Karl Gustav Jung, koji je bio pionir mnogih psiholoških koncepata, posebno je cenio astrologiju  Ne govorimo o čitanju vaših dnevnih novina i opšteg  horoskopa, već o  pravoj astrologiji. Nešto čemu mnogi od nas nikada nisu bili pravilno izloženi i stoga ne razumeju pravo značenje ili vrednost.

Evo zanimljivog članka koji objašnjava stavove Karla Junga o astrologiji u psihoanalizi.

Karl Gustav Jung je bio osoba odgovorna za uvođenje astrologije u psihoanalizu.O Jungovoj zainteresovanosti za ezoteriju i okultizam i pripadnosti gnostickoj struji  pisali smo na našem sajtu.Karl Jung ,gnostik i mistični sveštenik-okultizam i dubinska psihologija

Prema Karlu Jungu , astrologija je zbir svih drevnih znanja psihologije. Intuitivno, dvanaest znakova zodijaka delovalo je kao kompendijum psihičkih realnosti. Zodijacki znaci konfigurišu ono što je Jung nazvao „arhetipovima“, a to su psihološki obrasci ili modeli koji naseljavaju kolektivno nesvesno.

Karl Jung je bio siguran da u svakom ljudskom biću postoji urođena sklonost da bude ono što zaista jeste. Naravno tu urođenu sklonost ne stičemo. Naprotiv, mi smo rođeni sa tim.
Ovde možemo videti uticaj astrologije na jungovsku psihoanalizu. Astrolozi su sigurni da postoji sklonost da se živi na određeni način od rođenja.
„Astrologija, kao i kolektivno nesvesno kojim se psihologija bavi, sastoji se od simboličkih konfiguracija: „Planete“ su bogovi, simboli moći nesvesnog.“

Sinhronicitet u Jungovoj psihoanalizi

Jung je u svojoj teoriji razvio koncept „sinhroniciteta“. Upravo ova hipoteza dovodi astrologiju u psihoanalizu.
Sinhronicitet se odnosi na događaje koji stvaraju slučajnost. One se dešavaju u isto vreme, ali su očigledno nepovezane.Sinhronicitet je  kao kada razmišljate o nečem neobičnom, poput npr sovi i ubrzo nakon toga vidite jednu na prozoru.

 

Za Junga, ove slučajnosti se pokoravaju određenim nevidljivim nitima koje povezuju sve. Ovo je u skladu sa astrološkim principima.

Postoje nevidljive sile koje izviru iz univerzuma. Ove sile se stalno mešaju i dovode do događaja koji se dešavaju u životu osobe.

Na taj način je jasan uticaj astrologije na jungovsku psihoanalizu. Nepoznati univerzalni poredak iz nevidljivog  se manifestuje u konkretnoj životnoj situaciji.
Kretanja univerzuma dovode do konkretnih događaja u životu čoveka. Ovo može izgledati donekle udaljeno od nauke, ali kvantna fizika se takođe bavila sličnim hipotezama.

Karl Jung astrologiju naziva „intuitivnim metodom“. U više navrata je izjavio da je potvrdio da su određena psihološka stanja ili specifični događaji u korelaciji sa kretanjem planeta. „Naročito kada su pogođeni Saturn i Uran“.

Astrolozi se, sa svoje strane, slažu sa mnogim Jungovim tačkama. Oni insistiraju na postojanju nevidljivih sila  koje izviru iz univerzuma i koje daju poseban smisao svemu što se dešava.
„Sila koja pokreće sunce i zvezde je ista sila koja pokreće ljudsku dušu“, rekao je poznati španski astrolog Luis Gizbert.

Dakle, kao što je uticaj astrologije vidljiv u psihoanalizi, važi i obrnuto. Mnogi astrolozi se okreću Jungovim idejama da bi razvili svoja tumačenja.

Akademik Ričard Tamasa je filozof na Harvardu, ali i psiholog i astrolog.
On objašnjava da je u astrologiju stigao nakon što je radio sa učenjem Junga. Njegov početni pristup tome bio je pre svega empirijski.
Bio je iznenađen kada je otkrio da su zvezdane karte Galileja, Ajnštajna i Darvina veoma slične. Takođe, da se ista planetarna konfiguracija ponovila tokom Betovenovog koncerta i najneverovatnijeg nastupa Džimija Hendriksa.
Jedna fraza rezimira njegov stav: „Vaša psiha je disanje kosmosa“.

Sa druge strane dosta psihoanalitičara dovode u pitanje uticaj astrologije na psihoanalizu. Oni to vide kao samo redukciju izmišljenih mitova i legendi kojima nedostaje validnost.
U stvari, klasična psihoanaliza se zasniva na ideji da ljudi kontrolišu svoju sudbinu. Te slučajnosti ne postoje.Ovo možemo objasniti primerom jednog našeg novinara koji je radio Crnu hroniku i primetio da postoje dani kada je broj zločina enormno povećan.Svakako je da iza zločina stoji ljudska psiha.

Uprkos svemu ovome, upotreba astrologije u psihoanalizi još uvek postoji. Bar u jungovskom polju mišljenja. I naravno polju onih koji se bave ezoterijom i okultizmom i primenjuju to u svakodnevnom životu.

Tarot i astrologija korespondencija: Male Arkane

Karl Jung ,gnostik i mistični sveštenik-okultizam i dubinska psihologija

Mistična hermetička anatomija – Teodor Rojs

Astrokartografija – astrološki uvid u najbolja i najgora mesta za život i putovanje

Sinastrija- uporedni horoskop partnera vodič za početnike

Upoznajte Svetove Anđela-vidovito istraživanje enohijanskih Aetira

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde