Uskrśnji zečevi su ovih dana na tlu Srbije preplavi markete.Reklo bi se ove godine više nego ijedne druge.

U Bibliji nema priče o stvorenju dugih ušiju  i pamučnog repa poznatom kao Uskršnji zec. Ne postoji ni pasus o maloj deci koja farbaju jaja ili traže korpe prepune ukusnih uskršnjih poslastica.

A pravi zečevi sigurno ne nose jaja.

Pa zašto su ove tradicije toliko ukorenjene u Uskršnju nedelju? I kakve veze oni imaju sa Isusovim vaskrsenjem?

Pa, NIKAKVE..

Zečići, jaja, uskršnji pokloni i lepršavI žutI pilićI u baštenskim šeširima potiču iz paganskih korena. Oni su ugrađeni u proslavu Uskrsa odvojeno od hrišćanske tradicije poštovanja dana Isusa Hrista uskrsnuća iz mrtvih.

Prema Centru za dečju književnost i kulturu Univerziteta Floride, poreklo proslave — i Uskršnjeg zeca — može se pratiti do 13. veka, prehrišćanske Nemačke, kada su ljudi obožavali nekoliko bogova i boginja. Tevtonsko božanstvo Ostara bila je boginja proleća i plodnosti, a na prolećnu ravnodnevicu održavane su gozbe u njenu čast. Njen simbol je bio zec zbog visoke stope reprodukcije životinje.

 

 

Proleće je takođe simbolisalo novi život i preporod; jaja su bila drevni simbol plodnosti. Prema Histori.com, uskršnja jaja predstavljaju Isusovo vaskrsenje. Međutim, ova povezanost je nastala mnogo kasnije kada je rimokatolicizam postao dominantna religija u Nemačkoj u 15. veku i stopio se sa već ukorenjenim paganskim verovanjima.

 

Prve legende o uskršnjem zecu dokumentovane su 1500-ih. Do 1680. objavljena je prva priča o zecu koji polaže jaja i skriva ih u bašti. Ove legende su donete u Sjedinjene Države 1700-ih kada su se nemački imigranti naselili u holandskoj zemlji Pensilvanije, prema Centru za decu Univerziteta Floride.

Ubrzo je usledila tradicija pravljenja gnezda za zeca da ponese jaja. Na kraju su gnezda postala ukrašene korpe, a šarena jaja zamenjena su za slatkiše, poslastice i druge male poklone.

 

Dakle, dok hvatate čokoladne zečiće (hej, čujem da je čokolada dobra za vas!) i piliće ove uskršnje nedelje, s ljubavlju razmišljajte o poreklu ovog praznika i možda čak impresionirajte svoje prijatelje u lokalnom lovu na uskršnja jaja.

IZVOR

https://www.nbcnews.com/id/wbna36149164

Marija Magdalena i uskršnje jaje

Pisanka- magijsko jaje starih Slovena -stvoreno u moći neme vode

Fejsbuk Komentari
Baner

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde