjalo je kraljevskom nedeljom, da bi je zamenila kraljičina. I tako sve dok ne dodje kec nakon kojeg bi počinjalo novo godišnje doba i nova boja u kartama. Džokeri su korišteni za prestupne godine.

Sličan pristup, mada u drugačijem kontekstu, mogao se videti u 19. veku jednom tibetanskom budističko-šamanističkom hramu u Sunamu, na Himalajima. Gde su u na oltaru stajali žandar srca i i as žireva kao predstave dva tibetanska božanska principa.

U oba slučaja karte su u narodu bile doživljeno kao nešto više od običnih karata za igru i kao veza sa božanskim sferama. Dodavanjem 22 Velike Arkane Tarota taj proces je kompletiran, ali i bez toga karte imaju svoju jaku duhovnu simboliku.

Tarot karte istorija

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde