Zaštita kuće od zlih duhova

U mnogim istorijskim kućama u Nacionalnom istorijskom parku Minute Man, od kojih neke datiraju iz 17. i 18. veka, postoje čudni simboli urezani u stolariju. Neke oznake su sasvim svakodnevne, poput rimskih brojeva koje su stolari koji su izgradili kuću urezali u elemente okvira. Druge nije tako lako objasniti: spojeni krugovi, krugovi sa tačkom u sredini, heš markeri ili mreže sa dijagonalnim linijama koje seku preko njih. Šta bi oni mogli biti?

Koliko god čudno zvučalo, ove simbole su namerno kreirali raniji stanari kuće da bi se zaštitili od zlih duhova: veštica i demona. Prema dr Emersonu Bejkeru sa Univerziteta Salem State i drugim poznatim naučnicima, ova praksa je bila veoma česta u kolonijalnoj Novoj Engleskoj i opstala je čak i početkom 20. veka!

Simboli su postavljeni na osetljivim delovima kuće, kao što su kamini, vrata i prozori, gde bi zli duhovi mogli da uđu. Ovaj oblik ritualne zaštite bio je kulturni ostatak iz srednjevekovne Engleske, gde su dokumentovani u crkvama, kao i u narodnim zgradama i privatnim kućama.

Danas bismo mogli da odbacimo takva verovanja i prakse kao „sujeverje“. Međutim, rani stanovnici Nove Engleske sebe uopšte nisu smatrali sujevernim. U njihovom pogledu na svet đavo je bio STVARAN, i naneo je štetu preko svojih ljudskih agenata, veštica, koje su takođe bile STVARNE. Za njih to nije bilo praznoverje, već suštinska stvar njihove puritanske vere. Međutim, sveštenstvo nije odobravalo upotrebu zaštitne magije. Prema rečima Cotton Mather-a, praksa je bila kao upotreba „Đavoljeg štita protiv đavoljeg mača“.

Još jedan uobičajen način da se dom zaštiti od zlih duhova bilo je sakrivanje ličnih stvari, posebno obuće. u zidovima doma, opet, blizu vrata, prozora i kamina. Verovalo se da je lični predmet poput stare cipele upio „suštinu“ bivšeg nosioca. Tako bi veštica ili demon pogrešili suštinu za svoju nameravanu žrtvu i postali zarobljeni. Ponekad se koristilo i gvožđe, u obliku potkovice ili starih noževa ili glava sekira. Kao i kod zaštitnih simbola, nekoliko primera ritualno skrivenih predmeta pronađeno je u Minute Man-u tokom restauracije mnogih istorijskih kuća u parku.

Izvori:
Conari, Alissa GA „Iza đavoljeg štita: Ritualni zaštitni znaci na narodnoj arhitekturi kolonijalne Nove Engleske“ Državni univerzitet u Salemu, Škola postdiplomskih studija, 2020. Easton, Timothi and Hodgkinson, Jeremi „Apotropejski simboli na livenom gvožđu Fire

https://www.nps.gov/articles/000/protecting-the-home-from-evil-spirits.htm

Balkanska verovanja- beli luk u zaštiti odojčadi od uroka i veštica

Kako se zaštititi od zlih duhova i noćnih mora? Postoje stari neobični načini..

Ezoterična radiestezija-Znak krsta za zaštitu i Dan pedesetice ispunjenje Vaskrsnuća -ogledalo Kosmosa kroz radiesteziju

Veštičji kamen-sveti kamen moći i zaštite

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde