Ritual Dijaninog luka se izvodi trećeg dana nakon mladog meseca. Početkom novembra, izvođenje “Dijaninog luka” je posebno značajno kao slavljenje novog početka u Novoj godini, koja po staroj keltskoj tradiciji počinje 31. oktobra (Samhain).

Iako nam se, tokom godine, pružaju stotine šansi za nove početke u svakodnevnom životu, one često bivaju neiskorišćene našom bezvoljnošću da započnemo bilo šta. Svrha ceremonije je uviđanje i priznavanje potrebe da se neke stvari napuste da bi se započele nove.

Dijana je u rimskoj mitologiji bila boginja Meseca i lova, zaštitnica žene, a u ranijem dobu i Velika boginja majka celokupne prirode. Ova ceremonija predstavlja zgodnu priliku da se izrazi ljubav i poštovanje prema Boginji u svom aspektu devojke – aspektu koji simbolizuje mladost i novi početak. Ukoliko se izvodi trećeg dana nakon mladog meseca ovaj ritual neće predstavljati smetnju nečijem učestvovanju u drugim tradicionalnim grupnim ritualima koji se izvode u noćima punog ili mladog meseca.

Ritual je napisao Pagan X, a prvi put je izveden od strane Kruga Mesečevog kamena , 30. Juna 1984. godine.

Svakog meseca ovaj ritual izvodi se u okviru “Aquarian Tabernacle” crkve

RITUALNA ORUĐA I POMAGALA :

– oltarske sveće

– ulje

– štap ili oruđe po izboru

– miris (u funkciji žrtvene ponude)

– pehar vode

– pehar vina (ili prigodnog soka)

– oltarski kolačići

UČESNICI:

– Pomazivač

–  Osoba koja otvara i zatvara “krug”

– Hijerofant

– Ostali

STRUKTURA RITUALA:

  1. Pomazivač uljem načini znak pentakla (zvezda u krugu) na čelu svakog učesnika i poljubi ga u grudi uz pozdrav: “Ti si Boginja“ odnosno „Ti si Bog“.2. Učesnici stojeći formiraju krug. Osoba zadužena za to, ocrta tri koncentrična kruga krećući se oposuno (solarno, u smeru kretanja kazaljke na satu). Prvi put oruđem po izboru, drugi put vodom i treći put Duhom.
  2. Hijerofant (koji vodi ritual) prizove četiri elementa na četiri strane sveta:

 

ISTOK – VAZDUH

JUG – VATRA

ZAPAD – VODA

SEVER – ZEMLJA

 

  1. Invokacija Dijane – devojke:a) priziv Boginje (po izboru)
  2. b) Paljenje odgovarajućeg mirisa (ima funkciju žrtvene ponude)Blagosiljanje početaka i krajeva: živahan ples i pevanje prigodnih pesama ili napeva po izboru / ili divinacija / ili meditacija / ili vizuelizacija Vodiča.6. Učesnici dodaju jedan drugome pehar sa vinom/sokom. Svako otpije pomalo, prethodno blagoslovivši tečnost. Takođe, na isti način, dodaju međusobno oltarske kolačiće (svako uzme i pojede po jedan nakon što ga je blagoslovio).
  3. Zatim se, sa posebnom radošću, izvedu poslednja pesma (napev) i ples po izboru grupe. Učesnici potom posedaju i uzemlje energiju vizuelizujući tok energije koji se poput koplja proteže od korena kičme do centra zemlje. Usredsrede se, dišu duboko (dijafragmom) i dozvole višku energije sakupljene u toku rituala da se vrati (otekne) nazad, u svoje skladište, odn. Zemlju.8. Hijerofant zahvali elementima na sve četiri strane sveta i otpusti ih: prvo na severu, a zatim na zapadu, jugu i istoku.9. Na kraju, krug se razbija u tri naoposuna (lunarna) kretanja obrćući formulu otvaranja: prvo Duhom, potom vodom i na kraju oruđem koje je prvo korišćeno.

Evropske boginje Meseca- Dijana i boginje belih konja i vilinskih šuma

Pun mesec i zodijak-kada je najbolje vreme za magiju?

Na mlad Mesec zazvonite zvončićima-videćete zašto je to dobro

Mesečina STRAHOVI predskazanja i VRADŽBINE naših predaka vezane za Mesec

 

 

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde