Kutija malih sitnica je verovatno korišćena za obavljanje rituala plodnosti i ljubavi i traženje predznaka o rođenju i trudnoći

U drevnom rimskom gradu Pompeji, arheolozi koji su kopali u Garden House nedavno su otkrili ostatke drvene kutije, koja je odavno istrunula. Ali sadržaj kutije je još uvek bio tu, sačuvan u pepelu koji je zasuo Pompeju 79. godine posle erupcije obližnjeg Vezuva, stvarajući neviđenu vremensku kapsulu života pre 2.000 godina.

Riznica je nastala iz Regio V, oblasti grada koja je nedavno iskopana. Arheolozi su pronašli  ukupno oko 100 malih predmeta, uključujući dugmad od kostiju, izrezbarene skarabeje, minijaturne penise, kristale, male lobanje i male lutke. Veruje se da su predmeti deo pribora čarobnjaka, koji se koristi za proricanje sudbine i za donošenje sreće, detalji su u saopštenju za štampu iz Arheološkog parka Pompeje.

Restauratori su očistili objekte i sada ih istoričari i arheolozi ispituju da bi razumeli njihovo značenje i primenu

„One su predmeti svakodnevnog života u ženskom svetu i izuzetne su jer pričaju mikro-priče, biografije stanovnika grada koji su pokušali da pobegnu od erupcije“, kaže Masimo Osana, generalni direktor arheološkog parka. Pošto u riznici nije bilo zlata ili dragocenih predmeta, kojima su bogati građani Pompeje voleli da se razmeću, skrovište čari verovatno nije bilo u vlasništvu gospodarice kuće ili člana porodice. Umesto toga, Osana kaže italijanskoj novinskoj agenciji ANSAda je  čarobni komplet  verovatno bio u vlasništvu roba ili sluge. Predmeti su mogli biti deo ritualnog nakita koji se koristio u ceremonijama za plodnost, zavođenje ili traženje predznaka o rođenju ili trudnoći. Jedna hipoteza „Mogle su biti ogrlice koje su se nosile tokom rituala, a ne da bi izgledale elegantno“, kaže on.

Ko je posedovao kutiju, možda je još uvek u kući; arheolozi su u luksuznoj vili pronašli ostatke nekoliko ljudi. „Otkrili smo sobu sa deset žrtava, uključujući žene i decu, a sada pokušavamo da uspostavimo rodbinske veze, zahvaljujući DNK analizi. Možda je dragocena kutija pripadala jednoj od ovih žrtava“, sugeriše Osana.

Predmeti će uskoro biti izloženi u Palestra Grande na arheološkom nalazištu.

Ovo nije jedino značajno otkriće koje dolazi iz baštenske kuće. Natpis otkriven u strukturi prošle godine sugeriše da se erupcija 79. godine nove ere dogodila u oktobru , a ne u avgustu, kako se ranije dugo mislilo. Drugi nedavni nalazi uključuju konja koji je umro dok je osedlan i spreman da pobegne iz osuđenog grada, kao i dobro očuvanu erotsku fresku koja prikazuje mit o Ledi i labudu .

Izvor

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/sorceresss-kit-was-discovered-ashes-pompeii-180972907/

 

Najstrašnija šuma na svetu -rumunski „Bermudski trougao“

Lep dokumentarac o Jamabuši monasima u Japanu koji žive uronjeni u prirodu

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde