Sloveni su negovali svoju tradiciju  od pamtiveka, kada su priroda i čovek postojali u neposrednoj blizini. Šume i reke nisu bile samo stanište, bile su poštovane uporedo sa svojom kućom.Takođe ,uspeh u lovu ili ribolovu za Slovene nije bio manje važan od plodnosti oranica ili zdravog potomstva pripitomljenih životinja i ptica.

Kuća Slovena je takođe bila deo prirode i izgrađena je u strogom skladu sa njenim zakonima. Bilo je izuzetno značajno koje drvo odabrati za izgradnju kuće, kada započeti izgradnju, kako nadoknaditi štetu koja je nastala u  šumi -sečenjem drveća za kuću. Sloveni su o svemu ovome ne samo razmišljali, već su ga i oživeli.

Za izgradnju kuće bilo je značajno  „da ne seku drvo pokojnika ili onih koji spavaju“,.Sloveni nisu praktikovali  da ometaju Šumu pri punom mesecu (verovalo se da se Brovnie-kućni duh  neće nastaniti u kuća od takvog drveća). Trebalo je uzeti samo biljke oživljene u proleće. Ali od  takvog Drveta  mora prvo da se zatraži oproštaj i ostavi mu darove, tako da ga napusti živa Duša koja prebiva u njemu. Postojalo je i nepromenljivo pravilo: ako ste uzeli drvo, posadite najmanje dva. Za obeležavanje kuće biralo su  jedan od dana u nedelji i pozvali u pomoć zaštitnika ovog dana. Tada je kuća bila čvrsta, udobna, a život u njoj radostan. Slovenski kosmos počeo je tačno iznad vaše glave, da biste ga osetili, nije bilo potrebno da se krećete u zvezdane daljine.

Elementi zemlja, voda, vazduh, vatra bili su,za Slovene živi, produhovljeni. Mogli biste da komunicirate sa njima, zatražite im pomoć i podršku. Zato su rekli: Zemlja-Majka, Otac-Vatra. Faunu su i Sloveni doživljavali kao nešto drago i blisko.  Solarni kult obuhvatao je obeležja svakodnevnog ponašanja i praznika – Kupala, Koliada, Jarila. I sve ostale svečane radnje nisu bile potpune bez veličanja Sunca.

Tokom slovenskih  praznika, pre svega, sprovođeni su rituali čišćenja. Čišćenje vatrom (preskakanje vatre, hodanje po uglju), čišćenje vodom (kupanje u reci ili jezeru), ovome su prethodili rituali kupanja u koje su odjednom bili uključeni svi elementi. Većina  akcija čišćenja odvijala se među živom prirodom. Na svaki od ovih praznika održavali su se okrugli plesovi , razne igre, testovi izdržljivosti, snage, domišljatosti. Neizmenljiv deo svake svečane ceremonije je donošenje poklona Bogovima i zajednički obrok.

Staroslovensko razumevanje sveta nije dozvoljavalo prinošenje krvavih žrtava. A od pijenja tokom obroka na stolovima su bili samo sbiten i medni kvass ili suritsa (ovo ime se i dalje čuva u udaljenim selima). Uopšteno, upotreba jakih alkoholnih pića u Rusiji je uvedena tek za vreme Petra I. Pridržavati se tradicija starih Slovena znači živeti u velikoj porodici sa mnogo dece, poštovati Pretke, starešine u zajednici  i samoj porodici, raditi sa radošću u duši, održavati čistoću – telesnu, duhovnu. Čistoća misli, a posebno čista savest kod Slovena  nisu manje važni od postupaka. Posebno su poštovani svi vojno -slovenski rituali sa složenim sistemom inicijacija te su se od  malih nogu dečaci učili  da razvijaju spretnost,  sposobnost da udare, izbegavaju strele (živopisan primer za to je igra „izbacivač“). veštinama preživljavanja u divljini. Jedna od inicijacija bila je upravo dug život u šumi. Zajedno sa imenom zajednice, tinejdžer je dobio pojas i mač. I od tog trenutka dalje, smatrao se ne samo odraslim, već i ratnikom sposobnim da zaštiti sebe i svoje voljene.

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde