Veliki četvrtak je jedan od velikih datuma u hrišćanstvu.Magična svojstva crne soli (četvrtačke) čine ovaj proizvod najboljom amajlijom.Smatra se neobičnim, čak egzotičnim začinom. Rečeno je da četvrtačka so ima isceliteljsku moć, kao i zaštitna svojstva. Sloveni su ih bili dobro svesni od davnina. Neke tradicije nisu preživele test vremena, ali neke su uspešno preživele do danas, savršeno koegzistirajući sa savremenim pravilima.

Istorijski podaci o četvrtackoj soli i osobinama pripreme

Naši preci su so nazivali „belo zlato“, toliko su je cenili. Bio je i lek za svaku bolest, i talisman za sreću, i talisman protiv svake negativnosti. I van hrišćanstva, so se već koristila kao talisman protiv svih zlih duhova i kao siguran lek za urokljiv pogled i štetu.

Kada je došlo vreme Pravoslavlja, magija soli se povezivala sa Strašnom nedeljom, određujući samo jedan dan u godini za njenu pripremu – Veliki četvrtak. Od tada je postala  poznata kao četvrtačka so.

Priprema četvrtačke soli  na različite načine.

Možete jednostavno zapaliti običnu belu so dok ne pocrni. U procesu prženja, so treba češće mešati drvenom lopaticom. Kada se so prži, pratite  njeno stanje, a ako se stalno čuje pucketanje i „pucanje“, to ukazuje na negativanost- bilo u kući, ili na nekom od ukućana.

Četvrtački recept za so sa ostalim sastojcima

Možete kalcinisati so dodatkom hleba i taloga od kvasa. Svi sastojci moraju se uzeti podjednako i sve pomešati, a zatim preći na zagrevanje u tiganju od livenog gvožđa ili samo tiganju sa debelim dnom. Neophodno je zapaliti dok svi sastojci potpuno ne pocrne. Bolje je, naravno, to učiniti sa uključenim aspiratorom i otvorenim prozorom, jer će dim, kako kažu, sipati niz stub. Kada se so ohladi, melje se.

Posuđe nakon takvog kuvanja ne može se prati, pa je bolje imati poseban tiganj za pripremu magične soli.

U drevnim vremenima, so se zagrevala jednostavno u pećnici, nakon što je umotana u platnenu krpu. Ovom metodom najviše su očuvana lekovita svojstva gotovog proizvoda. Ali najvažnije je da tokom pripreme crne magijske soli samo pozitivne misli posećuju glavu.

U davna vremena ljudi su se trudili da crnom solju posole svako jelo pripremljeno za praznik. Preostala so se čuvala u platnenoj vrećici na osamljenom mestu i koristila po potrebi.

Kako se koristi četvrtačka so

U davnim vremenima, za izvođenje ceremonija i rituala, koristili su crnu so. Sa sobom su držali malu količinu soli kao pouzdanu zaštitu od svega negativnog. Naši preci su posipali solju na pragu kuće – da zli duhovi nisu ušli u kuću.

U hranu bolesne osobe treba dodati crnu magijsku so. U drevnim vremenima verovali su da nema takve nevolje sa kojom se ovaj proizvod ne može nositi:

-da bi se prekinule afere u porodici, četvrtačka so se posipala po uglovima kuće;
-da bi iz čoveka oterali bolest, ovom solju su  solili hranu bolesniku dok se potpuno ne oporavi;
-uvek je vladala potpuna harmonija između partnera u vezi ako je ispod dušeka bila mala kesa crne soli;
-voljena ili voljeni bi se sigurno vratili ako bi se u vatru bacila šaka četvrtačke soli;
-zdravlje će biti jako, a porodica će biti srećna ako se pri kupanju u vodu doda ne morska, već četvrtasta so;
-sreća i blagostanje čekaju porodicu u kojoj crna so uvek stoji na vidnom mestu u slanici;
-nevolja nikada neće doći u kuću ako se u bilo koju hranu doda malo crne soli;
-kuća će uvek biti mirna i spokojna ako svuda ispod kreveta sipate malo soli.
Korisni video saveti za pravljenje četvrtka soli

 

Naši preci su sastavljali čitave legende o crnoj soli i čvrsto verovali u njena magična svojstva. Uz pomoć četvrtačke soli oslobodili su se svake negativnosti u životu. Ali ne zaboravite da se takav proizvod može kuvati samo na Veliki četvrtak i nijednog drugog dana.

https://news.myseldon.com/ru/news/index/227502763

TRADICIONALNI RECEPT ZA PRIPEMU HLEBA SA SOLJU

Crna so se sprema godinu dana unapred po starom proverenom receptu.

Kako kuvati četvrtačku so u savremenim uslovima kod kuće? A čemu služi ova posebna so?

Četvrtačks so je pečena mešavina raženog hleba, lekovitog bilja i kamene soli. Ranije je svaka domaćica imala svoj recept za crnu so, najčešće se prenosio u porodici od najstarije žene do najmlađe. Lekovita so je korišćena u mnogim slovenskim zavetima i obredima, dodavana u hranu bolesnim domaćinstvima ili životinjama. Sastojke za pripremu četvrtačke soli treba birati u zavisnosti od zadatka, posebno za dodato bilje. Neophodno je uzeti u obzir lekovita svojstva svake biljke i kako ona mogu uticati na čoveka. Stoga, ako kupujete gotovu so, pažljivo pročitajte njen sastav. Moćne biljke za čišćenje (npr. pelin, ledum, artiš) takođe mogu uticati na zdravlje ako se jedu! Da, i druge biljke mogu imati kontraindikacije. Ako želite sigurno da koristite so od spelte za hranu, bolje je da kuvate četvrtačku so kod kuće. Za takvu so koristite samo dokazano bilje sakupljeno na čistom mestu. I pre nego što ga dodate u hranu, proverite da li ukućani imaju kontraindikacije za određene biljke. I ne koristite previše soli! Po tradiciji, čarobna  so se priprema jednom godišnje – na Veliki četvrtak.

Ima li brašna za raženi hleb? Znate li kako se peče?

Ako ne, bolje je pokušati bar jednom unapred ili pronaći majstoricu od koje ćete uzeti domaći hleb. Pripremite i svoje bilje, može biti teško doći do njih poslednjeg dana. Kako se pravi četvrtačka so Ne postoji jedinstven recept kako pravilno pripremiti četvrtku so. Ovde su važni i raspoloženje i bajalica pročitana iskreno i sa osećanjem. Da, i iskustvo domaćice će vam dobro doći! Probajte nekoliko puta i shvatićete šta je vaš recept za četvrtačku so kod kuće. Za pravljenje četvrtačke soli potrebna su tri sastojka:

Raženi hleb -Domaći hleb je najbolji, a ne kupljen u prodavnici. Ako planirate da sami ispečete hleb od soli u četvrtak, pametno je da to uradite rano u utorak ili sredu. Ako ne znate kako da pečete hleb, ipak je bolje da ga kupite od poznate majstorice, a ne u prodavnici.

Lekovito bilje   Ovo je magična komponenta četvrtačke soli. Naši preci nisu sumnjali u čudesnu moć lekovitog bilja. Za pripremu crne soli češće od drugih koriste se sledeće biljke: Kopriva izgoni zlo, pomaže da se oslobodimo loših navika pelin štiti od zla, izgoni zle duhove Kantarion privlači ljubav Majčina dušica održava žensku lepotu, jača zdravlje Bor vraća mentalnu i fizičku snagu

Majčina dušica podržava žensku lepotu, poboljšava zdravlje Bor vraća psihičku i fizičku snagu Kleka daje mir i spokoj Uoči Velikog četvrtka, pripremljena mešavina suvog bilja mora se pažljivo samleti u keramičkom ili drvenom avanu.. Isprobajte ovaj isprobani recept za četvrtačku so po prvi put.

Kako se bolje upoznate sa začinskim biljem, moći ćete sami da odlučite koje bilje ćete dodati u recept.

Kamena so- Trebaće 1 kg krupne kamene soli. Što je grublje mlevenje, to bolje. Ne uzimajte finu jodiranu so! Nije pogodan za pečenje sa hlebom. Zatim se svi sastojci mešaju u homogenu masu.

Kako kuvati četvrtačku so u rerni:

U ruskoj pećnici. Prema tradicionalnom receptu, dobijena mešavina za četvrtačku so se polaže u kese od prirodne tkanine i stavlja u rusku peć, rastopljenu na brezinom drvetu.

Posle par sati možete dobiti potpuno izgoreli ugalj. Nakon što se ugljevi ohlade, moraju se pažljivo slomiti. Ako u kući nema ruske peći, obična pećnica je sasvim pogodna za pravljenje četvrtka soli. Mešavina hleba, soli i bilja se razvalja na plehu i šalje u zagrejanu rernu. Glavni nedostatak ovog „urbanog“ načina kuvanja je taj što će se mešavina pečena u rerni verovatno jako dimiti. Ne zaboravite da otvorite prozore! Bajalica.Dakle, došao je magični trenutak kada treba da kuvate so u četvrtak! To je obred koja će običan ugalj sa solju pretvoriti u magičnu amajliju za celu godinu. Ujutru na dan Velikog četvrtka, potrebno je da dobijenu zagorenu smesu stavite na tiganj od livenog gvožđa i mešajte je drvenom kašikom u smeru kazaljke na satu.

Četvrtačku so iskusne domaćice koriste za obavljanje jednostavnih kućnih rituala, izgovaraju bajalice za četvrtačku so. Pre svega, ova lekovita mešavina pomaže da se otarase nedaća i zlog oka, da se poboljša ukupna situacija u kući. Pripremljena so se može dodati u vodu za pranje poda ili sipati ispod praga – onda se ništa loše neće zadržati u kući. Ako je neko od ukućana bolestan, daju mu da pije vodu sa crnom solju. Bolest se brže povlači. Četvrtačka so štiti vlasnika od oštećenja i uroka, ako se nosi u torbi kao amajlija za telo.

https://artsgtu.ru/blog/chetvergovaya-sol/

Slovenska magija za novac -kako se ophoditi prema novcu da bi se on množio

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde