Saturn ključni karmički izazov u horoskopu

Pre više godina nego što želim da se setim, čuo sam gostujućeg astrologa kako je izgovorio da Saturnovo mesto u horoskopu ukazuje na lokaciju nečijeg ključnog karmičkog izazova u ovom životu.

Ako je reinkarnacija stvarna, kao što ja lično verujem da jeste, mislim da je verovatno da se nekoliko drugih faktora u horoskopu takođe odnosi na karmu — Pluton, dvanaesta kuća, mesečevi čvorovi, nečiji najbliži tvrdi aspekt i još drugi. Što se toga tiče, ceo horoskop je verovatno karmički utoliko što je sve u jednoj ili drugoj meri rezultat zamaha pokrenutih tokom mnogih života.

Ali pošto sam poprilično razmišljao o komentaru tog astrologa otkako sam ga prvi put čuo, došao sam da verujem da zaista postoji nešto jedinstveno u vezi sa Saturnom kao posebno fokusiranim simbolom nečijih trenutnih životnih izazova. Astrolozi obično nazivaju Saturn planetarnim upraviteljem horoskopa, i to nije loš način da se to izrazi. Bez sumnje, gde god da je Saturn na karti, sudbina vam ne dozvoljava da se lako izvučete sa svojim greškama!

Želeo bih da dodam još jedan sloj značenja: osim što jednostavno ukazuje na fokusiranu tačku poteškoća ili frustracije, postavljanje Saturna takođe signalizira gde potencijalno možemo postići svoj najveći uspeh i dostignuće u životu.

Postoji nekoliko mogućih razloga za to.

Jedan je da, sa stanovišta reinkarnacije, Saturn može pokazati gde imamo najveći rezervoar iskustva pohranjenog iz prethodnih života; uz to prirodno dolazi i značajan zaostatak naučenih veština — koliko god se činilo da se one ovog puta sporo razvijaju. Po analogiji, razmislite o tome koliko je više potrebno teretnom vozu od sto vagona da postigne brzinu od voza sa samo pet ili deset vagona.

Još jedan razlog za ogroman potencijal sadržan u Saturnu je usredsređen na samu poteškoću i borbu koju nam predstavlja. Drugim rečima, ogroman napor koji Saturn zahteva da bi se suočio sa svojim problemima može dovesti do značajnog nivoa majstorstva – onoga što sam često nazivao stranom Saturna sa „kasnim cvetanjem“. (Pogledajte esej „Saturn, kasni cvet” u mojoj knjizi Under a Sacred Ski: Essais on the Philosophi and Practice of Astrologi, gde istražujem ovu stranu Saturna koja se sporo razvija u odnosu na planete.) Kako stara izreka kaže, škripavi točak dobija mast, a Saturn bi se mogao smatrati škripavim točkom horoskopa. Ali sva ta pojačana pažnja donosi i povećan stepen učenja i stručnosti. Kao glavni rukovodilac horoskopa, Saturn nastavlja da udara na nas dok konačno ne ispravimo stvari!

Bez obzira na vaše željeno objašnjenje, želeo bih da vas odvedem u kratak obilazak zodijaka da vidim kako se ovaj dvostruki efekat Saturna može manifestovati u svakom od znakova, sa karmičkim pogledom na negativne i pozitivne strane ove planete.

Saturn u Ovnu

Negativno: U najtežim slučajevima, teške lekcije Saturna ovde imaju tendenciju da se vrte oko pitanja asertivnosti, besa ili egocentričnosti. Verovatno će se otkriti da sudbina ima način da zahteva posebno težak danak za pogrešne korake koji uključuju impulsivnost ili nestrpljenje. Takođe mogu postojati duboko usađeni problemi oko samopouzdanja u ranoj fazi, koji uključuju nečiji suštinski osećaj za „ja“, kao i velike izazove u prevazilaženju strahova. Preterani takmičarski impulsi mogu dovesti do bolnih posledica u životima ovih domorodaca.

Pozitivno: U svom razvijenijem obliku, Saturn u Ovnu može doneti ozbiljan stepen majstorstva u izražavanju kvaliteta hrabrosti i pristupu svom unutrašnjem ratniku. Rane borbe sa strahom ili samopouzdanjem mogu se na kraju pretvoriti u sposobnost za vođstvo i značajnu neustrašivost kada se upuštaju na životna bojna polja. I na pozitivan i na negativan način, ovaj položaj znaka je sličan uticaju aspekta Saturn-Mars u horoskopu.

Značajne figure sa ovim plasmanom:Kao i kod gotovo svih primera Saturna kroz različite znakove, životi poznatih uglednika često pokazuju i pozitivne i negativne strane njegovog uticaja, često u različitim fazama njihovog života. Klasičan primer je Džordž Vašington, koji je iskusio posebno strmu krivulju učenja u pogledu Saturna u Ovnu. Iako je najpoznatiji po svom izuzetnom prestižu i slavi u Revolucionarnom ratu, njegova mlađa impulsivnost dovela je do užasnih grešaka na bojnom polju u ranoj fazi, kao što su okršaji koji su kulminirali u bitci kod Fort Necessiti (što je izazvalo Sedmogodišnji rat između Engleske i Francuske, smatra se prvi globalni sukob u istoriji), a da ne pominjemo njegove rane poraze u ratu za nezavisnost. Ali naučio je iz tih grešaka i nastavio da tvrdi pobedu američkih snaga.

Disciplina koju Saturn potencijalno unosi u nečiju ratničku prirodu posebno je očigledna u slučaju borilačkih umetnika poput Čaka Norisa i Džejsona Stratama, kao i glumice Lusi Loles, koja je na TV-u igrala izmišljenu princezu ratnicu Ksenu. Kao i Škorpija, Ovan je povezan sa seksualnošću i željom, tako da Saturnov položaj ovde ponekad dovodi do domorodaca poznatih po svojoj privlačnosti i seksepilu, poput Tine Tarner, Pamele Anderson, Džulije Roberts, Kristi Tarlington, Dženifer Aniston i Natali Vud. Međutim, kada ta seksualna energija nestane, Saturn može posebno teško da obori čekić svojim domorocima — kao što je to učinio za osramoćenog komičara Bila Kozbija, repera Bobija Brauna, pa čak i glumca Dastina Hofmana, čiju su kasniju karijeru poremetili izveštaji o rane indiskrecije.

Saturn u Biku

Negativno: Najizazovnije lekcije za ove ljude obično uključuju materijalizam, sigurnost, praktičnost i, naravno, novac. Nesigurnost zbog osećaja nevoljenosti dovodi do toga da to nadoknade materijalnim sticanjem ili svetskim dostignućima.

Pozitivno: U najboljem slučaju, Saturn u Biku usađuje duboku osetljivost na (i svest o) prirodi, bogatstvu i materijalnosti. Kada je dobro aspektovan, pojedinci sa ovim položajem imaju instinktivno razumevanje kako da prežive u stvarnom svetu. Ova pozicija takođe može ukazivati na velikog graditelja, bilo da se radi o fizičkim strukturama, institucijama ili umetničkim delima. Često imaju istančan osećaj za nasleđe i trag koji žele da ostave na svetu.

Značajne ličnosti sa ovim položajem: Makedonski osvajač Aleksandar Veliki rođen je sa Saturnom u Biku, i osim što je bio impresivan graditelj (na primer, grad Aleksandrija u Egiptu), bio je slavno vođen da stekne sve veće posede nekretnina tokom njegov kratki život. Film Orsona Velsa Građanin Kejn premijerno je prikazan tokom velikog stelijuma (skup od četiri ili više planeta) u Biku, uključujući Saturn, koji se odigrao 1941. Prikladno je prikazao čoveka čija ga je potreba za ljubavlju naterala da gomila sve više svetskih poseda. ispuniti emocionalne potrebe.

Umetnički, ličnosti poput Vinsenta van Goga i Pabla Pikasa pokazale su genijalnost u svom pristupu prirodnom svetu i njegovim oblicima. Ali dok je ovo mesto Pikasu dalo poslovnom pameti u sticanju bogatstva, van Gog je iskusio uticaj Saturnina u tekućoj borbi sa oskudicom i siromaštvom. Američki osnivač, otac Bendžamin Frenklin, izrazio je ovu planetarnu poziciju kroz svoju sposobnost da inovira i izmišlja na praktične načine, dok je naučniku Stivenu Hokingu dao izvanredne uvide u svet prirode – posebno, gravitaciju (saturnova sila). Frenklin Delano Ruzvelt, koji je bio na ovoj poziciji, tokom svog predsedničkog mandata se suočavao sa problemima fizičkih poteškoća. Takođe se intenzivno uključio u ekonomske i bankarske reforme i radio na izvlačenju Sjedinjenih Država iz depresije. senator Berni Sanders, rođen sa ovim plasmanom, takođe je usmerio ogromnu pažnju na ekonomske reforme i borbu protiv velikih banaka. Na sasvim drugačiji način, Majka Tereza ​​je izrazila strožiji aspekt ovog zodijačkog položaja svojim zavetima siromaštva i fokusom na siromašne u svetu.

 

Saturn u Blizancima

Negativno: Najteže lekcije ovde se uglavnom vrte oko pitanja komunikacije i obrazaca razmišljanja. Sa Saturnom u Blizancima, osoba ne samo da može da doživi borbu sa izražavanjem i artikulisanjem ideja i osećanja, već mora biti posebno pažljiva sa svojim izborom reči, jer pogrešne izjave ili verbalne greške mogu izazvati probleme. Negativni obrasci mišljenja takođe mogu dovesti do depresije i cinizma, sa stavom „čaša je poluprazna“ prema životu.

Pozitivno: Sa druge strane, Saturn ovde može dati pravi talenat za strukturiranje i izražavanje svojih misli rečima, bilo kroz pisanje, podučavanje ili jednostavno obične razgovore. To može dovesti do dubokog i promišljenog uma, sa sposobnošću da izrazi duboke ideje u relativno jednostavne termine. Ovakav plasman daje osećaj discipline i sposobnost da se duboko usredsredite na intelektualni i kreativni rad.

Značajne ličnosti sa ovim plasmanom: Među velikim komunikatorima koji se ponekad nalaze sa ovim plasmanom je filozof Alan Vots, koji je imao izvanredan dar da izrazi duboke duhovne i filozofske koncepte u lako razumljivim terminima, dok su pevači Pol Makartni, Džoni Mičel i Mik Džeger pisali pesme i tekstovi koji su govorili publici širom sveta. Pisac Franc Kafka je koristio tamnu stranu Saturna u Blizancima da maštovito piše o zatvorenosti, kontroli i anksioznosti.

Filmski reditelj Orson Vels opravdano je privukao pažnju ne samo zbog svojih briljantnih filmskih dela, već i zbog svog prepoznatljivog, dubokog glasa, prikazanog ne samo u filmovima ili pozorištima, već i u bezbrojnim TV i radio reklamama. S druge strane, važna dela kao što su Građanin Kejn i njegovo zloglasno emitovanje Rata svetova iz 1938. izazvali su mu velike probleme – prvo zbog slabo prikrivene kritike medijskog mogula Vilijama Rendolfa Hersta, drugo jer je emitovanje dovelo do široke panike zbog navodna invazija vanzemaljaca.

Slično tome, suosnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je stekao svetsku slavu zbog svoje uloge u objavljivanju poverljivih vladinih informacija na Internetu, ali je pretrpeo značajne posledice (i zatvaranja) zbog mnogih perja na visokom nivou koje je razbarušio usput.

Pronalazač i preduzetnik Elon Musk je još jedan rođeni Saturn u Blizancima koji je naučio teške lekcije o pažljivom odabiru reči, kao na primer kada su kritički komentari koje je dao o proslavljenoj filipinskoj ličnosti (čoveku koji je spasao malu decu iz pećine) doveli do visokog profilna tužba. Bobi Fišer je postao svetski poznat po svojoj briljantnosti kao šahista, ali je bio izbačen zbog svojih antisemitskih primedbi. Kritičar i pisac Rodžer Ebert postao je slavan zbog svoje elegantne i jednostavne proze (kao jedini filmski kritičar koji je ikada osvojio Pulicerovu nagradu), ali je iskusio izazovniju stranu Saturna u Blizancima kada ga je rak usta sprečio da komunicira na obične verbalne načine prema kraj svog života.

Saturn u Raku

Negativno: Najbolnije lekcije povezane sa ovim smeštajem imaju tendenciju da se usredsrede na pitanja porodice ili doma, kao i na emocionalnu sposobnost davanja ili primanja nege. Ovo može uključivati probleme gubitka u porodici, suočavanje sa težinom porodičnog nasleđa ili osećanja nevoljenosti ili nezbrinutosti. Ove osobe moraju da se čuvaju da ih ne obuzme briga i strah.

Pozitivno: Domaća pitanja mogu postati značajna područja iskustva, dok nasleđe predaka i porodična tradicija mogu sadržati duboko bogatstvo i nagrade. Iako mogu postojati frustracije u vezi sa negovanjem ili roditeljstvom, ovaj položaj može da podstakne nekoga da se istakne upravo u tim oblastima kroz negovanje brige za druge.

Značajne ličnosti sa ovim plasmanom: Glumica Anđelina Džoli nudi primer i pozitivnih i negativnih aspekata ove energije. U pozitivnom smislu, tu je i njen humanitarni rad u zemljama Trećeg sveta, kao i njena uloga majke koja brine o naizgled beskrajnom karavanu dece. S druge strane, tu je njena čuvena turbulentna veza sa glumcem-ocem Jonom Voightom i njen još poznatiji buran brak sa (i razvodom) glumcem Bredom Pitom. U više umetničkom smislu, renesansni genije Mikelanđelo je takođe imao ovo mesto, a postoji nešto prikladno u činjenici da je bio privučen da stavi u čvrst oblik jedan od najpoznatijih izraza majčinske ljubavi i tuge u istoriji – čuvenu Pietu, mermernu statuu prikazuje Devicu Mariju kako oplakuje svog mrtvog sina Isusa.

Mnoge poznate ličnosti sa ovim položajem potiču iz porodica koje su same po sebi prepoznatljive ili poznate na neki način, ili koje su patile od emocionalnih problema. Pored Anđeline Džoli, tu su i Lajza Mineli (čija je majka bila Džudi Garland), Donald Tramp (čije su žene i deca postali slavne ličnosti, a čiji je otac takođe bio ozloglašeni njujorški magnat za nekretnine) i predsednik Džordž Buš. (sin predsednika). I Kirk Daglas i sin Majkl Daglas rođeni su sa Saturnom u Raku, i obojica su bili poznati i moćni u svojim sferama, dok je Džon F. Kenedi potekao iz jedne od najistaknutijih američkih porodica.

U svom najbolnijem slučaju, ovaj polozaj ponekad donosi veće teškoće ili gubitke od prosečnih, osim razvoda ili neverstva. Gitarista Erik Klepton tragično je izgubio četvorogodišnjeg sina kada je dete palo kroz prozor višespratnice. Pevač Nil Jang bio je suočen sa zastrašujućim obavezama podizanja deteta sa posebnim potrebama; pevač Din Martin je bio traumatizovan ranom smrću njegovog sina Dina u nesreći u vazduhoplovstvu; Liza Mineli je tokom odrastanja patila od turbulentnog života svoje majke; i Džon F. Kenedi je doživeo širok spektar porodičnih tragedija, uključujući smrt njegovog brata Džozefa mlađeg tokom Drugog svetskog rata, sestru Rozmeri koja je bila podvrgnuta prefrontalnoj lobotomiji u dobi od dvadeset tri godine, sestru Ketlin Agnes koja je umrla u avionskoj nesreći 1948. i najpoznatije, supruga Jackueline koja pati od pobačaja, mrtvorođenog,

 

Saturn u Lavu

Negativno: Teške lekcije za ove urođenike mogu se usredsrediti na pitanja ega, zloupotrebe moći ili čak neobuzdane potrage za zadovoljstvom. U najgorem slučaju, naginje diktatorskim tendencijama, a mogućnost ponižavanja pada sa blagodati javnim udarima na sopstveni ego.

Pozitivno: U najboljem slučaju, disciplina i laserski fokus koji donosi Saturn mogu doneti izuzetan uspeh kroz čistu primenu volje i sposobnost kristalizacije kreativnih impulsa na superiorne načine. Poput Saturna u Ovnu ili Jarcu, ovaj položaj može ukazivati na potencijal za liderstvo.

Značajne figure sa ovim plasmanom:Ogromni kreativni potencijali ovog plasmana mogu se videti u tako raznolikim ličnostima kao što su Ludvig van Betoven, Dejvid Bouvi, Stiven Spilberg, Čarli Čaplin i Elton Džon. Kvalitet sirove volje koju može dati posebno je očigledan u životu Arnolda Švarcenegera, koji je, uprkos nizu zastrašujućih prepreka – neizgovorljivom imenu, nekonvencionalnom izgledu i gustom naglasku – ipak uspeo da postane uspešan u nekoliko različitih oblasti, uključujući nekretnine, bodibilding, gluma i politika. Isto tako, Betoven je postigao svoj kreativni umetnički uspeh suočen sa stalnim romantičnim frustracijama i sve većom gluvoćom. Čarli Čaplin je učinio da njegovi kinematografski napori izgledaju gotovo bez napora, ali kako je od tada otkriveno brdo otkrivenih filmskih snimaka, njegova kreativnost je bila stalna borba,

Lav je arhetipski znak kraljevstva i kraljice, tako da Saturn postavljen ovde može ukazivati na ogroman uspon do istaknutosti, ali i veliki pad moći i respektabilnosti. Pored svog kreativnog rada, Čaplin je doživeo skandale i kritike ne samo zbog svojih romantičnih veza sa mlađim ženama, već i zbog svojih političkih stavova. Predsednik Bil Klinton postao je moćna ličnost na svetskoj sceni, ali se našao u centru velikog skandala zbog svojih romantičnih grešaka. Arnold Švarceneger je možda bio uspešan u različitim profesionalnim oblastima, ali i on se umešao u skandal kada je afera sa dadiljom njegovog deteta dovela do veoma javnog razvoda od supruge Marije Šrajver.

Ana Bolen, druga supruga kralja Henrija VIII, stekla je kraljevsku vlast, ali je pri tom bukvalno izgubila glavu. Adolf Hitler je postigao zadivljujući uticaj na svetskoj sceni, ali je njegova oholost na kraju dovela do Vagnerijanskog pada. Pevač, reper i muzički producent Kanje Vest postao je poseban talenat u svetu zabave, ali je tokom godina bio izložen ogromnim kritikama zbog svog naduvanog ega.

Saturn u Devici

Negativno: Devica predstavlja kritičke i analitičke sposobnosti duše, tako da urođenici sa Saturnom ovde moraju biti oprezni da se ne fokusiraju previše na negativnosti ili nesavršenosti, bilo u sebi ili u svetu. Ako se ne proveri, ova tendencija može dovesti do toga da osoba postane paralizovana brigom i negativnošću ili jednostavno bude preplavljena detaljima. Na telesnom nivou, ta analitička sposobnost za razlaganje stvari ponekad se može manifestovati u problemima sa varenjem, crevima i asimilacijom hranljivih materija.

Pozitivno: U najboljem slučaju, ova pozicija može dati duboke uvide i duboku posvećenost učenju i znanju. Ovi starosedeoci mogu dobro da se koncentrišu i mogu da shvate dublja značenja knjiga, filozofije ili života uopšte – takoreći „probavljaju životno iskustvo“. Ovo nisu plitki mislioci! Iako ovaj položaj može preterati sa kritikom sebe ili drugih, u najboljem slučaju može dati skromnost i poniznost i impuls da se služi svojoj zajednici i svetu uopšte. Iako ovaj smeštaj može, kada je pogođen, dovesti do zdravstvenih problema, takođe može dovesti do značajne stručnosti ili autoriteta u pitanjima vezanim za zdravlje.

Značajne ličnosti sa ovim plasmanom: Johan Sebastijan Bah je rođen sa ovim plasmanom, i vidimo njegov uticaj ne samo u njegovoj zadivljujućoj produktivnosti i radnoj etici, već i u zamršenosti njegovih muzičkih kompozicija. Analitička strana ovog postavljanja može se videti u filozofskim ličnostima kao što su HP Blavatski, Rudolf Steiner i Ken Vilber, ali takođe vidimo njen uticaj u sklonosti ovih pisaca da nagomilavaju brdo detalja, da ne spominjemo njihov povremeno hiperkritički stil. Glumica Meril Strip pokazuje izuzetan osećaj za preciznost i oko za detalje u kreiranju likova za veliki ekran, dok je TV pop psiholog dr Fil Mekgrou izrazio svoj uticaj kroz njegov prodoran pristup gostima i njihovim problemima, kao i opštu usredsređenost na zdravlje, i psihičko i fizičko.

 

Saturn u Vagi

Negativno: U ovom znaku, teške karmičke lekcije se usredsređuju na odnose i društvene interakcije. Može postojati ograničavajuća iskustva u braku ili romansi, ali to može uključivati i borbu sa osećanjem da ga javnost ceni ili voli. Kada je neuravnotežen, ovaj položaj može dovesti do bolnog osećaja društvenog odbacivanja ili nespretnosti u interakciji. Nečija percepcija sopstvene popularnosti može biti velika briga. Kroz pokušaje i greške tokom godina ili decenija, neko je primoran da nauči teške lekcije o umetnosti kompromisa i društvene interakcije.

Pozitivno: Saturn je egzaltiran u Vagi, tako da borbe koje se javljaju sa ovim položajem mogu na kraju dovesti do značajnog savladavanja druženja i diplomatije. Pošto je Venera planeta povezana sa Vagom, ovaj položaj takođe može dovesti do zapanjujućih dostignuća u umetnosti ili izvođenju, sa oštrim osećajem za strukturu u kreativnim radovima.

Značajne ličnosti sa ovim položajem: Rok zvezda Sting ima konjukciju Sunca i Saturna u Vagi. Uspešan kantautor, on je iskusio i uspone i padove u odnosima. U intervjuima je primetio da smatra da je raspad svog prvog braka jedina oblast u kojoj je propao u životu, dok je njegov drugi brak naizgled bio srećan i uspešan. Osramoćeni filmski producent Harvi Vajnštajn rođen je sa Saturnom u Vagi, a njegove pozitivne i negativne strane vidimo u njegovom izuzetnom uspehu u umetnosti, ali iu zločinima i prekršajima u vezama, aferama i nekoliko propalih brakova.

Prva supruga Donalda Trampa, Ivana, iskusila je pozitivne i negativne strane ovog plasmana, pošto je stekla izuzetnu popularnost i bogatstvo kao rezultat svog braka, kao i bolova u srcu, poniženja i odbijanja. Čuveni jogi Paramahansa Iogananda je imao ovaj položaj, manifestujući svoj Saturn kroz produženu strogost u odnosima i doživotni zavet celibata. Ali to je takođe bilo očigledno u njegovim bolnim pravnim problemima sa svojim dugogodišnjim prijateljem Dhiranandom, kao iu često negativnoj (i često rasističkoj) pažnji koju je dobijao u američkim novinama, zajedno sa društvenim odbacivanjem koje je ponekad doživljavao zbog svoje tamne puti.

Romanopisac Džejn Ostin rođena je sa Saturnom u Vagi, a njene zaplete često su uključivale pitanja društvenog komentara, istražujući zavisnost žena od braka zbog društvenog položaja i sigurnosti. Zanimljivo je da su Sjedinjene Države „rođene” sa Saturnom u Vagi, 4. jula 1776. godine, ali ovde se čini da se taj uticaj manifestovao kroz reputaciju ove nacije kao „nacije zakona” (i advokata).

Saturn u Škorpiji

Negativno: Teške lekcije za ove pojedince imaju tendenciju da se usredsrede na pitanja ljutnje, manipulacije i moći. Greške u ovim oblastima se eksponencijalno povećavaju i mogu dovesti do ozbiljnih optužbi ili žaljenja. Seksualnost je oblast velikog učenja za ove urođenike. Može postojati gnojna ljutnja zbog ranih emocionalnih rana, zajedno sa čvrsto čuvanim tajnama oko dugotrajnih povreda. U najgorem slučaju, ovo postavljanje može dovesti do osvetoljubivosti ili čak okrutnosti, bilo da je izražena ili primljena.

Pozitivno: Kada se intenzivna energija ovog položaja uspešno iskoristi, to proizvodi izvanredan osećaj moći i odlučnosti i istinsko ovladavanje duhom ratnika. Kada je uravnotežen i kultivisan, takođe može dati dubok uvid u funkcionisanje seksualnosti, magije i okultizma.

Značajne ličnosti sa ovim položajem: U filmovima vidimo ratničku stranu ovog položaja u figurama kao što su glumica Vonder Voman Gal Gadot ili megazvezda borilačkih veština Džeki Čen. U kontekstu stvarnog sveta, ta ratnička energija se pojavila u životu revolucionarnih ličnosti kao što su Fidel Kastro i vođa građanskih prava Malkolm Ks. Tehnološki giganti Bill Gejts i Mark Zakerberg postali su ozloglašeni na početku svojih karijera po stavu da se zarobljenici ne uzimaju prema konkurentima , iako se čini da je to umnogome omekšalo tokom njihovih kasnijih života (neki kažu zbog uticaja njihovih žena).

Kao i kod Saturna u Ovnu, fascinantno je koliko je poznatih ličnosti sa ovim zodijačkim položajem povezano sa seksualnom harizmom — Merilin Monro, Skarlet Johanson, Marlon Brando, Kejti Peri, Ričard Barton, Olivija Vajld i Niki Minaj, između ostalih. Ali takođe vidimo probleme oko seksualnosti u životima nekih slavnih ličnosti, kao što je rano zlostavljanje Merilin Monro, Brandova poznata seksualna zavisnost i rano iskustvo Opre Vinfri sa silovanjem. Arhitekta Frenk Lojd Rajt iskusio je mračnu stranu ovog smeštaja ne samo kroz ranu skandaloznu aferu sa suprugom kolege, već i kroz užasno ubistvo koje se dogodilo na teritoriji njegovog doma u Viskonsinu, Taliesin. Hju Hefner, osnivač izuzetno uticajnog Plejboj imperije, iskusio je obe strane Saturna u Škorpiji, uživajući u nebrojenim seksualnim eskapadama i velikom bogatstvu kao rezultat poslovanja zasnovanog na seksu, ali i suočavajući se sa brojnim skandalima i kontroverzama oko optužbi za silovanje, optužbi za opscenost i nelaskavih knjiga bivših ljubavnika. Glumac Mel Gibson, rođen sa Saturnom u Škorpiji, postao je povezan sa filmovima značajne dubine i dramatične snage, ali i zapanjujućeg nasilja, koje se graniči sa sado-mazohizmom, mučenjem i okrutnošću. Takođe je doživeo ogroman udarac u svom ličnom životu zbog komentara izrečenih u trenucima pijanog besa, kada su godine potisnutih emocija izbile na površinu u vidu antisemitskih komentara. rođen sa Saturnom u Škorpiji, postao je povezan sa filmovima značajne dubine i dramatične snage, ali i zapanjujućeg nasilja, koje se graniči sa sado-mazohizmom, mučenjem i okrutnošću. Takođe je doživeo ogroman udarac u svom ličnom životu zbog komentara izrečenih u trenucima pijanog besa, kada su godine potisnutih emocija izbile na površinu u vidu antisemitskih komentara. rođen sa Saturnom u Škorpiji, postao je povezan sa filmovima značajne dubine i dramatične snage, ali i zapanjujućeg nasilja, koje se graniči sa sado-mazohizmom, mučenjem i okrutnošću. Takođe je doživeo ogroman udarac u svom ličnom životu zbog komentara izrečenih u trenucima pijanog besa, kada su godine potisnutih emocija izbile na površinu u vidu antisemitskih komentara.

 

Saturn u Strelcu

Negativno: Teški izazovi sa kojima se suočavaju ovi domoroci često su usredsređeni na pitanja slobode i njihove avanturističke želje da prošire horizonte. Duboko ukorijenjena želja za divljanjem može biti ograničena praktičnim ograničenjima, bilo društvenim, fizičkim ili pravnim po prirodi, dok u nekim slučajevima može postojati frustracija zbog suočavanja sa rigidno konzervativnim vjerskim ili političkim ličnostima u njihovim životima. Za neke, ovaj položaj se manifestuje kao dubok strah od rizikovanja – ponekad sa dobrim razlogom, jer pogrešne procene u poznavanju njihovih pravih granica mogu izazvati ozbiljne probleme. Može postojati snažna, a ponekad i bolna borba u potrazi za smislom. Dogmatizam i duboko usađena potreba da se bude u pravu mogu dovesti do ozbiljnih problema. Ovi pojedinci se čak mogu uhvatiti u koštac sa svojim verovanjem (ili nedostatkom istog) u postojanje Boga.

Pozitivno: U najboljem slučaju, ovaj položaj može doneti istinsku mudrost ili uvid u filozofska ili politička pitanja. Sama borba sa filozofskim ili religioznim idealima može čak omogućiti ovim ličnostima da postanu ugledni autoriteti na ovim prostorima. Njihova zabrinutost za moral i načelna pitanja može ih odvesti u krstaški rat za pravdu i da postanu akteri promena u svetu.

Značajne ličnosti sa ovim položajem: Mnoge poznate ličnosti rođene sa ovim položajem vodile su živote blisko povezane sa ideologijom, religijom ili filozofskim pitanjima. Razmotrite listu: Mahatma Gandi; Martin Luther King Jr.; Abraham Linkoln; VI Lenin; Čarls Darvin; Osama bin Laden; Če Gevara; Grigorij Rasputin; i iranski političar Mahmud Ahmadinedžad. Osama bin Laden je izrazio religioznu stranu ovog položaja kao krstaš ultrakonzervativnog islama, dok se Čarls Darvin našao na udaru kritika konzervativnih religioznih ličnosti zbog njegovih teorija evolucije (i iznutra se borio sa sopstvenim verskim principima). Komičar i TV ličnost Bill Maher je izrazio ateističke impulse ovog plasmana svojim otvorenim prezrivim stavovima o religiji i Bogu. Moj prijatelj,Urednik Kuest-a Richard Smolei, rođen je sa Saturnom u Strelcu i ugledni je autoritet u filozofiji i religiji. Čak je napisao čitavu knjigu na temu Boga, pod naslovom Kako je Bog postao Bog.

Romanopisac i novinar Ernest Hemingvej rođen je sa Saturnom u Strelcu i naišao je na kritiku konzervativnih vlasti zbog svojih „skandaloznih“ priča. Takođe je iskusio frustracije u ravnoteži između ograničenja i odgovornosti braka sa svojom duboko ukorenjenom potrebom za slobodom. Putovao je mnogo tokom svog života i doživeo je i pohvale i kritike za svoje mnoge priče smeštene u udaljenim krajevima. Ali on se takođe susreo sa velikim problemima na mnogim od tih putovanja, od gubitka rukopisa tokom putovanja do ozbiljnih povreda na bojnom polju i nekoliko skoro fatalnih avionskih nesreća. Iako su njegove priče površno izgledale egzistencijalističke ili čak cinične po tonu, mnoge od njih su često bile dublje filozofske ili mitske.

 

Saturn u Jarcu

Negativno: Bolne lekcije ovih dljudi  često uključuju zloupotrebu autoriteta, lošu stranu sirove ambicije i negativne efekte statusa i slave. Kada je pogođen (to jest, ima teške aspekte sa drugim planetama), može doći do bolnih padova od milosti i narušene reputacije.

Pozitivno: Ovaj položaj može dati intuitivno razumevanje dinamike moći u stvarnom svetu, zajedno sa urođenim talentom za navigaciju u ešalonima moći. Ambicija može rezultirati ogromnom produktivnošću i dostignućima u svetu i dovesti do značajnog poštovanja u zajednici.

Značajne ličnosti sa ovim položajem: Klint Istvud je rođen sa Saturnom u Jarcu i uložio je svoju energiju u uspešne karijere ne samo u glumi, već iu biznisu i politici. Za milijardera Vorena Bafeta, Saturn u Jarcu je podstakao izvanredne instinkte u poslovnom svetu. To intuitivno shvatanje kako se uzdići na svetsku lestvicu takođe je očigledno u životima ličnosti poput Baraka Obame, Volta Diznija, Tonija Robinsa, Sajmona Kauela i Ruperta Mardoka.

Princeza Dajana je rođena sa Saturnom u Jarcu i iskusila je i pozitivne i negativne aspekte ovog položaja, uzdižući se do izuzetne slave, ali trpeći podjednako izuzetnu sramotu, obe kao rezultat njenog braka sa princom Čarlsom. Taj ekstremni pozitivan/negativan polaritet vidljiv je u životima mnogih drugih domorodaca rođenih sa ovim položajem, uključujući Mariju Antoanetu, Luja KSVI, Julija Cezara, vođu kulta Džima Džonsa i glumca Kevina Spejsija.

 

Saturn u Vodoliji

Negativno: Oni koji su rođeni sa Saturnom u ovom znaku nailaze na neke od svojih najtežih lekcija u vezi sa grupama ili zajednicama i učenjem kako da se integrišu u društvo u celini. U najgorem slučaju, može postojati osećaj otuđenja ili društvenog odbacivanja, kao i frustracije zbog pitanja hijerarhije među kolegama ili čak prijateljima. Takođe mogu postojati veliki izazovi u učenju kako da pomire svoje konzervativne i progresivne tendencije.

Pozitivno: Iako mogu postojati poteškoće i frustracije u vezi sa društvenim interakcijama uopšte, ovi pojedinci se ponekad nalaze na pozicijama velikog poštovanja ili autoriteta u grupama. Često su privučeni da organizuju ili upravljaju kolektivnim preduzećima, bilo da se radi o biznisu, političkom aktivizmu ili društvenim okupljanjima i zabavama u bašti.

Značajne ličnosti sa ovim položajem: Amazonski mogul Džef Bezos, rođen sa Saturnom u Vodoliji, služi kao vođa globalne mreže koja povezuje milione ljudi putem internet tehnologije, dok predvodi futuristički napor da razvije sopstvenu kompaniju za svemirska putovanja. Vinston Čerčil je izrazio i pozitivne i negativne strane ovog položaja postavši ugledni lider svoje nacije, ali je bio mnogo kritikovan od strane političkih protivnika.

Joko Ono je stekla trajnu slavu zahvaljujući svom druženju sa najpoznatijom svetskom muzičkom grupom, Bitlsima, ali je postala široko viđena kao instrumentalna u njihovom raspadu. Karl Jung i mag Alister Krouli rođeni su sa ovim položajem 1875. godine, i obojica su postali uticajni vođe grupa dok su takođe imali značajne probleme sa saradnicima. Slikar Salvador Dali rođen je tokom sledećeg Saturnovog boravka kroz ovaj znak 1904. godine i ne samo da je iskusio svoj udeo u usponima i padovima sa grupama – posebno nadrealistima – već je izrazio naučniju stranu ovog položaja u svojoj fascinaciji kvantnom fizikom.

Elvis Prisli je bio najpoznatiji kao solo izvođač, ali je bio neraskidivo vezan za grupe tokom svog života, kako konstruktivno tako i destruktivno. Pored njegovih pratećih muzičara i brojnih obožavatelja, tokom svoje karijere bio je okružen nizom nepoželjnih i privrženih, koji su značajno doprineli njegovom nezdravom (i na kraju fatalnom) načinu života. Glumica Širli Meklejn je bila slavno povezana sa slavnim pacovskim čoporom, ali je iskusila lošu stranu Saturna u Vodoliji kroz ogromne kritike koje je dobila zbog svojih progresivnih, Nju Ejdž verovanja. Astronom Karl Sagan je izrazio i progresivne i konzervativne strane ovog položaja — s jedne strane, promovišući futurističke i progresivne naučne ili političke ideje dok je evangelizovao verovanja novog doba u knjigama poputSvet uklet demonima . Hauard Hjuz je bio veći od života vizionar iu filmskoj i u vazduhoplovnoj industriji, ali je u kasnijim godinama postajao sve povučeniji i agorafobičniji, prekidajući praktično sve društvene veze sa prijateljima i saradnicima.

 

Saturn u Ribama

Negativno: Za ove ljude mogu biti teške lekcije oko učenja odgovarajuće ravnoteže između sebičnosti i nesebičnosti. Impuls da se izbegne ili pobegne od odgovornosti može dovesti do bolnih posledica. Neuspeh u postavljanju odgovarajućih granica ili držanju svoje lakovernosti pod kontrolom takođe može dovesti do katastrofalnih rezultata. Može doći do razočaranja u onim delovima karte u kojima se nalazi Saturn u znaku Riba, što je često posledica nerealnih očekivanja. Ovi pojedinci mogu osećati da nose težak životni teret, kao da su na neki način bili sputani sudbinom ili primorani da otplate neki težak dug iz prošlih života. Kao i kod Saturna u Strelcu, može doći do borbe sa religijom ili verskim ličnostima.

Pozitivno: Disciplinska sila Saturna može pomoći u strukturiranju duhovnih i maštovitih impulsa svojstvenih Ribama. Iako može postojati borba sa religioznim idealima i situacijama u životu, one mogu dovesti do duhovne dubine i dubokog uvida — ponekad čak i prosvetljenja. Iako ovaj položaj može ukazivati na značajnu patnju ili težak osećaj obaveze, on takođe može izazvati duboko saosećanje i akutnu osetljivost na patnju drugih i potrebe manje srećnih. I na pozitivan i na negativan način, ovo postavljanje znaka je veoma slično efektima aspekta Saturn/Neptun.

Značajne ličnosti sa ovim položajem: Dok su duhovni potencijali ovog položaja očigledni u figurama kao što su Dalaj Lama ili „uspavani prorok“ Edgar Caice, takođe vidimo težu stranu ove energije u smislu obaveze i patnje koju imaju oboje iskusan. Na samom početku, spisateljica JK Rovling iskusila je svoj deo borbi kao siromašna samohrana majka, ali je takođe izrazila kreativniju stranu Saturna u Ribama kristalizujući čitav svet fantazije u knjige i bioskop o Hariju Poteru, dok je postala poznata kao humanitarka i filantrop .

Među filmskim glumcima, Kianu Rivs je rođen sa Saturnom u Ribama i postao je skoro podjednako poznat po svom melanholičnom ponašanju („tužni Kianu“) kao i po svojim filmskim ulogama. Glumci Entoni Hopkins i Robert Dauni mlađi iskoristili su energiju Saturna u Ribama da bi napravili niz izvanrednih predstava na filmu, ali su obojica iskusili negativnu stranu ovog planetarnog uticaja kroz svoje rane (i na sreću, uspešne) borbe sa alkoholizmom. Pevačica Šined O’Konor izrazila je drugu stranu ove energije kada je izazvala kontroverzu širom sveta javnim krstaškim ratom protiv katoličke crkve (kojom vladaju Ribe). Takođe se otvoreno borila sa emocionalnim problemima veći deo svog života, uključujući povremeno razmišljanje o samoubistvu.

 

Saturn u elementima

Možemo pogledati položaj Saturna u različitim elementima za važne uvide u rad ove planete u kartama. Kada su pozicionirani u vodenim znacima (Rak, Škorpija i Ribe), potencijalni izazovi i dostignuća koje donosi Saturn imaju tendenciju da budu emotivnije prirode; u zemaljskim znacima (Bik, Devica, Jarac), oni se uglavnom koncentrišu na praktične ili svetske brige; u vazdušnim znacima (Blizanci, Vaga, Vodolija), oni su više društvene i intelektualne prirode; dok kod vatrenih znakova (Ovan, Lav, Strelac) izazovi obično uključuju pitanja asertivnosti, hrabrosti ili ega.

 

Rej Gras je radio u redakciji Kuest Books i Kuest magazina deset godina tokom 1990-ih. Autor je sedam knjiga, uključujući The Vaking Dream , Under a Sacred Ski , and An Infiniti of Gods . Ovaj članak je izvod iz njegove knjige StarGates iz 2020 . Njegova veb stranica je vvv.raigrasse.com .

IZVOR

https://www.theosophical.org/publications/quest-magazine/5201-saturn-the-key-karmic-challenge-in-the-horoscope

U slavu Saturna koji mi je dao Razumevanje okultne mudrosti

Simboli Saturna i Jarca kroz istoriju ,satanizam i obrnuti pentagram

Dijamantske kiše padaju na Saturnu

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde