Gotovo da nema tradicije,društva i religije,koja se nije bavila mogućnošću uređivanja složenih emotivnih odnosa, za koje u svim zajednicama postoji jedna reč-ljubav.Počevši od drevne Grčke,gde su napravljene prve lutkice inpirisane ne samo ljubavnim odnosima,već i za druge namene poput kletvi, pa do današnje dominantne hrišćanske religije, koja I sama daje upustvo za ljubavni život I očuvanje bračne zajednice,ovo pitanje I mogućnost uticaja na tok ljubavnih događaja , je tema mnogih spisa I učenja,toliko široka, da bi se o njoj mogao napisati čitav esej.

Spomenuta “Luvr lutkica”,pronađena u vazi od terakote u Egiptu,predstavlja ženu u klečećem položaju,vezanu I probušenu sa 13 igala. Napravljena je od nepečene gline I uz lutkicu je pronađena čarolija ispisana na tabletu od olova sa imenima ,očigledno žene koja se želi ljubavno “zaposednuti”,Ptolemais,I čoveka koji je napravio ili naručio od maga čaroliju,Sarapamon.Karakteristično za mnoge drevne čarolije jeste da su bile nasilne ,brutalne I bez mnogo emotivnih osečaja kao I kajanja.Jedan deo ljubavne čarolije nađene na ovoj tabli glasi “Ne dozvolite joj da jede ,pije,izdrži,odlazi, pronalazi san.”.Međutim,I u mnogim ljubavnim čarolijama koje je sa našeg područja zabaležila Jasna Jojić,takođe se ne vidi nimalo nežnosti niti paznje prema osobi,već one ,kao I antičke predstavljaju nameru počinioca,koja je najbliža kontroli I dominaciji!

Projektovanje naše volje,u ljubavnoj magiji I njeno odevanje raznim sigilima,duhovima,precima,lutkama, koje predstavljaju metu,svećama za zbližavanje ili rasturanje veze potencijalnih partnera,predstavlja očiglednu nameru da se dominira nečijom voljom.Ljubavna magija se po svom dejstvu smatra nižom magijom I gotovo da ne postoji etičko opravdanje za njenu primenu.Moram primetiti da neki savremeni neopaganski pravci poput Vike,pokušavaju da daju određeni šarm I naivnost ovim magijskim radnjama,ljubavna magija,po svom dejstvu I uticaju predstavalja oblik crne magije,iako joj je takođe,jednu blažu notu dao Krouli u svojoj podeli,definišući je kao Venerinu magiju.

Situacija je još gora,što, iako postoje razne nove ,pre svega new age tehnike,za privlačenje,bilo kog partnera,po svojoj meri I željama,ljubavna magija,u praksi,potvrđeno je da nema efekta ,ako se ne radi na direktno ciljano metu.

 

Magijska praksa,ljubavne magije,uključuje čitav niz”uređenja društvenih I emotivnih odnosa “da bi se došlo do cilja,tako da rezultat u velikoj meri teško da amaterima može biti uspešan.

Pre svega,da bi neko bio ljubavno raspoložen za vas,potrebno je I da sam ima fokus pažnje usmeren ka vama.Zato se mnogi rituali ove magijske prakse u svom preliminarnom delu svode na razarajuće, kako bi se osoba oslobodila emotivne vezanosti sa osobom, sa kojom već ima izgrađen emotivni odnos.Da budemo koncizniji ,tu spadaju razaranje brakova,veza,uopste bilo kakvih emotivnih kontakata koje meta ima sa drugima.

Radna ljubavna magija u svojoj biti predstavlja oblik ,kontinuinirane dominacije.Gotovo je teško izvesti da se ljubavnom magijom ostvari uzajamna fluidna emotivna veza koja postoji u prirodnom procesu zbližavanja.Za gotovo neuspešne pokušaje smatraju se oni u kojima ne postoji već određena uzajamna privlačnost ili bar neki vid društvenih odnosa koji će omogućiti da se proces razvija.Pravilo je da kod svih ljubavnih odnosa koji su izgrađeni ljubavnom magijom,kada dođe do otkrivanja,meta ima sasvim preokrenutu reakciju I gotovo uvek dolazi do razočarenja I trajnog razlaza.

Brojni rituali ,ljubavne magije,raznih tradicija,svoju uspešnost su pokazali upravo u delu koji podrazumeva kontakt sa osobom ili delom odeće ili dnk obeležja koju meta nosi.Zbog toga se I ljubavna magija smatra oblikom niže magije,sve složenije magijske operacije ,pa čak I magija čvorova,zahteva umeće praktikanta u projekciji svolje volje I zazivanju određenih viših sila kako bi proces bio uspešan.Takođe I praktivoanje slanja spelova,karakteristično za Viku, traži umeće praktikanta jer poslata energija se mora negde manifestovati.U najgorem, ali I najčešćem slučaju ,amaterskog rada dešava se da se da se vrati na počinioca I učini da on sampostane opsednut predmetom svoje želje.
Praktikovanje ljubavne magije,po svoj prilici nije baš dobra ideja.Jedna od odlika namerno izazivanih ljubavnih odnosa,nije samo činjenica da sam akt predstavlja dominaciju nad tuđom voljom,što je po svim definicijam svrstava u oblik crne magije,već I neuspeh savladavanja ljudskih nanjižih poriva I čežnje za drugom osobom predstavlja vid degradacije sebe I ličnog samopoštovanja.Crnilo duše.Ako osoba koja nam je meta,već prirodno nije našla u nama I prihvatila ono što svaka božanska duša poseduje,ma kakve god nam bile odlike,zašto bi obezvređivali sebe čežnjom za nekim ,ko nas samih možda nije ni vredan.

 

No, ljudska priroda je takva kakva jeste,obično ova razmatranja,etičke ali I moralne prirode,ne registuju oni koji to rade,jednostavno toliko su opsednuti svojim ciljevima da ovaj faktor duboke misli na njih I ne utiče.

Potrebno je napomenuti da mnogi problem koji postoje u već postojećim ljubavnim odnosima,nisu nužni za rešavanje ljubavnom magijom.Sumnje na neverstvo,zahlađenje odnosa,nedostatak pažnje,mogu biti samo uticaj nekih negativnih energija,što se može utvrditi divinicijskim tehnikama,poput Tarota I drugih metoda,I nakon toga izvršiti stabilizacija odnosa.

Kako Magija predstavlja umetnost uzrokovanja događaja u skladu sa našom voljom,pogledajmo pojedine primere raznih tradicija koje su se bavile ljubavnom magijom I uređenjem ovih emotivnih odnosa.

Mnogi oblici tradicionalinih rituala imaju svoje muške I ženske dane za izvođenje ,tako npr ponedeljak je dan kada ništa ne treba započinjati ,pa tako ni ljubavnu magiju.Muški dani su četvrtak I utorak,ženski su sreda,petak I subota.Nedeljom se ,takođe ,ne rade ljubavni rituali osim oonih koji predstavljaju završetak već započetog procesa,npr kada se ponavlja treći put.
Petak je tradicionalno dan ljubavi,usklađivanje astroloških momenata po nekim novijim pravcima,dana I sata,u kojem će se izvesti ljubavni ritual ,po mišljenju tih praktičara će doneti I veću povoljnost za ostvarivanje cilja.

Vika prati faze Meseca ,pa je najbolje vreme za izvođenje čarolija u vreme punog Meseca.Nasleđe animističkog sveta ogleda se I ovim ritualima ,pa tako se za ljubav dodaje nota onih biljaka mirisa I boja ,koje su po tradiciji povezane sa ljubavlju.

 

To su pre svega pink sveća,ne crvena,kako mnogi pogrešno savetuju,crvena jeste boja koja asocira na strast,ali je u većoj meri povezana sa planetom Mars,pa tako umesto ljubavi I pažnje možemo dobiti uzburkano ratno polje.Arome su ruža,jabuka,cimet,vanilla,limun ,sporiš,valerijana,generalno sve biljke povezane sa planetom Venerom.Kristaliametist,gotovo neizostavan rozen kvarc,žad,lapis,mesečev kamen..

Zanimljivi su ljubavni rituali iz tradicije severnoameričkog Ozark veštičarstva gde se veruje da ako devojke veže deo od gnezda osa oko noge ,kao podvezicu, da će joj to doneti ljubav.
“Mnoge planinske devojke nose folklorni oblik carolije, koja se sastavlja od nekoga ružičastog materijala sličnom sapunu ciji sastav nisu nikada bili spremni otkriti; Stvar se obično zatvara u rezbareni oklop breskve ili trešnje i nosi se na konopcu oko vrata ili se priveže za elastičnu podvezicu. Sećam se jedne devojke u Misuriju, koja je na jednoj podvezicima nosila Ljubavni oklop breskve, a zečja noga joj je bila pričvšćena za drugu. ”(Str. 166)

Autor Hurston navodi zanimljivu magiju iz Hudu tradicije za razdvajanje parova-

“Da biste napravili svađu I borbu uzmite mali deo dlake  crne mačke i crnog psa i pomešajte iste sa devet zrna ,osušenih, crvene paprike i imena osoba kojima želite da napravite svađu ili rastavite jednu od druge.Imena se pišu devet puta. Stavi ovo ispod njihove kuće ,terase ili zakopajte ispod njihovih vrata. Predmeti se mogu ušiti u vrećicu ili staviti u jastuk ili dušek ”(“ Hoodoo u Americi ”)

Iz Hudu tradicije,takođe, dolaze čuvene Mojo torbice koje se u ljubavnim ritualima spravljaju od crvenog platna Ili jelenske kože,koje osim ovih elemenata koje pokreću ljubav,to su kristali I biljke potrebno je da sadrže I obeležje osobe odnosno mete.Broj sastojaka je neparan,od3,5,7 do 13 I veruje se da se ovim magičnim činom stvara duh kojeg praktičar hrani dimom sveće ili tamjana I koji povezuje dve osobe.Pomoć duhov je prisutna u mnogim drugim tradicijama kada se izradjuju određeni sigili I pozivaju više sile da učestvuju u ovom radu.Naše krajeve karakteriše rad sa htonskim silama I obično se najviše uspeha za ljubavnu magiju vezuje za vreme proleća ,odnosno Đurđevdan.Kod Vikana je praznik ljubavi Beltane,ali se I Imbolic smatra izuzetno pogodnim za rituale ljubavne magije.O ljubavnoj magiji za sada toliko.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde