Verovanja su uglavnom vezana za zdravlje, ljubav i novac. Tradicionalno to su tri stvari koje ljudi najviše traže i od gatanja i od vradžbina. Narodna verovanja širom svetu povezuju mnoge radnje sa prosperitetom po tim pitanjima.

Recimo, smatra se lošom srećom ako neko pogrešno zakopča dugmad na kaputu. Takođe, kad otpadne dugme na kaputu, ako se zameni nošenim dugmetom smatra se isto lošom srećom. Ali se recimo kaput sa osam dugmadi smatra srećnim kaputom.

Držati novac u levom džepu kaputa se takođe smatra nesrećom, zato što če onaj ko nosi taj kaput, sve to vreme da žudi za novcem koji neće imati. Zato se za dobar znak veruje  i donositelja sreće smatra ako se u novi kaput novac stavi u desni džep.

Ako neki muškarac ušije dlaku sa kose neke devojke, veruje se da će ona postati luda za njim.  Ali ako žena izgubi donje rublje, verovalo  se da njen muž voli neku drugu. Donji veš je bio bitan, zato što ako nekog prati loša sreća verovalo se da će se ona okrenuti na bolje ako se nose gaće izokrenute naopako.

Sanjati korset značilo je da ćete ta osoba imati uspešan brak. Ako se korset pocepa, san je pozivao na oprez zbog opasnosti. Stari i pohabani korset u snu značio je da dolazi nevolja. Korset sa zlatnim detaljima  je značio bogatstvo, sa srebrnim gubitak, a bakarin je značio sreću. Korseti su korišteni i za gatanje. Devojka je mogla da sanja svog suđenog ljubavnika kako što bi pre odlaska u krevet skinula korset, umotala ga i ponovila tri puta magićne reči:

 

„Zamotaj se korsetu moj, o zavij se, aaaah u zamotaj dođi,

Nadam se da ću svoju pravu ljubav videti ove noći.

Ne u kovčegu njegovom i ne u ilovači njegovoj

Već neka mi dođe u dobroj odeći što svaki dan je nosi.“

 

U verovanjima novčići su oduvek povezivani sa dobrom srećom. Tradicija bacanja novčića u bunare želja, sa ciljem da se želja ispuni  potiće od Rimljana koji su svuda davali ponude božanstvima voda. Drugi način upotrebe je venčanje sa drvečem, kako bi se sklonila kletva, a varijacija n to je granje novčića u koru drveta kako bi se preko njega bolest prenela na drvo i tako bolesnik ozdravio.

Naročito su novčići sa rupom u sredini smatrani za sretne. Isto kao i iskrivljeni novčići koji su povezivani s zavetima, isceljenjem i dobrom srećom, ali je bilo veoma bitno ponuditi ih odgovarajućem svecu dok se iskrivljuju. Srebreni novčići su takođe smatrani za srećne i za zaštitu od zlih sila i zato je u nekim zemljama novorođenim bebama davan srebreni novčić za koji se verovalo da drži đavola daleko.

Ali kako smo već videli nije samo srebreni novac sreća. Ako novčić ispadne na pragu, onda stanete na njega i pre nego ga dignete kažete

 

„Novac na pragu, novac pred vratima“

 

Ako nađete novčić na ulici, uradite isto, ali uz reči:

 

„Novčić na ulici nađem i uzmem ga. Ceo dan sreća da me prati.“

 

Naravno, veruje se da ako ne uzmete novčić sreća će vas tog dana zaobići. Varijacija na ovu temu je da se pokupi samo novčić koji je pao licem prema gore. Novčić koji je drugačije pao se prevrne i tako ostavi, za sreću.

Ali vodite računa da ako tražite novac od vila, taj novac koji dobijete će se „pretvriti u lišće“, što znači da ćete ga tako brzo potrošiti, da nećete to ni primetiti, a nećete znati praktično ni na šta ste ga potrošili.

Zato iako su verovanja vezana za zdravlje, ljubav i novac brojna i raznolika, budite oprezni koja ćete prihvatiti da vam se novac koji dobijete „ne pretvori u lišće“.

 

Ritual duhova Pet Trinki za OZBILJAN problem sa novcem

Magijska narodna verovanja- prvi deo

Magijska narodna verovanja- drugi deo

Verovanja kod Srba -kako postupati sa novcem i šta ne valja poklanjati

Pogledajte šta su Sloveni radili sa smećem iz kuće

Crvena podvezica znak veštice-Aradia

Kako privući novac-prvi deo,osnove privlačenja novca

Magija novca je zaista zelena-rituali za novac

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde