Šta možemo naučiti od arhetipa Varalice ?
Varalica  je divlji Džoker u igri  koji može da se pojavi bilo gde i promeni igru. Pojavljuje se u snovima i ogleda se u budnim događajima koji mogu biti deo sinhroniciteta (jungijski termin koji znači naizgled slučajni ali „smisleni događaj“. )

Među zbirkom „arhetipova“ psihologa Karla Junga (kolektivno nasleđena nesvesna ideja, obrazac misli, slike itd. ), je čista Budala, poznata i kao Kojot, Luda ili Trikster. Mesto u psihi je da uzbudi lonac, protrese stvari ili da pruži poziv za buđenje. To će nas naterati da preispitamo svoj stav, sagledamo stvari iz drugačije perspektive, ili čak nas iskušati da uradimo nešto što možda inače ne radimo.

Svrha Lude može biti da nas spreči da se uljuljamo u lažni osećaj duhovne sigurnosti i da stimulišemo našu intuitivnu stranu kako bi psihički rastili ka cilju samoaktualizacije
Mnoge kulture širom sveta dele slične priče o arhetipu lude, budali ili varalica, ali ni jedna ne zauzima poziciju ozloglašenosti kao što je lukav bog nordijaca koji Loki izaziva strukturu i poredak bogova koji je neophodan za donošenje potrebne promene.
U prozi Edda Snorri Sturluson piše:

„Loki je zgodan i fer lica, ali ima zlu narav   i veoma je promenljiv raspoloženje. On je nadmašio sve ljude u umetnosti lukavstva, i uvek vara. Neprekidno je uvlačio Esire u velike teškoće i često im je ponovo pomagao lukavstvom. “
Iako je Loki ikada prisutan u nordijskom svetu, on nikada zapravo nije obožavao Vikinze kao što su drugi bogovi. Dodatno, dok ima ulogu u mnogim mitovima – primetićete da njegova uloga u skoro svima nikada nije heroj. On je jednostavno sporedna predstava – ili neprijatelj ili prijatelj, pomaže ili povređuje ili podstiče sa strane.

Ovo postavlja pitanje gde se Loki uklapa u nordijski panteon. Zašto je on uopšte tamo? Kakvu ulogu on igra, i šta možemo naučiti od njega?
Iako se o ovom pitanju često raspravlja, čini se da ga većina istraživanja stavlja kao đavoli lik. Nije rogati, crvenokoži Sotona onoga što verovatno zamišljate.

Rano hrišćanstvo je videlo đavola kao više prevarant, biće koje neprestano laže i obmanjuje suptilnim merama, Lokijeve najčešće podvale su male i naizgled bezazlene akcije, ali često dovode do strašnih posledica.
U tom pogledu Loki predstavlja arhetip prevaranta koji je prisutan u mitologiji i folkloru hiljadama godina i širom sveta. Postavljen kao mudra budala, ovaj sveprisutni lik je najčešće muško, obično je lukav a ponekad čak i razigran, a generalno širi razdor kroz podvale i obmane. Ponekad se varalica jednostavno koristi za laku zabavu, a drugi put je – kao u Lokijevom slučaju – više zlonamerno biće.

Njegovo prisustvo se često gleda kao način da natera ljude da razmišljaju i ponašaju drugačije – da ne samo teku zajedno sa statusom kvo i prihvataju stvari na no .Varalica je dokaz da u našem svetu postoji obmana; ponekad je razigrana, često je destruktivna.

Jedno je sigurno (a neki stručnjaci primećuju da su Vikinzi ovako gledali na njega): Loki oličava sve ono što čovek ne bi trebalo da bude. On je nepouzdan, nelojalan, plitak, sujetan, hedonistički… čitava lista negativnih karakteristika. Takođe je neverovatno profan – život mu je bio jednostavno šala; nije bilo ništa sveto u svetu u kome je živeo. Za bogove koji su obožavani, i za ljude koji su ih obožavali, ceo život je bio svet. Tor je bio prisutan u olujama, Odin je pobegao kao gavran i koristio druga stvorenja kao svoje pse čuvare — nordijska mitologija je puna primera mešanja prirodnog sveta i sveta bogova.

 

https://www.artofmanliness.com/character/manly-lessons/viking-mythology-loki/?fbclid=IwAR3Arr9WoXgbZQwy0PYelcHuFHCKpEDClq1RvZ8ECo0JQtUTfbQpex1w2QI

https://thenorsegods.com/loki/?fbclid=IwAR3lmu4ti3OAk-jNUVamf8znRdlNvvWrpnQvHwnHvNDYFztbTtzLVbfzstU

Simboli Saturna i Jarca kroz istoriju ,satanizam i obrnuti pentagram

U slavu Saturna koji mi je dao Razumevanje okultne mudrosti

Egzorcizam-rimski obred egzorcizma

Kineski egzorcizam 13 zlih duhova pomoću akupunkture

Đavolja Biblija-knjiga koja nosi prokletstvo ili je to samo mit?

U kosi je vaša snaga,ali i oruđe zla -protresite je da magija uspe

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde