TAROT KARTE EDUKACIJA

Gledam neke moderne škole i kurseve tarota u svetu i kod nas  i mnoge stvari mi nisu jasne. Sve lepo zvuči i sve je bombastično, samo ne znam da li to kako podučavaju imalo deluje u praksi?

Potpuno se slažem da pre nego se neko počne baviti samim  tarot kartama mora da se pozabavi važnosti ezoterične zaštite, čišćenja i uzemljenja. Kao i u životu higijena je veoma važna i bitno je održavanje čistog i zdravog radnog prostora. To se danas moderno zove energetsko čišćenje. Činjenica je da puno iscelitelja i medijuma obole relativno mladi, nakon 15-tak godina bavljenja tom delatnošću. To nije na ovim prostorima popularna tema o kojoj se rado priča, ali to je na zapadu stvar koje se ne retko može čuti u razgovorima. Zato insistiram na tome da je samoukost opasna u ezoteriji. Najbolje je učiti od nekoga ko je iskusan i ko je obučen u nekoj ezoteričnoj školi koja poznaje metafizičke zakone i odnose. I koja zna kako da nauči svoje učenike da se zaštite.

Svaki ozbiljan narodni iscelitelj ili narodni doktor u Srednjoj i Južnoj Americi koristi posebnu zaštitu. U suprotnom rizikuje da se razboli od bolesti koju leči, ili da mu generalno počne da curi energija, odnosno da nešto ili neko počne da ga nevidljivo crpi. Ono što međutim nije deo ni moje obuke, ni mog razumevanja, niti iskustva jeste priča o „vašim čakrama koje će se otvoriti ostavljajući vas izloženim i ranjivim na prikupljanje svih vrsta vibracija oko sebe, i pozitivnih i negativnih“ što se može videti u obuci u nekim od tih modernih kurseva. Tačno je da kada čitate za druge, ako nemate zaštitu možete biti otvoreni za prikupljanje bilo kakve negativne energije ili psihičkih ostataka koji se oslobađaju iz klijenta (negativne emocije, traume, negativne misli, stavovi, uverenja i moguća bolesti osobe za koju čitate). Isto tako tačno je da  vaše karte i prostor u kome radite takođe može navući na sebe ove uticaje. Ako se nakon čitanja za sebe ili druge osećate iscrpljeno, imate glavobolju ili ste malo umorni, to je generalno jeste znak da ste pokupili nešto. To što nešto ne vidite ne znači da to nije tu. Ali čakre su nešto drugo i nemaju veze sa time.

Na sledećoj slici je Madam Artur, tarot čitačica. Slika je napravljena u Parizu 1951, a tarot koji koristi je Tarot Piemontese. Može se videti da su na njoj fotografije ljudi i neki ovalni metalni ukrasi. Na fotografijama su slike njenih predaka, verovatno najbližih preminulih rođaka, koje jer ona koristila ne samo kao vodiče za tumačenje karata, već i kao zaštitu. Zašto? Zato što su preci naša prva linija odbrane. Ako vam neko radi crnu magiju i vaši preci to odobre, onda ste u velikom problemu. Ovalni metalni ukrasi su zavetne ponude svecima koje su daju u katoličkim crkvama. Vezuju se za određene delove tela koje bi trebalo da zaštite.  Zapravo, za prvu polovinu prošlog veka je bilo uobičajeno da su kontinentalni čitači karata, naročito Romkinje, koristile slike svojih predaka, najčešće roditelja, tokom čitanja da ih vode i čuvaju.

Sarangerel je bila mongolska šamanka koja je u svojim knjigama prva predstavila autentični šamanizam zapadu. Ona je na jednom mestu napisala da šamani koriste i tarot za određivanje sudbine. To je samo delom tačno, budući da su neki mlađi šamani bliži urbanim sredinama to prihvatili. Dosta starijih šamana to izbegava i ne preporučuje. Po njima, duhovi mogu da zavaraju šamana koji koristi tarot i preporučuju tradicionalnije metode za to. Zato je zapad razvio svoje načine da neko ispravno tumači karte. Deo tih metoda se odnosi i na zaštitu. I tu je razlika između tradicionalniuh i new age metoda. Tradicionalni metodi deluju u tišini, daju dobre rezultate i sigurni su. New age je razmetljiv i napadan, ne daje rezultate i po one koji ga praktikuju može poistati opasan. Za početak, paraleln osa ovim tekstom dobro je pročitati tekst, takođe na LuXenna portalu, Kako su nju ejdžeri upropastili i zatrovali japansku umetnost lečenja.

(https://www.luxenna.com/2021/10/19/reiki-kako-su-nju-ejdzeri-upropastili-i-zatrovali-japansku-umetnost-lecenja/)

Kada nju ejdž škole tarota govore o čišćenju i zaštiti, za njih su namera i vizuelizacija su veoma važni. Za njih je to pitanje afirmacije da je neko zaštićen. Otkriću vam jednu malu tajnu. Afirmacije ne vrede ništa i niko nije više štete naneo modernoj ezoteriji i duhovnosti od Lujze Hej. Sve što ste od nje čuli i pročitali zaboravite. Samo zato što mislite da ste zaštićeni ne znači i da jeste zaštićeni. Takođe, ako niste trenirani u istočnim sistemima zaboravite na čakre. Niti su vam potrebne, niti bi znali šta i kako sa njima. Zato stvarno ne vidim razlog ni smisao da se ubacuju u lekcije tarota.

Takođe, zamišljanje ljubičatog plamena oko vas vas neće zaštititi, kao ni Sejnt Žermen. Verovali ili ne, to sam isto video u nekim lekcijama tarota. Grof Sejnt Žermen je bio istorijska ličnost povezana sa alhemijom. Teozofi su u svojim borbama za medjusobnu prevlast izmišljali „tajne majstore“ i dali mu ulogu koja je u velikoj meri porodila današnji nju ejdž. Sejnt Žemen nije nikakvo onostrano biće koje će vas zašttititi. Ako zovete nešto što ne postoji, pre će biti da navučete nekog duha ili demona koji će vam na neki način nauditi.

Kađenje je nešto što se može upotrebljavati, samo ko ne zna šta radi napraviće sebi problem. Palo santo, žalfija, tamjan… nije isto. Ako oterate sve, a nešto od ovoga to radi, lišičete se svojih nevidljivih pomagača. Zato je potrebno znati tu veštinu. Ja to dajem na obuci tarota, kao deo celokupne pripreme. Pri tome izbegavam indijske štapiće po domaćim radnjama, pošto su veštački i čista hemija. Isto tako i kod tamjana je najbolje uzeti prirodan tamjan. Kod nas je jako skup, pa je najbolje kupovati ga u manastirima gde je najjeftiniji.

Isto važi i za reiki. Apsolutno nisam siguran da je spajanje tarota i reikija pametna idejam pa čak ni za zaštitu. A što se tiče uzemljenja ono je najupotrebljiviji deo nju ejdža, u ovomo kontekstu, no o tome i o kristalima, u narednom delu ovog teksta.

 

Tarot karte i intimni odnosi (prvi deo)- koje karte su nevaljale ?

Elementarna dostojanstva Malih Arkana Tarota

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde