Autor Tau Zostrijan

Kineski Feng Šui poznaje simbol kutije sa blagom, za one koji žele da povećaju svoju sreću po pitanju izobilja i dodatnog bogatstva. U drevnoj Kini bogati ljudi bi koristili sanduk, ćup ili vazu da bi bili još bogatiji, a to su radili tako što bi taj predmet stavljali blizu oltara Bogova koji donose izobilje, ili kod kase u radnjama, ili u deo kuće koji se po Feng Šuiu odnosi na bogatstvo, ali tako skriveno da je izvan dosega mogućih pogleda gostiju. Između ostaloga zato što se taj magijski predmet pravi tako da se puni zlatnim grumenjem, novcem i nakitom do vrha tako da izgleda kao da više nema mesta i da se bogatstvo preliva iz njega.

 

Za sreću u nalaženju poslovnih prilika kutija sa blagom se stavlja u severozapadni deo poslovnog prostora ili dnevne sobe, a za dugoročno blagostanje više generacija postavlja se u jugoistočni deo.

Sama čarolija za pravljenje ovog magijskog predmeta traje četrdeset devet dana i uključuje integraciju pet elemenata: metala (novčići), drveta (kutija), vode (energija jina i janga), vatre (talisman koji se pečati škrinja) i zemlje (pepeo).

 

Sličnu praksu imaju i na Tibetu, gde je ne koriste samo za lično bogatstvo, već i za zaštitu od nepogoda i za pomoć u nesreći. Padmasambava, osnivač tibetanskog budizma iz devetog veka, ostavio je precizna uputstva za izradu ovih posuda koja uključuju takođe integraciju pet elemenata. Ove posude pročišćavaju sve planove egzistencije, a na materijalnom imaju moć da magnetizuju dobrostanje i privuku ga, da popravljaju zdavlje i uklanjaju prepreke za dug život. Smiruju bes i otklanjaju opasnost od ratova, uz razvoj mudrosti zato što se u njima nalazi dutsi, sveta supstanca koja transformiše sve negativnosti u mudrost.

Treasure Chest – Open Ancient Trunk With Glowing Magic Lights In The Dark

 

Za razliku od tibetanskih kutija bogatstva, ritual za posvećivanje ovakvih tibetanskih posuda za blagostanje traje samo sedam dana. Kineski Han budisti imaju praksu izrade ovih posuda za blagostanje koje je negde između prvopomenute taoističke i drugopomenute budističke sa Tibeta. Han budizam je nastao tako što je vek pre nove ove ere Car Ai iz Han  dinastije imao san o „zlatnim ljudima“ i poslao svoje izaslanike da nadju monahe na zapadu koji su mu poslali Pagoda sutru sa kojom je u Kinu stigao i budizam, koji se izmešao sa taoizmom i preuzeo od njega mnogo magijskih elemenata.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde