U ranijim člancima pružali smo korespondenciju između  Zodijaka i nekih od glavnih kartica Arkana. Ali ovo nije cela slika, to je samo pojednostavljena verzija veće teme. Ako ste imali iskustva u radu sa Zlatnom zorom ili ste ikada radili s Thoth tradicijskim špilom , verovatno ćete se zapitati i o astrološkim simbolima koje vidite utisnute na kartama. Ako sve ovo pomnije proučite, videt ćete da je čitava Mala arkana tarota raspoređena na način da je lepo povezana s astrološkim pojmovima. Ovaj članak ima za cilj ukratko prikazati vezu između astrologije i tarota samo u Maloj Arkani.

 

Iskrena reč upozorenja, jako se trudimo obuhvatiti ovu složenu temu u jednom članku uz dijagrame. Slično kao i naša prethodna serija o Drvetu života i Tarotu, postoje samo neke dubine koje nećemo moći učiniti. Ovde ćemo pretpostaviti da imate posredno razumevanje i astrologije i tarota. Ako to ne učinite, možete pročitati nešto više o astrologiji i tarotu u našem odeljku besplatnih resursa. To će područje verovatno uključivati ​​ključne pojmove koje ćete ovdje možda spomenuti.

Astrologija i tarot: kvalitete, elementi i numerisane  karte male arkane

Počećemo s osvrtom na neke koncepte za koje je verovatnije da su poznati onima koji imaju predznanje o astrologiji. Jedan ključni koncept koji se koristi za utvrđivanje podudarnosti između tarota i astrologije jest kako svaki horoskopski znak ima svoju kvalitetu (kardinalnu, fiksnu, promenjivu) i svoj element. Kvaliteta horoskopskog znaka određuje numerisane karte , dok element, kao što možda već znate, određuje tarot odelo.

  • Karte 2, 3, 4 – Povezane s kardinalnim znakovima ( Ovan , Rak , Vaga , Jarac ). Kardinalni znakovi smatraju se pokretačima ili vođama zodijaka; predstavljaju početak svojih sezona.
  • Karte 5, 6, 7 – Povezane s fiksnim znakovima ( Bik , Lav , Škorpion , Vodolija). Fiksni znakovi pouzdani su i stabilni; posvećeni su uz snažno praćenje. Predstavljaju sredinu svojih godišnjih doba.
  • Karte 8, 9, 10 – Povezano s promenjivim znakovima ( Blizanci , Devica , Strelac , Ribe ). Promenljivi znakovi prilagodljivi su i svestrani. Predstavljaju kraj svojih sezona.

Gledajući ove korelacije, možemo početi dobivati ​​nejasnu sliku o tome koje su numerirane karte dodeljene kojim horoskopskim znakovima. Na primer, znamo da je Ovan kardinalni znak vatrene stihije . To znači da horoskopski znak Ovan odgovara 2, 3 i 4 štapov. Takođe možete primetiti da asovi nisu prisutni na ovom grafikonu. To je zato što su asovi izvor snage za svaki od elemenata, što znači da asovi umesto njih predstavljaju celi element, a time i 3 cela horoskopska znaka. Smatra se da As šAtapova predstavlja Ovna, Lava i Strielca.

Ove korespondencije ćemo sažeti u sledeći grafikon:

Tarot i astrologija: Elementi, kvalitete, horoskopski znakovi i poeni

Astrologija i tarot: klasična astrologija i haldejski red

Dakle, to bi trebalo voditi računa o korespondenciji zodijaka unutar Male Arkane. Ali ako pregledate manju arkana  iz tarot špila Thothove tradicije, videt ćete svaki po dva astrološka simbola; horoskopski znak i planet.

Pre nego što uđemo u razumevanje simbola planeta na svakoj od vaših karata, morat ćemo napraviti razliku o tome koja je razlika između klasične astrologije i moderne astrologije. Klasična astrologija doživela je procvat tokom renesanse, pre nego što su mnogi koncepti o kojima smo danas toliko navikli govoriti u astrologiji uopšte otkriveni. Jedna od glavnih razlika bio je broj planeta korištenih u astrološkim proračunima; umesto naših uobičajenih 10 poznatih planetarnih tela, tada ih je bilo samo 7. Vanjske planete ( UranNeptun i Pluton ) nisu bili vidljivi golim okom.

Tarot i astrologija: Kaldejski red, niz planeta poredanih po tome koliko se brzo kreću s položaja zemlje

Ključni koncept pri radu s tarotom bit će nešto što se naziva Haldejski poredak, gde je svako od ovih 7 planetarnih tela raspoređeno na temelju njihovog relativnog geocentričnog orbitalnog razdoblja, ili drugim rečima, njihove brzine kretanja na temelju naše perspektive sa Zemlje. Razumevanje haldejskog reda bit će osnova za to kako počinjemo stvarati korespondenciju između Male Arkane i astrologije.

 

Počnimo gledajući Zodiacki krug .Ovaj krug možete prepoznati ako nacrtate vlastite natalne karte ili svoje tranzite. Verovatno ste već navikli videti horoskopske znakove duž opsega kruga deleći ovaj krig na 12 delova. Svaki horoskopski znak kontrolira 30 stupnjeva kruga

12 znakova zodijaka može se dalje podeliti u 3 dekana, za ukupno 36 dekana. Svaki dekan zauzima 10 stupnjeva na krugu zodijaka, što je otprilike ekvivalentno 10 dana.

Sećate li se Haldejskog poredka? U klasičnoj astrologiji svakim od ovih dekana vlada 7 planeta Haldejskog reda. Oni idu u nizu, počevši od Ovna (prvi horoskopski znak godine, budući da u astrologiji godina počinje prolećnom  ravnodnevnicom) i završava u Ribama.

Tarot i astrologija: Primjena kaldejskog reda na kotaku zodijaka i tarot minor arcana pips

Prvim dekanom Ovna vlada Mars, drugim Sunce, a trećim Venera. Redosled ide od sporije relativne geocentrične orbite do brže. Nakon Ovna nalazimo Bika koji simbolizira sredinu proleća. Nastavimo li haldejski red, to znači da je sledeći planet i prvi dekan Bika Merkur. Drugi dekan Bika je Mesec, a zatim započinjemo Haldejski red iznova, trećim dekanom Bika upravlja Saturn.

Konačno, na kraju svega, trećim dekanom Riba opet vlada Mars.

Sada sa svim planetarnim vladarima svakog dekana, možete ponovo pogledati svoje tarot karte. Planetarni simbol odgovara dekanu na zodijačkom krugu , dajući vam njegovo tačno mesto.Kad sve spojite, videt ćete kako se pojavljuje uzorak; tkajući elemente, kvalitete i znakove zodijaka kako bi stvorili sliku cele godine i celog zodijačkog kruga.

Ovan Tarot karte Bik Tarot karte
Kardinalna vatra
2 štapova – Mars u Ovnu
3 štapova – Sunce u Ovnu
4 štapa – Venera u Ovnu
Fiksna Zemlja
5 od pentakla – Merkur u Biku
6 od Pentakla – Mesec u Biku
7 od Pentakla – Saturn u Biku
Tarot karte Blizanci Tarot karte Raka
Promenljivi vazduh
8 mačeva – Jupiter u Blizancima
9 Mačeva – Mars u Blizancima
10 Mačeva – Sunce u Blizancima
Kardinalna voda
2 pehara – Venera u Raku
3 pehara- Merkur u Raku
4 pehara – Mesec u Raku
Leo Tarot karte Tarot karte Djevice
Fiksna vatra
5 štapova – Saturn u Lavu
6 Štapova – Jupiter u Lavu
7 štapova – Mars u Lavu
Promenjiva Zemlja
8 pentakla – Sunce u Devici
9 Pentakala – Venera u Devici
10 Pentakala – Merkur u Devici
Tarot karte Vaga Tarot karte Škorpiona
Kardinalni zrak
2 mačeva – Mesec u Vagi
3 Mačeva – Saturn u Vagi
4 Mačeva – Jupiter u Vagi
Fiksna voda
5 pehara- Mars u Škorpionu
6 pehara – Sunce u Škorpionu
7 pehara- Venera u Škorpionu
Tarot karte Strelca Tarot karte Jarca
Promenjiva vatra
8 štapova – Merkur u Strijelcu
9 štapova – Mjesec u Strijelcu
10 štapova – Saturn u Strijelcu
Kardinal Zemlja
2 od pentakla – Jupiter u Jarcu
3 od pentakla – Mars u Jarcu
4 od pentakla – Sunce u Jarcu
Tarot karte Vodolija Tarot karte Riba
Fiksni zrak
5 mačeva – Venera u Vodoliji
6 mačeva – Merkur u Vodoliji
7 mačeva – Mjesec u Vodoliji
Promenjiva voda
8 pehara- Saturn u Ribama
9 pehara- Jupiter u Ribama
10 pehara- Mars u Ribama

Astrologija i Tarot korespondencija: infografika male arkane

Tarot i astrologija: potpuna infografija o korespondenciji pip kartica u tradiciji zlatne zore i tradiciji thotha

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde