Proricanje u slovenskom lečenju
 
(izvučeno iz magistarske teze Rene Žan Henčuk)
 

„Proricanje“ se odnosi na predvidjanje. Proricanje je otkrivanje, dekodiranje, nepoznatog od strane natprirodnih posrednika i narodnog iscelitelja. U ceremoniji voska, kao i kod mnogih drugih narodnih tretmana, posrednik je često Bog — Božansko biće. Možda nije slučajno što Bog, „božansko” (divine na egleskom) u hrišćanskom tumačenju, i „proticanje ” (divination na engleskom)narodnog iscelitelja, ili maga, potiču od istog korena reči. U sinkretičkom pretpostavljenom svetu ima mesta i za „Svemogućeg Boga“ i za „bogove“.Proricanje se može opisati kao vrsta obreda prelaza: to je simpatetička magija.

Bolest ili zao duh prelazi sa tela bolesnika na neki neživi predmet. Jednom kada je bolest izbačena, pacijent, sada oslobođen, prelazi iz stanja u kojem je zlo preovladavalo u dobro, harmonično stanje: iz „bolesti“ u bezbolest. Pacijent je oslobođen bolesti – očišćen je.Proricanje za lečenje bolesti je jedan od najstarijih oblika lečenja poznatih čoveku. Kao što je objašnjeno u poglavljima jedan i tri, vosak, jaja, olovo i voda se obično koriste i za proricanje i za predviđanje budućnosti.

Međutim, u slovenskom svetu, posebno među Južnim Slovenima, koriste se i drugi predmeti kao što su brašno ili pasulj.P. Kemp piše o moći proricanja i o njegovoj dijagnostičkoj funkciji:Dijagnoza može da utiče na izlečenje: podrazumeva se, a ponekad je i ceo tretman. Svi terapijski obredi uključuju čin identifikacije. Ovo je jasno u metodama proricanja vode olovom ili voskom ili vrelim ugljem.Proces proricanja je fokus ceremonije voska. Prateće bajalice, alati kao što su noževi ili zdele i medicinske tvari su usredsređeni na proricanje – proces koji iscelitelju pruža uvid u dušu, duh i telo pacijenta. Ciljevi su prognoza i rezultirajući lek. Češće nego što neće, izvršeno proricanje će uticati na stimulisanje rešavanja problema i  pacijent može da oseti olakšanje onoga što ga muči čak i pre nego što mu se postavi dijagnoza. Možda je to zato što se tolika moć pripisuje samom proricanju. Pacijent se podvrgava impresivnim prisustvovanju molitvama, duvanju, kađenjima i livenju rastopljenog olova ili voska od strane nekoga ko drži ključeve koji bi trebalo da mu donesu  olakšanje, sreću i mir. I sama vera u moć ovih radnji može se izjednačiti sa uspešnim lečenjem.

Slovenske lutke za sreću – motanke

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde